Son günlerde en çok konuşulan konuların başında Taste Atlas World’s Best Cuisine’s listesi gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Taste Atlas internet sitesi dünyanın en iyi mutfaklarının belirlendiği bir seçki yayınladı. İnternet üzerinden yapılan oylama ile belirlenen bu listede dünyanın en iyi 50 mutfağı yer almaktadır. İtalya’nın 1. Sırada Türkiye’nin de 7. Sırada yer aldığı listede ilk beş sıralaması; İtalya, Yunanistan, İspanya, Japonya ve Hindistan şeklindedir.
Dünyanın en iyi 50 mutfağı listesinin ilk 20 sıralaması şu şekildedir:
1. İtalya
2. Yunanistan
3. İspanya
4. Japonya
5. Hindistan
6. Meksika
7. Türkiye
8. ABD
9. Fransa
10. Peru
11. Çin
12. Brezilya
13. Portekiz
14. Polonya
15. Almanya
16. Endonezya
17. Hırvatistan
18. Arjantin
19. Güney Kore
20. Vietnam
Dünyanın en iyi 50 mutfağı listesi arasından en sevilen ilk 5 mutfağı ve başlıca yemeklerini sizler için derledik.
1.İtalyan Mutfağı
Listede ilk sırada yer alan İtalyan mutfağı toplam 2438 lezzeti ile ön plana çıkmaktadır. Bu lezzetler arasında elbette ki pizza ilk sırada yer alırken burrata, parmesan, ricotta ve mozzarella gibi İtalyan peynirleri, tiramisu ve Montebianco gibi tatlıları, risotto, mantı ve makarna çeşitleri de ilk sırada yer alan başlıca lezzetlerdir.
Pizza Margherita
İsmini Kraliçe Margherita’dan alan bu İtalyan klasiği dünyanın en popüler pizza çeşitlerinden biridir.
Malzemeler:
500 g un
380 g su
10 g şeker
10 g yaş maya
60 ml zeytinyağı
15 g tuz
Üzeri için;
200 ml domates püresi
Fesleğen
Zeytinyağı
100 g mozzarella
Yapılışı:
Hamur için maya ve suyu bir kapta eriterek karıştırıyoruz. İçine şeker ve zeytinyağı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Son olarak unu da ilave ederek hamurumuzu elde ediyoruz. Pizza hamurunu elimizle İtalyan usulü kenar bırakarak açıyoruz. Pizza boyutundaki tavanın üzerine aldığımız hamurun içine domates sosumuzu güzelce yayıyoruz. Bu şekilde ocağı açarak pizzanın altının pişmesini bekliyoruz. Altı pişen pizzayı ocaktan alarak üzerine mozzarella serpiyoruz. Son olarak yaprak fesleğen ile süsleyip fırına atıyoruz. Fırını yüksek dereceye getirip en üst kısmına pizzayı koyarak üzerini çabucak pişirip servis ediyoruz.
2.Yunan Mutfağı
Listenin 2. Sırasında yer alan Yunan mutfağı 398 lezzetiyle ön plana çıkmaktadır. En popüler lezzetler arasında ilk sırada Kalamata zeytinyağı bulunur. Bunun dışında Akanes, revani ve Bougatsa gibi tatlıları, malaka ve kasseri gibi peynirleri, dakos ve saganaki gibi Yunan mezeleri de öne çıkan lezzetler arasındadır.
Bougatsa Tatlısı
Boğugatsa kıyma, peynir ya da muhallebi dolgusu ile hazırlanan bir yufka tatlısıdır.
Malzemeler:
10 adet baklava yufkası
1 paket vanilin
1 litre süt
1 su bardağı irmik
50 g oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı şeker
150 g eritilmiş ve ılımış tereyağı
Üzeri için;
Tarçın
Pudra şekeri
Yapılışı:
Krema için tencereye bir litre sütü koyup içine şeker, vanilin ve tereyağını ilave edip kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca irmiği de ekleyerek koyu bir krema kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Uygun kıvama gelince soğuması için bırakıyoruz. 2 adet yufkayı üst üste sererek üzerine eritilmiş tereyağı sürüyoruz. 3. 4. ve 5. yufkayı da yine aralarına tereyağı sürerek ekliyoruz. Soğuyan kremanın yarısını yufkanın ortasına serdikten sonra önce sağ ve soldan sonra da alt ve üst kısımdan katlıyoruz. Katlarken de kıvırdığımız her bir kısma tereyağı sürüyoruz. Yufkamızı ters çevirerek yağlı kâğıt serili tepsiye koyup üzerine tereyağı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen tatlımızı fırından alıp ılıyınca üzerine pudra şekeri ve tarçın serperek servis ediyoruz.
