Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Bursa'da Gezilecek Yerler

18-01-2023 12:08:24
Bursa'da Gezilecek Yerler

Bursa: Yeşil Şehir 

Türkiye’nin her bir köşe ayrı bir cennet, her bir memleketi ayrı bir tarihtir. Bu köşelerden biri de Bursa’dır. Türkiye'nin kuzeybatı tarafında, Uludağ'ın eteklerinde yer alan Bursa, geniş ve hareketli bir Türk şehridir.Büyüleyici mirasa ve büyüleyici kültür ve geleneklere sahiptir.Şehir, Osmanlı döneminden kalma nefes kesici camiler ve tarihi mekanlarla doludur. Meraklı tatilciler Bursa'da gezilecek yerlerin çeşitliliğinden her zaman memnun kalmışlardır.Kendine has bir ligde yer alan Bursa, Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken destinasyonu olma yolunda üst sıralara yükselmiştir.

19. yüzyılın sonlarında burada icat edilen ünlü İskender kebabı da ünlüdür.Aynı zamanda tarih boyunca bir İpek Yolu ticaret merkezi olmuş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olarak tarih meraklılarının beğenisini kazanmıştır.Pek çok tarihi mekân bu dönemden çıkmış ve Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası statüsünü kazanmasına yol açmıştır.

Bursa'da her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır.Bursa'da kalınacak en iyi yerin merkez olduğunu bilinmektedir. Şehir merkezinde konaklamakla her yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki şehrin merkezide oldukça sessiz ve sakindir. Aynı şekilde eğer daha fazla doğayla iç içe olmak isterseniz doğanın ortasında bulunan otellerin birinde de konaklayabilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız Bursa’da gezilebilecek tarihi yer ve mekanlar.

Bursa Ulu Camii

Bursa’ya gitmişken Ulu Cami gezilmeden oradan asla ayrılmamalısınız. Neredeyse 500 yıl boyunca Türkiye’nin en büyük camii unvanını elinde tutan Ulu Camii 1396 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1399 yılında tamamlanmıştır. İslami esintilerle Selçuklu tarzı büyüleyici bir mimari tasarıma sahip olan Bursa Ulu Camii, şehirde kalan birkaç Osmanlı yapısından biridir.Bu devası yapı Sultan Bayezid’ın savaş sırasında verdiği adak sonucunda yapılması kararlaştırılmıştır. Savaşı kazanırsa 20 adet camii yaptıracağı sözünü veren Sultan, sonunda savaşı kazanıp ana yurdu olan Bursa’ya dönünce 20 kubbeli Ulu Camii yaptırmıştır. Ulu Camii’nin ilk imamı ise Süleyman Çelebi’dir. Osmanlı mimarisine özgün bir yapı ziyaret edilmek isteniyorsa Ulu Camii kesinlikle seyahat rotasının içinde bulunmalıdır. Cami avlusunda üç şadırvan bulunmaktadır. Cami içerisindeki şadırvanın, Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında Türklerin suya olan ilgilerinden kaynaklanarak tasarlandığı tahmin edilmektedir. Camii içinde fotoğraf çekmek mümkündür. Bursa’dan kesinlikle bu devasa yapıyı görmeden ayrılmamalısınız.

Yeşil Türbe

Bursa'nın Yeşil Türbesi, 5. Osmanlı Padişahı I. Mehmed'e ithaf edilmiştir. Mavi/yeşil yapı, şehir merkezinden çok uzak olmayan bir tepede ve Yeşil Camii'nin yanında yer almaktadır.Yeşil Mozole, içeriden renkli çinilerle güzelce dekore edilmiştir.Oldukça dikkat çeken bu yapının ortasında I. Mehmed'in türbesini ve 7 farklı türbeyi daha bulacaksınız.Türbeye açılan süper detaylı, ince ince işlenmiş ahşap kapı, yapıldığı 1421 yılından kalma orijinal kapıdır. Bu kapı ve benzeri tarihi eserleri yakından görmek isterseniz kesinlikle Yeşil Türbe’ye uğramalısınız. Ayrıca Bursa'daki Yeşil Türbe'yi ziyaret etmek ücretsizdir.

