Ülkemizin Başkenti Ankara, hem tarihi, hem coğrafi güzellikleriyle gezmeye değer, stratejik konumu gereği de bilinmeyi-öğrenilmeyi hak eden bir şehrimiz. Bürokrasinin kalbi burada atar.Memleket için önemli kararlar çoğunlukla burada alınır. Bakalım Ankara’da başka neler olur, nereler gezilir?
Ankara'da Gezilecek Yerler
ANITKABİR
Biz bürokrasinin kalbinden bahsettik ama,ülkenin kalbi de Ankara’da bir kabirde tek yürek olup atar. Evet; Ankara’da gezilecek yerler listemizin başında elbette Anıtkabir geliyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt kabri Ankara ilimizin Çankaya ilçesine bağlı Tandoğan’da yer alır. Şehrin tam merkezinde yer alması ulaşım kolaylığı sağlar ve özellikle milli bayramlar ve benzeri özel günlerde ziyaretçi akınına uğramasını sağlar.
Hem Kabir, Hem Müze…
Mustafa Kemal’i bu halkla birlikte kazanılmış savaşlardan bağımsız düşünmek mümkün değil. Tam da bu yüzden Anıtkabir’in içerisinde Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de bulunuyor. Müze, mozolenin bulunduğu şeref salonunun alt katına konumlandırılmış.
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda kurulu, dört bölümden oluşanve zengin içeriği ile Ankara’da gezilecek yerler arasına girmiş bir müzedir. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin ilk bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’e ait özel eşyalar bulunuyor. İkinci bölümde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’na ait tablolar yer alırken, Millî Mücadeleye ve yapılan devrimlere ilişkin ayrıntılı bilgiler ise üçüncü bölümde konumlandırılmış. Dördüncü bölümde de Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel kitaplığına ait kitaplar sergileniyor.
Ulaşımla ilgili bilgi vermişken hemen belirtelim: Anıtkabir’e ziyaretler için ücret talep edilmiyor.
GÜVENPARK
Anıtkabir’den sonra Ankara’nın en çok ziyaretçialan ikinci yeri olarak Güvenpark, Ankara’dagezilecek yerler listemizin yerini alıyor. Güvenpark (asıl adı Emniyet Park’tır) inşa ediliş biçimi dolayısıyla da ayrı bir değere sahiptir. Güvenpark o zamanlar halk tarafından toplanan paralarla yapılmış.
Park’ıniçerisinde bir de anıt bulunmaktadır. Park adını, Güvenlik anıtı ya da Emniyet Abidesi olarak isimlendirilen bu anıttan almıştır.Anıtta,Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmalar yer alır.
Bronz yapı,Mamak taşı kullanılan kaide üzerindeki kabartmalar Türkiye'de yapılmıştır. Anıtın yapımında birçok kişinin emeği vardır. Taş kısımlarında Franz Wirt, Triberer ve Anton Hanak'ın bazı öğrencileri ve Türk ustaları çalışmıştır.
Anton Hanak tarafından yapımına başlanan anıt, onun 1934 yılında vefat etmesi üzerine Joseph Thorak tarafından 1935 yılında tamamlanmıştır.
Ankara’nın merkezinde bulunan Güvenpark’ın toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşımı çok kolay olduğu için Ankara’da gezilecek yerler arasında rağbet görmektedir.Güvenpark’a giriş için de herhangi bir ücret ödemenize gerek olmuyor.
KIZILAY MEYDANI
Ankara’ya gittiyseniz yolunuz öyle ya da böyle Kızılay’a düşecektir. Roma’ya çıkan yollar gibi burada da şehir sizi bir şekilde Kızılay’a ulaştırır. Haliyle Kızılay da Ankara’da gezilecek yerler sorulunca adı zikredilecek yerlerin başında gelir.
Adını Kızılay Genel Merkez Binası’ndan alan bir meydandır. Şehrin eğlence ve alış veriş merkezleri bakımından en yoğun alanlarından biridir. Hal böyle olunca buluşmaların da merkezi haline gelmiştir. Raylı ya da motorlu taşıtlarla ulaşım rahatlıkla sağlanabilir. Yürüyebileceğiniz ya da bisiklet kullanabileceğiniz güzel bağlantı yolları da var elbette.
Eğlence hayatının bir başka alternatif mekanı da Sakarya Caddesi’dir.
