Toros’lardan çıkıp Anadolu’nun hemen her köşesine yayılan bir inanış vardır; derler ki; ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür. Eskiler her şeyi gözlemleyip, deneyimleyip ona göre tedbirini alırmış. Bu inanışın nedeni de ceviz ağacının sülfür gazı salgılaması, dibe çöken ağır sülfür gazının da insanı zehirleyeceği düşüncesi. Tabi sülfür gazının salgılanması ve yararı zararı hakkında bir bilgi sahibi olarak söylememişler bu sözü. Ceviz ağacının gölgesinde uyuyan/oturan kişi sülfür gazının etkisiyle sersemlediği için bunun hastalık alameti olabileceğini düşünmüşler haliyle. Oysa sülfür gazı ozon tabakasının onarıcısı, ilacı niteliğindedir.
Aslına bakarsanız, söylenceleri çok dikkate alası gelmiyor insanın… Özellikle de kocaman dalları, yemyeşil ağaçları ve güzelim meyvesiyle insana huzur veren bir ceviz ağacının gölgesinde durmak herkese huzur verir.
CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR
Omega 3 bakımında hayli zengin olan ceviz, vücudumuzun ihtiyacı olan günlük omega 3 yağ asidinin %85’ini karşılar. Folik asit, demir, E vitamini, magnezyum, potasyum, fosfor ve çinko bakımından da oldukça yoğundur.
Kolesterolün dengelenmesi, kalp sağlığının korunması gibi birçok yararı olan ceviz meyvesini, akşamdan suda bekleterek ertesi gün suyunu yemişini tüketerek göz sağlığınıza bile katkıda bulunabilirsiniz.
Bağışıklığınıza destek olmak için düzenli olarak ceviz tüketmenizde fayda var.
Sağlıkla parlayan ve ışıldayan bir cilt için kozmetik ürünlerinden bulacağınız faydanın katbe katını ceviz yiyerek sağlayabilirsiniz. Ceviz, cildinizin serbest radikal hasarını önler, kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Kemik sağlığının korunması bakımından da ceviz tüketimi çok önemli. İçeriğindeki bakır, fosfor ve esansiyel yağ asitleri vücudun kemik sağlığını önemli ölçüde destekler.
Ceviz, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde bellek ve odaklanmanın geliştirilmesine yardımcı olur. Çünkü, Omega-3 yağ asitleri, iyot ve selenyum ile birlikte beynin en yüksek düzeyde çalışmasını sağlar. Üstelik cevizin bunama ve epilepsi gibi bilişsel bozukluklarda iyileşmeye yardımcı olduğu sonucuna erişilmiş çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle her yaş grubunun düzenli olarak tüketmesi, özellikle kadınların hamilelik ve emzirme döneminde beslenmelerinin bir parçası haline getirmeleri önemlidir.
30 gram ceviz tüketerek vücudumuza hangi vitamin, mineral vb maddelerin desteğini sağlayabileceğimize birlikte bakalım:
• Enerji: 200 kalori
• Karbonhidrat: 3,89 gram (gr)
• Yalnızca 1 gr şeker
• B6 Vitamini
• Protein: 5 gr
• 20 gr yağ
• Kalsiyum: 20 miligram (mg)
• Demir: 0,72 mg
• Sodyum: 0 mg
• Manganez
• Fosfor
• Magnezyum
• Bakır
• 2 gram lif
• Demir
CEVİZ YAĞI NEDİR YARARLARI NELERDİR
Cevizin sağlıklı yağlar içerdiğinden epeyce bahsettik. Bunun yararlarından da biraz bahsedelim.
İçerdiği proteinler ve potasyum sayesinde özellikle saçları güçlenmesi ve canlı görünmesini üzerinde önemli katkıları vardır. Cilt ve sağlık bakımı için de ceviz yağlı kürler, maskeler ve doğrudan ceviz yağı kullanımı tavsiye edilir. Bütün bu uygulamaların yanı sıra ceviz yağı yemeklerde, salatalarda ve hatta soslarda dayaygın olarak kullanılabilmektedir. Ceviz yağı ve hatta fındık yağı yemeklik olarak kullanımı pek de yaygın olmayan yağlardan olsa da haricen kullanımı yaygındır.