Yeşil Camii

Yeşil Türbe'nin yanında, yandaki Yeşil Türbe'de gömülü olan aynı padişah tarafından 1412 yılında yaptırılan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Yeşil Cami'yi bulabilirsiniz.Ulu Cami'den çok daha ayrıntılı olan ve Bursa'da ziyaret etmek için popüler olan bu yer, Bursa'ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yer.Sultan Mehmed Doğulu İranlı ustaların yardımıyla yaptırdığı camiyi Orta Asya'daki camilerde göreceğiniz çok detaylı çini ve benzeri renklerde açıkça görebilirsiniz. Bu camiinin mimarı ise Hacı İvaz Paşa’dır.

Koza Han

 

Eski kervansarayları bulmak için herhangi bir eski İpek Yolu destinasyonunu ziyaret etmeniz yeterlidir. Önceden tüccar oteli olarak da bilinen kervansaraylarda gezici satıcı, gece uyuyabilir, mallarını güvende tutabilir ve hayvanlarına bakılmasını sağlayabilirdi.Bursa'da böyle bir bina mevcuttur ve orada satılan ipek kozalarına atıfta bulunarak isimlendirildiğinden mekânın adı da Koza Han’dır.Bursa şehri çok sayıda camisi, yeşil alanları ve canlı kültürüyle popülerdir.Sadece bu değil, aynı zamanda değerli ipeği ile de tanınır.Bu sevimli kumaşlardan bazılarını çantanıza koymadan şehirden ayrılamazsınız. Bu günlerde dükkanlar hala iş için açıktır, bu yüzden hediyelik eşyalarınızı buradan alabilir, Bursa’ya özgü ipek ürünleri her bir mağazada görebilir ve sonrasında mis gibi bir Türk kahvesini Koza Han’da içebilirsiniz.Hem Ulu cami hem de Koza Han, şehir merkezindeki çarşıya yakındır, yapacak bir şeyler bulmak, insanlar izlemek ve günlük hayatı anlamak için harika bir yerdir.

Cumalıkızık Köyü

2014'ten önce adı duyulmayan Cumalıkızık Köyü, UNESCO'nun dünya mirası listesine alınca birçok büyük seyahat yayınında yer aldı ve gündem oldu.Dahil edilmesini sağlayan kriter, ahşap ve taştan yapılmış 270 eski Osmanlı evidir.Modern konut sürekli gelişmeye ve değişmeye devam ettiğinden, bu tür antik yapıların korunması hayati önem taşımaktadır.1969'da bir Bizans kilisesinin kalıntıları da keşfedildi.Oradayken geleneksel Türk köy kahvaltısının tadını çıkarın.

Irgandi Köprüsü

Bursa gerçekten büyüleyici bir mirasa ve zengin bir tarihe sahip bir şehirdir.Bunun bir kanıtı, Kurtoğlu, Gökdere Bulvarı'ndaki tarihi Irgandi Köprüsü'dür. Gökdere üzerinde yer alan bu köprü, 1442 yılında zengin bir tüccar olan Müslihidddin tarafından yaptırılmıştır.1142 yılında, Osmanlı döneminde II. Murat döneminde kurulmuştur.Özellikle bu köprü, Türk Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlere karşı büyük rol oynamış, bombalanması Yunan ordusunun geri çekilmesine ve Türkiye'nin zafer kazanmasına neden olmuştur.Yıkım nedeniyle geçici olarak kapatılan köprü, 1949 yılında Türk halkının bir başarı simgesi olması için yenilenmiştir.Bir şey almayı düşünmeseniz bile Irgandi köprüsü mutlaka görülmeli çünkü eski taş köprünün üzerinde şirin esnaf dükkânları var.15. yüzyıldan kalma köprü, tepesindeki sarı çarşı onu Türkiye'nin başka hiçbir yerinde bulunmayan eşsiz bir simge yapı haline getirdiği için güzel bir manzara.İçerisindeki dükkânlarda resim ve ağaç oymacılığı gibi geleneksel el sanatları da yapılıyor.

