Badem ülkemizde sıkça yetişen çok lezzetli bir kuruyemiş çeşididir. Kuruyemişler genel olarak birçok kişi tarafından çok sevilir ve tercih edilir. Kuruyemişin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller insan sağlığı için son derece önemlidir. Kuruyemiş ailesine ait olan badem ise çoğunluğu çok sevdiği çok lezzetli bir kuruyemiştir. Bademin faydaları ise anlatmakla bitmez yazımızın ilerleyen kısımlarında bademe faydalarından bahsedeceğiz. Peki badem ağaçta nasıl yetişir hangi iklim özellikleri için uygundur ülkemizin hangi kısımlarında yetişir sert kabuğundan ne zaman ayrılır gibi birçok soru işareti bulunmaktadır gelin hep beraber bu soru işaretlerini Bir açıklık getirelim. Ülkemizde dört mevsimin bir arada yaşanması, verimli topraklara sahip olmamız birçok besinin yetiştirilebilmesi için önemli bir değere sahiptir. Badem ilkbahara ait bir besin çeşididir. Badem ilkbahar aylarında meydana gelmektedir. Badem ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde ağırlıklı olarak yetişmektedir özellikle Akdeniz Bölgesi’nin iklimine badem yetiştirilmesi çok uygundur. Özellikle tatil beldeleri olarak tercih ettiğimiz Akdeniz Bölgesi’nde mutlaka sık sık yol boyu dizilmiş badem ağaçları dikkatinizi çekmiştir. Badem Akdeniz Bölgesi’nin iklimine uygun olduğunu dile getirmiştik peki Akdeniz ikliminin özellikleri nelerdir.Akdeniz ikliminin özellikleri yazları sıcak ve kurak geçer kışları ise ılık ve yağışlıdır. Bu adam bu nedenle Akdeniz Bölgesi’nde yetişmeye çok uygundur. Bademin yetiştiği Topraklar arası spesifik olarak şu toprak çeşididir demek zordur. Alyuvar topraklar badem yetiştirildiği için topraklardır fakat Çakıllı topraklarda da yetişme ihtimali vardır. Badem yetiştiriciliği sırasında sulama önemli bir diğer bakım unsurlarından biridir. Badem ağaçlarının uzun süre susuz kalmaması gerekmektedir. Yılda 4 defa sulanması badem yetiştiriciliği için ideal bir sulama seviyesidir.
BADEM FAYDALARI
Badem içerisinde birçok vitamin ve mineral grubunu barındırır. Badem yüksek oranda protein içermektedir. Badem içerisinde bulunan a ve c vitaminleri insan sağlığı için zengin bir içerik oluşturmaktadır. Günde belirli oranlarda tüketilen badem birçok vitamin değerlerinin günlük ihtiyacı için yeterli gelmektedir.
Uzun yıllar sağlıklı şekilde yaşayan dinç görünümlü insanların beslenme düzenlerine ve hayatlarına baktığımızda en başta stressiz yaşam gelmekte bir diğer önemli kriterlerden biri ise beslenme düzenlerinde bir ritüeli yakalayarak kuruyemişleri ve proteini dengeli bir şekilde aldıkları görülmektedir. Kuruyemişin içerisinde bulunan yoğun protein insanı birçok rahatsızlıklardan korumaktadır. Özellikle bademin içerisinde bulunan demir sindirim sistemi hızlandırmakta cilt sorunlarının giderilmesini önlemekte kalp ve damar sağlığını korumakta önemli bir etkiye sahiptir. Bademin bir diğer çok önemli bir işlevi ise tansiyon düşürmede çok etkili bir besin çeşididir. Kozmetik dünyasına baktığımızda birçok ürünün üzerinde badem özü bulunduğunu ya da badem yağı bulunduğunu görmemiz çok muhtemeldir. Çünkü bademin yağı ve badem özleri şampuanlarda, cilt bakım kremlerinde, nemlendiricilerde kullanıldığında çok ciddi olumlu sonuçlar vermektedir.Birçok diyetisyen diyet listelerinde belirli oranlarda kuruyemiş tüketilmesini tavsiye çünkü özellikle badem kan şekerini düzenleyerek açık seviyesini kontrol altına almamızı uzun süre tok kalmamızı ve lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemini harekete geçirmeyi mümkün kılan besin çeşididir. Sağlıklı bir bağışıklık sağlıklı bir yaşam için kuruyemişleri hayatınızdan eksik etmemenizi özellikle lezzetli mi lezzetli ülkemizde yetişen çok sağlıklı olan bademi günlük olarak tüketmenizi tavsiye ederim.