ANKARA KALESİ
Başkentin sembolleri arasında yer alan Ankara Kalesi, Ankara’da gezilecek yerler listemizin tarihi mekanlar bölümüne kesinlikle eklememiz gereken bir yapı.Tarihi tam olarak bilinmese de, yapılışının Galatlar’a kadar uzandığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı sonrasında Selçuklular tarafından güçlendirildiği ve bu sayede günümüze kadar da ayakta kalabildiği bilinir. Ankara Kalesi’nin, 20’den fazla kulesi, Kale içinde Osmanlı döneminden kalan pek çok konağı bulunmaktadır. Bu konaklar bugün,dükkan ve lokanta olarak restore edilmiştir. Yani Kale’ye çıktığınızda yeme içme gibi bir sorununuz olmaz. Hatta gezi programınıza "Ankara Kalesi’nde öğle yemeği yenecek” notu düşebilirsiniz.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ
Ankara’nın ve Türkiye’nin en kıymetli alanlarından biridir Atatürk Orman Çiftliği. Ankara’da gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen yerler arasındadır.
Bir zeka, vefa ve öngörü örneğidir öncelikle… Mustafa Kemal Atatürk’ün uzmanlarca verimsiz arazi olarak nitelendirilen bu bataklık araziyi yeşertme gayesiyle attığı adımlar sonucu, arazi 1925 yılında ıslah edilmiş ve orman çiftliğine dönüştürülüp halka armağan edilmiştir. Çünkü "Halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hilesiz ve nefis maddeleri teyin etmek.” gayesi taşımaktadır. Gerek mesire alanı olarak kullanılması gerekse çiftlikten elde edilen süt ve süt mamullerinin üretim ve satışından fayda sağlanması açısından çok önemli bir kurumdur Atatürk Orman Çiftliği. Son yıllarda amacı dışında yapılan uygulamalara daha fazla kurban edilmemesini, yine doğal güzelliğini koruyarak halk tarafından ve halk için kullanılmasını dileriz.
KOCATEPE CAMİİ
Başkent’e görkemli bir cami yapılması ihtiyacı duyulması sonucunda 1944 yılında yapılmasına karar verilse de, caminin inşasına ancak 1967 yılında başlanır. Tamamlanıp hizmete açılması ise 20 yıl sürecektir. Bu görkemli camii şehrin merkezine kondurulmuştur ve Ankara’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Camiye ulaşım son derece kolaydır. Hatta Kızılay meydanından yürüme mesafesindedir.
GORDİON ANTİK KENTİ
Ankara’da gezilecek yerler arasında bulunan Gordion Antik Kenti, aynı zamanda UNESCO Geçici Dünya Mirası listesinde yer alan bir değerimizdir. Gordion Antik Kenti, Frig medeniyetine başkentlik yapmış bu yapı Yassıhöyük’te yer almaktadır. Kent içerisinde bulunan Gordion müzesinde Frigler’den kalan 750 adet antik malzeme sergilenmektedir.
Ankara’da gezilecek o kadar fazla yer var ki, bize buranın bir deniz şehri olmamasından kaynaklı duyulabilecek eksikliği hiç hissettirmez. Doğal ve tarihi güzelliklerin her birini sıralayıp bunu yazıya dökmek oldukça güç. Ama bu güzellikleri atmak ve Ankara’da gezilecek yerlerden bahsederken görmezden gelmek istemeyiz.
O yüzden hem özet hem de ekleme niteliğinde parkları ve açık alanları şu şekilde sıralayabiliriz: Göksu Parkı, Seğmenler Parkı, Kuğulu Park, Dikmen Vadisi, Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı, Abdi İpekçi Parkı, Harikalar Diyarı, Kurtuluş Parkı, Soğuksu Milli Parkı, Eymir Gölü, Botanik Parkı ve Altınpark.
Bir kısmının adını yukarıda da zikrettiğimiz Ankara’da gezilecek yerler/müzeler ise şöyle: Anadolu Medeniyetleri Müzesi,Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM binası), Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM binası),Resim ve Heykel Müzesi, Rahmi Koç Müzesi,PTT Pul Müzesi, Hava Kuvvetleri Müzesi, Gordion Müzesi, Roma Hamamı Açıkhava Müzesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Oyuncak Müzesi, Devlet Mezarlığı Müzesi ve TRT Müzesi.
Ankara’da gezilecek yerler arasında bir kayak merkezinin de bulunduğunu belirtmek isteriz. Elmadağ Kayak Merkezi yaklaşık 100 günlük kayak sezonu ve kaya tırmanışı olanaklarıyla tüm doğa ve doğa sporları sevdalılarının hizmetinde. Kar kalınlığı normal kış koşullarında 30 ila 40 cm arasında olabiliyor Elmadağ’da. Bu kar kalınlığının keyfini 650 metrelik kayak parkurunda kayak yaparak sürmek mümkün. Konaklama imkanı da var elbette. Şehirden kaçmak için harika bir seçenek.
Herkese şimdiden keyifli gezmeler dileriz.