Muradiye Külliyesi

Sultan II. Murad Külliyesi olarak da bilinen Muradiye Külliyesi, çoğu Sultan II. Murad'ın yakınlarına ait 12 türbeye ev sahipliği yapan büyüleyici bir camidir.Karmaşıklığın yanı sıra mimari tasarım açısından da nefes kesici.1855 yılında meydana gelen deprem nedeniyle caminin büyük bir bölümü onarım görmüştür.Bu harikulade dönüm noktası, şehrin kalbinde, diğer harikulade yerlere, perakende satış mağazalarına ve mükemmel restoranlara yakın bir konumdadır.

Bursa Kapalıçarşı

Bursa'daki Kapalıçarşı, mücevher parçaları, giysiler, esnaf ürünleri ve diğer değerli buluntular gibi farklı perakende ürünlerle dolu büyük, kapalı bir alışveriş bölgesidir.Ayrıca hem turistler hem de yerel halk için popüler olan birçok antika eşyanın satıldığı dükkanlara da sahiptir.Mekân, Osmanlı döneminden ilham alan görkemli bir iç tasarıma sahiptir.Şehrin kültürüne dalmak ve eve bazı değerli hediyelik eşyalar da götürmek istiyorsanız, harika bir gidilecek yer.Buna ek olarak, saatlerce gezdikten ve alışveriş yaptıktan sonra vücudunuza yeniden enerji vermeniz gerektiğinde uygun olan yemek tezgâhları ve yakındaki restoranları da bulacaksınız.

Kent Müzesi

Başka şehirleri ziyaret ettiğinizde o şehrin kültürüyle iç içe olmayı ve kültürel miras hakkında bilgi edinmeyi seviyorsanız, Bursa'yı ziyaret ettiğinizde mutlaka Bursa Şehir Müzesi'ni keşfetmelisiniz.Karmaşık iç tasarıma sahip büyüleyici bir müzedir ve geniş bir yapıya sahip olan bu müze tarihi eserlere, geleneksel atölyelere ve diğer başka öğelerin koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.Müzenin bölümlerini teker teker gezmek, sizin Osmanlı döneminden günümüze uzanan bir zamanda yolculuk yapmış gibi hissetmenizi sağlayacak.

Tophane Kalesi

Tophane Kalesi, Osmangazi mevkiinde bulunmaktadır.Daima hareketli halde olan bölge, Bursa’nın en eski bölgesi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Tophane Kalesi, UNESCO Dünya Mirası listelerinde bile listelenmiştir.Tophane Kalesi tarihi bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Ayrıca Orhan Gazi ve Osman Gazi’nin türbelerine de oldukça yakındır. Mükemmel Türk yemeklerinin yanı sıra kıta spesiyaliteleri sunan kaliteli bir restorana sahiptir.Bu bakış noktasından konuklar, bölgenin yukarıdan muhteşem manzarasının güzelliğine hayran kalabilirler.Bursa şehrinde favori bir buluşma noktasıdır.

Bursa Hayvanat Bahçesi

Ailenizle, özellikle de çocuklarınızla güzel Bursa şehrine seyahat ediyorsanız, Bursa Hayvanat Bahçesi'nde bir gün geçirmeyi kesinlikle seveceklerdir.Zürafalar, boz ayılar, zebralar ve birkaç aslan gibi çeşitli küresel türlere ev sahipliği yapan küçük, sevimli bir hayvanat bahçesidir.Hayvanat bahçesi, her hayvan türünün gerçek yaşam alanlarına benzeyen teraryumlara sahiptir.Sadece bu da değil, hayvanat bahçesinde konukların bir süre dinlenebileceği ve lezzetli atıştırmalıkların tadını çıkarabileceği rahat kafeler de var.Hayvan bakımında en üst düzeyde bağlılıklarını sağlamak için, hayvanat bahçesinde bakıcılarına yönelik programlar ve eğitimler vardır, böylece hayvanlar hayvanat bahçesindeyken daha mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşarlar.