EV USULÜ CEVİZLİ BAKLAVA NASIL YAPILIR
Ramazan ayı son günlerine yaklaşmışken, birçok evde bayrama dair de planlamalar şimdiden başladı. Bayram sofralarının ilk akla gelenleri sarmalar, dolmalar ve olmazsa olmazı tepsi tepsi baklavalar… Bol cevizli mis gibi tereyağlı bir baklavayla misafirlerinizi karşılamak isterseniz tarifimiz tam da bu cümlenin altında…
Malzemeler:
İçi için: 3 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Hamuru İçin:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3,5 su bardağı un
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı nişasta (açmak için kullanılacak)
Şerbeti İçin:
- 4 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine Sürmek İçin:
200 gram eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayalım ki, soğuması için zamanımız olsun. Şerbet için; şeker ve suyu tencereye alın ve karıştıralım. Ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakalım ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha kaynatalım. Daha sonra ocaktan alıp, ılıması için kenara bırakalım ve bu sırada baklavanın hamurunu hazırlayalım.
Un ve nişasta hariç bütün hamur malzemelerini bir kaba alalım ve güzelce karıştıralım. Unu azar azar hamuru yoğurdukça ekleyelim. Ele yapışmayacak kıvam da bir hamur elde edene kadar güzelce yoğuralım. Hamuru yoğurma işlemi bitince de 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirelim.
Ardından hamurumuzu 40 eşit bezeye bölelim. Bu 40 bezeyi 10’arlı bezeler halinde dört gruba ayıralım. İlk elden bize 10 adet beze lazım olacağı için geriye kalan 30 bezenin üzerini bir bezle kapatalım ki kurumasınlar.
İlk 10 bezeyi aralarına bolca nişasta koyarak küçük bir tatlı tabağı boyutunda açalım. Üst üste 10 kat hamur bezesini aralarında bolca nişasta koyarak belli bir boyutta açtıktan sonra bunları fırın kabımızın ebatında tek bir yufka elde edecek şekilde tekrar açalım. İstenen boyuta geldiğinde yufkaları birbirinden ayırarak kabımıza yerleştirelim.
Son yufkayı da koyduktan sonra o yufkanın üzerine bolca ceviz koyalım. Geriye kalan 30 beze için de aynı işlemi yapalım. Son yufkayı koyduğumuzda artık üzerine ceviz koymayacağız ve hamuru dilimleyeceğiz.
Geriye yağlama kısmı kalıyor. Bunun için de tereyağını eritip içine sıvı yağı da ekleyelim ve baklava hamurumuzun her yerine dağılacak şekilde yağlama işlemini yapalım.
140 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika üzeri güzelce kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımızda da şerbetini ekleyebiliriz. Şerbetini her yerine eşit dağılacak şekilde ve yavaş yavaş dökmeliyiz. Şerbeti tam olarak çekmesi iki saate yakın bir zaman alabilir. Ama süre bitiminde harika bir lezzet tüm aileyi bekleyeceği için beklemek o kadar da zor olmayacaktır.
CEVİZLİ BROWNİ NASIL YAPILIR
Malzemeler:
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 paket bitter çikolata (80 gramlık 2 paket)
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
125 gram tereyağı
Hazırlanışı:
Yumurtalarla şekeri güzelce çırpalım.
Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim.
Bir kabın içerisinde tereyağını ve çikolataları düşük ateşte yavaş yavaş eritelim. Yumurtalı karışımın içine çikolatalı karışımımızı yavaş yavaş ekleyerek karıştıralım. Son olarak iri dövülmüş cevizleri de ekleyip, fırın kabımızı hazırlayalım. Kare bir borcamın içini yağlı kağıtla güzelce kaplayalım. Bunun için kağıdı elimizle güzelce buruşturmak, hatta biraz ıslattıktan sonra sermek işimizi kolaylaştıracaktık.
180 derecede 18 dakika pişirdiğimiz brovnimizi afiyetle yiyebiliriz.
Eğer browninizi akışkan kıvamda seviyorsanız üzeri kabuk bağlar bağlamaz 15 dakika gibi bir zaman içinde fırından almanız gerekir. Orta kıvam için 18 dakika, daha tok bir kıvam için 20 dakika yeterli olacaktır.
Ayrıca browniyi dilimleyip buzluğa koyduğunuzda tadının ayrı güzel olduğunu göreceksiniz. Bu tarifi farklı şekillerde denemek isterseniz ceviz yerine vişne, badem ya da fındık ekleyerek deneyebilirsiniz. Ayrıca portakal kabuğu ile bitter çikolatanın uyumunu göz önünde bulundurarak portakal kabuğu rendesi ile denemenizi de tavsiye ederiz.
İster sade sade yenilsin, ister mezelere, tatlılara eşlik etsin, ister yağından, ister yaprağından faydalanılsın ceviz harika bir yemiş. Ama eğer yakınlarınızda varsa bir ceviz ağanın gölgesine oturup gövdesine yaslanın ve huzur bulun. Ruha ve bedene en iyi gelen hali emin olun ki bu olacaktır.