3.İspanyol Mutfağı
Listenin 3. Sırasında yer alan İspanyol mutfağı 803 lezzetiyle öne çıkmaktadır. Bu lezzetlerin başlıcaları; pirinç ile yapılan Paella ve Arroz con pollo yemekleri, Panellets ve turron gibi tatlıları, meşhur Salmorejö ve gaspaço çorbaları, Chorizo adı verilen domuz sucuğu ve Churros tatlısıdır.
Churros
Churros tarçın ve şeker ile kaplanan kızarmış bir hamur tatlıdır. Çikolatalı sosa batırılarak tüketilen churros sabahları kahve eşliğinde kahvaltılarda tüketilen bir hamur işidir.
Malzemeler:
150 g un
100 g tereyağı
200 ml su
3 g tuz
3 adet yumurta
Toz şeker
Tarçın
300 ml Ayçiçek yağı
Sos için;
Çikolatalı sos
Yapılışı
Tereyağı, su ve tuzu tencerede eritiyoruz. İçine unu ekleyerek kısık ateşte 5 dakika kavuruyoruz. Unu ayrı bir kâseye alarak soğutup yumurtaları ekliyoruz. Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırptıktan sonra yıldız uçlu sıkma torbasına alıyoruz. Hamuru istediğimiz uzunlukta yağlı kâğıda sıkarak buzlukta bekletiyoruz. Daha sonra hamurları kızgın yağda renk alana kadar kızartıyoruz. Yağını biraz çektirdikten sonra churrosları tarçın ve şeker karışımının içine atıp karıştırıyoruz. Yanında çikolatalı sos ile servis ediyoruz.
4.Japon Mutfağı
İlgi çekici mutfaklardan biri olan Japon mutfağı listenin 4. Sırasında yer almaktadır. Japon mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında sushi, ramen, udon, Shabu, Gyoza ve mochi’yi sayabiliriz.
Mochi
Japon mutfağına özgü yapışkan pirinçten yapılan, çilek veya dondurma gibi lezzetlerle doldurulan minik kekler olarak adlandırılan Mochi, buharda pişirilen bir tür hamurdur.
Malzemeler:
100 g yapışkan pirinç unu
170 g süt
25 g mısır nişastası
Gıda boyası
30 g şeker
Dondurma
Ayçiçek yağı
Tuz
Yapılışı:
Nişasta, şeker, pirinç unu ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz. Üzerine sütü ekleyerek pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıyoruz. 5 dakika dinlendirdikten sonra buharda pişiriyoruz. Pişen hamura sıvıyağ ekleyerek biraz ılıyana kadar karıştırıyoruz. Tezgâha aldığımız hamura gıda boyası ekleyip yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince şekilde açarak içine dondurma ekliyoruz.
5.Hint Mutfağı
İlk beşin son sırasında yer alan Hint mutfağı baharatlı lezzetleri ile ünlü bir mutfaktır. Önce çıkan 465 lezzeti arasında en bilinenler; naan, biryani, dal, thali, paratha ve roti’dir.
Paratha
Gözlemeye benzeyen pratha tam buğday unu ve ghee butter denilen sade yağa benzer bir yağ ile hazırlanmaktadır.
Malzemeler:
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı su
4 yemek kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı tuz
İçine sürmek için;
8 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
İç harcı;
2 adet haşlanmış patates
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 dal taze kişniş
1 çay kaşığı tuz
1 adet orta boy kırmızı soğan
Çeyrek demet maydanoz
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz kişniş
Yapılışı:
Hamuru için su dışında tüm malzemeleri bir kaba alıp yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz. Homojen bir hamur elde edince üzerini kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz. İç harcı için; soğanı ince şekilde doğruyoruz. Haşlanmış patatesleri bir kaba alarak tereyağı, soğan ve baharatlarla karıştırıp eziyoruz. Taze kişniş ve maydanozu da ince ince kıyarak karışıma ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıyoruz. Dinlendirdiğimiz hamurdan bezeler alıp tabak boyutunda açıyoruz. Üzerine tereyağı sürüp hazırladığımız harçtan ekliyoruz. Yuvarlak şekline getirip patlatmadan üzerini kapatıyoruz. Bu şekilde kapattığımız hamuru merdane ile açıyoruz. Kızgın tavada her iki tarafınızı da pişirerek servis ediyoruz.