Uludağ

Muhteşem doğal manzaralara hayran kalırken teleferikle gezinmekten daha sakinleştirici bir şey yoktur.Bursa'dayken, Bursa Uludağ Teleferiği'nde fantastik bir gondol yolculuğu yaşamak isteyebilirsiniz.Piremir'de bulunan ve her gün hizmet veren Teleferik A.Ş.'nin işlettiği gondollarda ile rezervasyon yaptırın ve uçma hissinin tadını çıkarın.Yolculuk boyunca dağlık manzaraları, orman kanopilerini göreceksiniz.Ayrıca kayak merkezlerinin başında gelen Uludağ’da kar tatili yapmak oldukça zevklidir.

Uludağ Milli Parkı

Doğa harikalarını keşfetmeyi, doğayla iç içe olmayı ve fiziksel aktivitelerden hoşlanıyorsanız Uludağ Milli Parkı'nı gezmek isteyebilirsiniz.7/24 yürüyüşçülere ve kampçılara açık olan bu muhteşem milli park, pitoresk manzaralara ve dinlendirici yeşil alanlara sahiptir.Buradan hareketli şehrin görkemli manzarasını yukarıdan göreceksiniz.Üstüne üstlük, gece boyunca manzaralar parıldayan şehir ışıkları ve yıldızlı gökyüzünden oluşan bir vahaya dönüşüyor.Pek çok turist geceyi parkta geçirip kamp kurmayı, serin hava ve ellerinde kahve ile uyanmayı tercih ediyor.

Saitabat Şelalesi

Saitabat'ta yer alan büyüleyici Saitabat Şelalesi, şehrin en çok ziyaret edilen doğal cazibe merkezlerinden biridir.Hareketli şehir merkezine 30 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.Bu muhteşem şelale, yüzmek ve doğayı keşfetmek için idealdir.Tatlı suyu vücudunuzdaki her yorgun kası canlandırır.Ancak sadece bu da değil, çevrede size ayaklarınız suda yemek yeme deneyimi yaşatacak büyüleyici rahat kafeler de var.Saitabat Salalesi'ni ziyaret ederken, yerler gerçekten kaygan olabileceğinden en rahat terliklerinizi giydiğinizden emin olun.

Reşat Oyal Kültür Parkı

Bu 40 hektarlık (99 dönüm) park, şehrin en büyük ve en önemli parkı olarak kabul ediliyor.1955'te açılan bu muhteşem park, canlı Bursa Festivali'nin mekanıdır.Muhteşem bitki örtüsü, yemyeşil yeşillikler ve konukların güzel manzaraların yanı sıra huzurun ve sessizliğin tadını çıkarırken bir süre oturabilecekleri rahat banklara sahiptir.Ayrıca mekâna romantik bir çekicilik katan büyüleyici bir göle sahiptir.Geceleri ziyaret etmeyi deneyimlemek ve gökyüzünün parlak yıldızlarla ve parkın direk ışıklarıyla aydınlandığını görmek isteyebilirsiniz.Aynı zamanda çocuklar için harika bir oyun alanı ve spor tutkunları için mükemmel bisiklet ve koşu yolları sunmaktadır.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, şehrin büyüleyici bir ulusal müzesidir.Özellikle Osmanlı dönemi olmak üzere şehrin tarihini anlatmak için gerekli olan arkeolojik anıtlar, heykeller, eserler, eski eşyalar ve diğer değerli nesnelerin büyüleyici sergileriyle meşhurdur. Sergilenen ilgi çekici eserlerden bazıları arasında Bizans Reliquary, yeniden inşa edilmiş bir mezarlık, ikinci yüzyıla ait bronz bir Athena figürü, Helenistik bir heykelcik ve çok daha fazlası yer alıyor.

Tofaş Arabalar ve Anadolu Arabaları Müzesi

Otomobillere ve bu tür teknolojilere meraklıysanız, Tofaş Arabalar ve Anadolu Arabaları Müzesi'ndeki birbirinden değerli araç koleksiyonları sizi büyüleyecektir.Bu büyüleyici müze, şehirde özel bir ulaşım müzesidir.Farklı dönemlerden çeşitli ulaşım modlarına ev sahipliği yapmaktadır.Antik çağlardan eski model arabalara ve modern arabalara kadar geniş bir araba koleksiyonu sergiliyor.Sadece bu değil, aynı zamanda konukların değişen zamana daha iyi bir bakış atmalarını sağlayan ilginç bir sergi ve eski fotoğraf galerisi de bulunuyor.Burası araba tutkunları için adeta bir cennet.Arkadaşlarınızla gelin ve koleksiyona ve sergilere göz atarken zamanda yolculuk yapmanın harika deneyimini paylaşın.

