Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Beyoğlu Gezi Haritası

Beyoğlu Gezi Haritası

İstanbul’un en önemli semtlerinden biri olan Beyoğlu aynı zamanda İstanbul’un kalbinin attığı yerdir. Birçok dizi, film ve kitaba konu olmuş olan Beyoğlu son zamanlarda eski popülerliğini biraz yitirmiş olsa da hala İstanbul’un en önemli sembollerinden birisidir. İstanbulluların uğrak yeri olan Beyoğlu, yerli ve yabancı turistin de en çok gezip gördüğü ilçelerin başında gelir. Beyoğlu, Tarihi Yarımada’nın karşısında kalan konumu sebebiyle önceleri Yunanca ‘karşı yaka’ anlamına gelen Pera adıyla anılırdı. Daha sonraları Beyoğlu ismini almasının hikayesi ise son derece ilginçtir. Osmanlı Devleti ve Avrupa’nın yakınlaşmaya başladığı Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Venedik elçisi olan Andrea Gritti Bey Taksim civarındaki evinde özel davetler verirmiş. Onun ölümünden sonra oğlu Alıisis de babasının yolundan giderek aynı geleneği devam ettirmiş. Elit bir Bey’in oğlu olan Aloisis’in evinin olduğu civara da bu nedenle Beyoğlu ismi verilmiştir.

Tarihe tanıklık etmiş böylesine önemli bir ilçenin gezip görülecek yerleri de bir hayli fazladır. Beyoğlu gezi planı yapıyorsanız yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Pera Palace Hotel (Pera Müzesi) 

Beyoğlu’nun tarihine tanıklık etmek isteyenlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken yerlerin başında Pera Palace Hotel gelir. 1895 yılında ünlü Orient Express’in (Şark Ekspresi) yolcuları için özel olarak yapılmıştır. İstanbul’un en görkemli yapılarından biri olan Pera Palace Hotel, saray dışında ilk elektriğin verildiği ve ilk elektrikli asansörün bulunduğu bir bina olması sebebiyle de önemlidir. Ancak Pera Palace’ın bu kadar önemli olmasının en büyük sebebi 1917 yılından sonra pek çok kez Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamış olmasıdır. Son dönemlerde dizilere de konu olan Pera Müzesi günümüzde sanat merkezi olarak hizmet vermektedir. Beyoğlu gezi planı yaparken burayı ziyaret etmeyi sakın unutmayın.

Adres: Evliya Çelebi, Meşrutiyet Caddesi, Tepebaşı Cd. No:52, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Rezervasyon

Galata Kulesi

İstanbul’un ve elbette ki Beyoğlu’nun simgesel yapılarının başında Galata Kulesi gelir. Bizans İmparator’u Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak 528 yılında inşa ettirilen Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biridir. 1204 yılında Haçlı Seferleri sırasında tahrip edilince Cenevizliler tarafından 1348 yılında yeniden yapılmıştır. Galata surlarına ek olarak yapılan Galata Kulesi gözetleme kulesi olarak 1860 yılına kadar etrafı komple surlarla çevrili bir yapıymış. Yığma moloz taş örgü sisteminde inşa edilen Kule’nin dış cephesi taş örgüdür. Yüksek giriş katının haricinde 9 katlı olan yapının pencereleri tuğla örgülü yuvarlak kemerlidir. Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencere de zamanında askerlerin gözetleme yaptıkları yerdir. Galata Kulesi denilince aklımıza gelen ilk efsane ise Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden yaptığı rivayet edilen uçuştur. Beyoğlu geziniz sırasında Galata Kulesi önünde muhteşem fotoğraflar çekebilir, Kule’nin üst katından muhteşem bir İstanbul manzarası seyredebilirsiniz.

Adres: Bereketzade Mahallesi Büyük Hendek Caddesi, Numara: 2, 34421 Beyoğlu/İstanbul

Web Sitesi

Çiçek Pasajı

İstanbul’un en güzel binalarından biri olan Çiçek Pasajı 1876 yılında Rum asıllı bir Osmanlı bankeri olan Restaki Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapı üzerinde Pera Pasajı yazan bu yerin adının Çiçek Pasajı olarak bilinmesinin de ayrı bir hikayesi vardır. Bolşevik Devrimi’nden sonra İstanbul’a gelen Beyaz Ruslar burada çiçek sattıkları için zamanla Çiçek Pasajı olarak anılmıştır. O dönemlerde binanın alt katında zamanın modasına uygun olarak Paris tarzında düzenlenmiş dükkanlar, üst katında ise lüks daireler yer almaktaydı. Günümüzde ise meyhane tarzı sazlı-sözlü eğlencenin en önemli adresi olarak hizmet vermektedir. Beyoğlu gezisi yaparken bu tarihi binanın içini görmeden geçmeyin.