BADEM EZMESİ TARİFİ
Malzemeler:
300 gram çiğ kabuksuz badem
150 gram pudra şekeri
Badem ezmesini yaparken en önemli kriter çiğ ve kabuksuz badem kullanmanızdır. Bunun dışında kavrulmuş, tuzlu, kabuklu badem kullanarak badem ezmesi yapamazsınız. 300 gram çiğ ve kabuksuz bademimizi blendera alıyoruz. Ara ara dinlendirerek blenderımızı çok yormadan bademlerimizi un kıvamına getiriyoruz. Un haline geldikten sonra daha fazla çekmemeye dikkat edin çünkü bir diğer aşamaya geçeceğiz. Eğer evinizde bademiniz yoksa direkt badem onu alarak da badem ezmesi tarifini yapabilirsiniz.Blenderdan geçirdiğimiz 300 gram bademimiz badem unu haline geldi.Şimdi üzerine 150 gram pudra şekerini ilave ediyoruz ardından yoğurmaya başlıyoruz. Siz yoğurdukça katı bir kıvam yoğun bir kıvam haline gelecektir. Yoğurma aşamasında bir çorba kaşığı su ilave edebilirsiniz. Kısa süre içerisinde toparlanacak macun kıvamına gelecektir. Şimdi sırada macun kıvamına gelen badem ezmemizi bir şerit haline getirerek lokum büyüklüğünde ya da istediğiniz büyüklükte doğramaya sıra geldi. Doğrama işlemini gerçekleştirdikten sonra servis tabağınızı alarak yemeği hazır hale getirebilirsiniz. Badem etmenizde kullanacağınız pudra şekeri tamamen sizin şekeri ne kadar sevdiğinize bağlıdır. Dilerseniz pudra şekeri oranını düşürebilir ya da arttırabilirsiniz. Badem ezmemiz hazır elinize sağlık afiyet olsun.
BADEM TATLISI
Malzemeler:
3,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
125 gram eritilmiş tereyağı veya margarin
Bir paket kabartma tozu
Bir su bardağı pudra şekeri
Bir paket vanilya
İrmik
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
Badem tatlısı için İlk yapacağımız şey şerbetini hazırlamak olacaktır. Şerbetli tatlı yaparken önce şerbetini hazırlarsanız soğuk şerbet sıcak tatlı ile buluşunca daha iyi çekmesini sağlayacaktır. Şerbet yapımında 3,5 su bardağı suya 2,5 su bardağı toz şeker ilave ediyoruz. Kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra üzerinde 3-4 damla limon suyu ekledikten sonra kısık ateşe alıyor 3-4 dakika daha kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Sıra geldi kurabiyemizin harcını hazırlamaya. 125 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin kullanıyoruz. Tereyağı kullanmamızı tavsiye ederim fakat elinizde yoksa margarin de kullanabilirsiniz. Eğitilmiş yalnızın üzerine 2 adet yumurtayı ilave ediyoruz. Yarım çay bardağı sıvı yağ ilave ediyoruz. Karışımımızın üzerine bir su bardağı pudra şekeri 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu da ilave ettikten sonra güzelce yoğurmaya başlıyoruz. Güzel yoğurmak önemli tereyağı bütün karışımı yemesi gerekir. Yoğurma işlemi devam ederken yaklaşık olarak 4 su bardağı unumuzu yavaş yavaş acele etmeden azar azar ilave ediyoruz. Unumuzu birden ilave edersiniz ne yazık ki kontrolsüz olduğundan hamurunuz sert olabilir bu da lezzetsiz kurabiye anlamına gelir. Kontrol şu şekilde ilave ederken hamurunuzun hafif esnek yapıda olmasına özen gösterin. Yaklaşık 4 su bardağı unu Yavaş Yavaş ilave ettikten sonra elimizi yağ veya su ile hafif ıslatıyoruz. Ardından hamurumuzdan küçük küçük parçalar alarak badem tatlımız fırına girmeden önce fırın tepsisine dizmeye başlıyoruz. Elinizde şekil vererek badem tatlımızı bu adam formuna dönüştürün. Bazen tatlımıza şekil verme işlemi tamamlandıktan sonra bir kaba bir miktar irmik alıyoruz. Hamurlarımızı teker teker irmiğe bulayarak tekrardan tepsiye yerleştiriyoruz. Kürdan yardımıyla badem tatlılarımızın üstünün tam ortasına bir çizik çekiyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecelik ayarda pişirmeye başlıyoruz. Kırmızı sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin çünkü kısa süre içerisinde üzerleri kızaracaktır. Bu zarları kızardıktan sonra fırın tepsimizi fırından çıkarıyoruz yaklaşık 7-8 dakika ilk sıcaklığının sıcaklıklarının çıkmasını bekleyip badem tatlımızın her tarafına gelecek şekilde güzelce döküyoruz. Her tarafını iyice yediğinden emin olmak için isterseniz tatlınızı alt üst edebilirsiniz. Tatlımızı üstünü kapatacak şekilde yaklaşık bir saat bekletiyoruz. Bekletmek önemli böylece şerbeti güzelce çekecek ve soğuyacaktır. Şerbetli tatlılar sıcakken tüketilmemesi soğurken tüketilmesi lezzet açısından her zaman faydalı olmaktadır. Ardından üzerine bademlerle süsleyerek servis edebilirsiniz elinize sağlık afiyet olsun.