Bursa Botanik Parkı

Müze ziyaretleri ve geziler gibi turistik şeylerden bıktıysanız, ailenizle birlikte rahatlatıcı bir gün geçirmek isteyebilirsiniz.Bursa Botanik Parkı, muhteşem doğal manzaraları, güzel bitki örtüsü ve zengin bitki örtüsüyle dolu yeşil alanıyla büyüleyici bir yerdir.Çeşitli ağaçlar ve büyüleyici bir gölet burayı süslemekte ve konukların yararlanması için park boyunca rahat banklar her yere dağılmış durumda.Pek çok insan aileleriyle piknik yapmak veya birkaç tur kardiyo egzersizinin tadını çıkarmak için Bursa Botanik Parkı'nı ziyaret etmektedir.

Hüdavendigar Camii

Bursa'da tarihi bir dönüm noktası olarak kabul edilen Hüdavendigar Camii, İslami vurguların karışımıyla çarpıcı bir Osmanlı mimari tasarımına sahip olan büyüleyici bir yapı ve cazibe merkezidir.Osmanlı padişahı I. Murad tarafından yaptırılan bu ikonik cami, 1855'teki deprem de dahil olmak üzere zorlu zamanlardan sağ çıktı. Turkuaz vurgulu parlak döşemeleri nefesinizi kesecek.Bir asilzadeye yakışır zarafet ve incelikteki bu görkemli camii ziyaret etmeden Bursa’dan ayrılmamalısınız.

Setbaşı Köprüsü

Bursa'yı büyüleyici bir şehir yapan birçok simge yapıdan biri de Setbaşı Köprüsü’dür. Bu köprü şehrin iki ilçesi olan Yıldırım ve Osmangazi'yi birbirine bağlamaktadır.Biri daha büyük diğeri daha küçük olan iki noktalı kemerleri sergilemektedir.Şehirdeki diğer birçok yapı gibi, çarpıcı bir Osmanlı mimari tarzına sahiptir.Köprüden muhteşem manzaralar göreceksiniz.Ayrıca yakındaki kafe dükkanları leziz yöresel yemekler sunulmaktadır.

Karagöz Müzesi

Bursa'nın canlı kültür ve sanat ortamını daha yakından tanımak istiyorsanız Karagöz Müzesi'ni ziyaret etmeli ve canlı bir gölge oyunu izlemeyi unutmamalısınız.Müzenin asıl amacı, Karagöz'ün gösterişli sanatını halka sunmaktır.Müze, modern bir dokunuşla güncellenen iki büyüleyici galeriye ev sahipliği yapmaktadır.Her ikisi de Karagöz mirasını anlatmaya yardımcı olan eski fotoğraflar, hatıralar ve diğer ilgili öğelerden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.Zaman zaman müze, konukların eğlenmesi için gölge performansları sunar.

Son olarak….

Şayet Bursa’ya gitmiş iseniz birkaç restoran önerisine de ihtiyacınız olacaktır. Bursa’nın kalbinde bulunan Selçuk Restaurant, yüzyılı aşkın süredir faaliyet gösteren Kebapçı İskender, Lalezar Türk Mutfağı, lezzetli bir yemek için harika bir mekân olan Bursa Kebapçısı, İskender Efendi Konağı, Uzan Et Mangal, Çiçek Izgara, Pervane Kafe, Uludağ Kebapçısı, Zennup, Yüce Hünkar ve Köfteci Yusuf aradığınız lezzet dolu restoranlardandır. Hafta sonu rotanızı kesinlikle Bursa’ya doğru çevirin ve gezinizin keyfini çıkarın. Şimdiden iyi yolculuklar!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.