Adres: Hüseyinağa Mah. İstiklal Cad. Saitpaşa Geçidi No:176, 34435 Beyoğlu/İstanbul

Kırım Kilisesi

Kırım Kilisesi tam adıyla Kırım’ı Anma Kilisesi 1858-1868 yılları arasında İngiltere’nin tanınmış mimarlarından George Edmund Street tarafından yapılmıştır. Neogotik üslupta inşa edilmiş olan bu kilisede şehirdeki başka yapılarda da görebileceğiniz malta taşı kullanılmıştır. Beyoğlu’nun en güzel sokaklarından biri olan Serdar-ı Ekrem sokakta yer alan Kırım Kilisesi isminden de anlaşılacağı gibi Kırım Savaşı’nın anısına İngilizler tarafından yapılmıştır. 1970’lerde kapanan kilise, 1991 yılında Sri Lankalı sığınmacılar tarafından restore edilerek yeniden açılmıştır. Günümüzde de az sayıda Sri Lankalı Anglikan cemaatince kullanılmakta olan Kırım Kilisesi son zamanlarda çeşitli sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Şahkulu, Serdar-ı Ekrem Cd. No:52, 34425 Beyoğlu/İstanbul

Web Sitesi

Asmalı Mescit

Asmalı Mescit Beyoğlu gece hayatı için önemli yerlerden biridir. Çok sayıda eğlence mekanının yer aldığı bu bölge özellikle turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Dönemin tersane yöneticilerinden birinin bu civarda yaptırdığı mescitten ismini alan Asmalı Mescit zamanla İstanbul ve Beyoğlu eğlence hayatının en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Doğan Apartmanı

 

Beyoğlu özellikle tarihi binalarıyla ünlü bir ilçedir. Doğan Apartmanı da şehrin en güzel yapılarından biri olarak bu bölgedeki ön plana çıkan apartmanlardan biridir. Serdar-ı Ekrem Sokakta yer alan bina 1894 yılında Belçikalı bir banker ailesi olan Helbig Ailesi tarafından yaptırılmıştır. O dönemde seçkin aileleri ağırlamak için kiralık daire olarak tasarlanan yapı İtalyan mimarisi tarzında inşa edilmiştir. 400 metrekarelik avluyu üç yandan saran bina dört bloktan oluşur ve U şeklinde tasarlanmıştır. Türk sinemasının unutulmaz eserlerinden ‘Eşkıya’ ve ‘Muhsin Bey’ in bazı sahneleri bu apartmanda çekilmiştir. Tarihi yapılara merakınız varsa Beyoğlu gezi haritanıza Doğan Apartmanı’nı da mutlaka eklemelisiniz.

Adres: Şahkulu, Serdar-ı Ekrem Cd. No:31, 34421 Beyoğlu/İstanbul

İnci pastanesi

Beyoğlu’na gelip de İnci Pastanesi’nin meşhur profiterolünü yemeden olmaz diyorsanız Mis Sokağı ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’da yiyebileceğiniz en güzel profiterolü yapan İnci Pastanesi tarihe tanıklık eden yerlerden biridir. 1944 yılında Arnavut kökenli Lukas Zigoridis ile İstiklal’in meşhur Cercle d’Orient binasında küçük bir dükkanla başlayan bu yolculuk günümüze kadar ulaşmıştır. Yoğun çikolata sosu ve başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz mükemmel kıvamdaki kreması ile damaklarınızı bayram ettirecek bu lezzeti denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Beyoğlu gezilerinin lezzet durağı olan İnci Pastanesi’nde ev yapımı limonataların tadına da mutlaka bakmalısınız.

Adres: Hüseyinağa,Mis Sk. Beyoğlu, İstanbul 34435 Türkiye

Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar Orhan Pamuk’un bir projesidir. 2012 yılında açılan müze 2014 yılında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü kazanmıştır. Orhan Pamuk’un aynı adlı kitabını okuyanların daha iyi bileceği gibi müzede sergilenen eşyaların her birinin ardında ayrı bir öykü yatmaktadır. Hala müzeyi ziyaret etmediyseniz öncesinde Masumiyet Müzesi romanını okumanızı tavsiye ederiz.

Adres: Firuzağa, Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çk. No:2, 34425 Beyoğlu/İstanbul

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Sultan II. Beyazıt döneminde 1491 yılında inşa edilen Galata Mevlevihanesi Müzesi Galata’daki en önemli yapılardan biridir. Başta Şeyh Galip olmak üzere pek çok önemli Mevlevi’nin edebi istirahatgahı olan yapı 21 Kasım 2011 tarihinden itibaren Divan Edebiyatı Müzesi olarak hizmet vermektedir. Günümüzde Galata Mevlevihanesi bünyesinde semahane ve derviş odalarını kapsayan ana yapı, Halet Efendi Kütüphanesi, hâmûşân, Şeyh Galib Türbesi, Hasan Ağa Çeşmesi, Sebili ve Türbesi, sarnıç, Adile Sultan Şadırvanı ve çamaşırhane yer almaktadır. Müze kart ile ziyaret edebileceğiniz bu yerde her pazar günü 17:00’da düzenlenen Sema Ayini’ni de belirli bir ücret karşılığında izleyebilirsiniz.

Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.