ESKİ KAŞAR NEDİR
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olaneski kaşar, oldukça lezzetli bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda dilimlenerek ya da omletlerle, bunun dışında börek, poğaça gibi hamur işlerinde zevkle tüketilir. Kahvaltı sofralarının yanı sıra peynir tabaklarında, makarna ve salatalarda, sandviç ve tostlarda sıklıkla kullanılan bu peynir birlikte kullanıldığı her ürüne ayrı bir lezzet katar. Genellikle inek sütü ile elde edilen eski kaşarın yapımında koyun veya keçi sütü de tercih edilir. Kaşar peynir ile kıyaslandığından daha sert ve tok yapıda daha koyu renktedir. Bunun yanı sıra eski kaşar olgunlaştırılan bir peynir olduğu için tadı daha yoğundur. Ülkemizde genellikle Trakya eski kaşarı ve Kars eski kaşarı yaygın olarak tüketilir.
ESKİ KAŞAR NASIL YAPILIR
Kullanıldığı her ürüne lezzet katan eski kaşarın yapımı çok fazla emek gerektirir. Peynir severlerin çoğu bu harika lezzetin nasıl yapıldığını merak ederler. En doğal şekliyle eski kaşar yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılan sütün tazeliğidir. Bu kullanılan sütlerin muhakkak erken saatlerde sağılan ineklerden elde edilen günlük, taze ve doğal olması gereklidir. Taze sütler 72 derece ısıda 15 dakika kaynatılarak pastörize olması sağlanır. Pastörize olan süt 32 dereceye kadar soğutularak mayalanır. Eski kaşar yapımındaki bir diğer önemli nokta telemenin kırılması aşamasıdır. Mayalanan süt jel kıvamına geldiğinde pıhtı kırılarak peynir bezine alınır ve peynir altı suyu ayrıştırılır. Daha sonra teleme sıcak suda haşlanır ve büyük kaplara konularak yağlı kağıtlara sarılır. Bir yıl gibi uzun bir süre bekletilerek dış kısmının sertleşip küflenmesi beklenir. Bu küfler ara ara fırça ile temizlenir. Son olarak istenilen şekilde dilimlenerek satış için ambalajlanır. Evde yapımı uzun zaman alan ve uğraş gerektiren eski kaşar yapımındaki en önemli iki nokta sütün tazeliği ve telemenin kırılma aşaması diyebiliriz.
ESKİ KAŞAR KALORİ VE BESİN DEĞERİ
Eski kaşar içerisinde bol miktarda protein ve kalsiyum bulunur. Bu nedenle besin değeri açısından oldukça yüksek bir peynir çeşididir. Yağ oranı açısından diğer peynirlerle kıyaslandığında yağlı peynirler kategorisinde yer alır. Uzmanlar tarafından aşırıya kaçılmadan, günde bir dilim olarak dengeli tüketilmesi önerilir. 100 gramlık bir dilim eski kaşar 295 ckal değerdedir. Aynı zamanda 100 gramlık bir eski kaşarda yaklaşık 32 gram protein, 218.0 IU A vitamini ve 800.0 mg kalsiyum bulunmaktadır.
ESKİ KAŞAR FAYDALARI NELERDİR
Eski kaşar çoğu süt ürününde olduğu gibi kalsiyum ve protein deposudur. A vitamini açısından da zengin olan eski kaşar, başta kemik gelişimi olmak üzere diş sağlığı, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi gibi pek çok alandaolumlu etkilere sahiptir. Eski kaşarın insan vücudu üzerinde birbirinden farklı faydalarına yakından bakalım:
·Eski kaşar ülser veya mide yanması gibi pek çok mide rahatsızlığının tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir.
·Yüksek kalsiyum oranı gelişim dönemindeki çocukların kemik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda yaşlılarda görülen kemik erimesi rahatsızlığını önlemeye de yardımcı olur.
·Yüksek kalsiyum oranı kemik gelişiminin yanı sıra diş sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Başta çocuklar olmak üzere tüm bireylerin sağlıklı dişlere sahip olması için düzenli olarak eski kaşar tüketmeleri önerilmektedir.
·Hücrelerin yenilenme hızını artırır.
·Vücuda doğal bir enerji vererek vücudun direncini artırır.
·Hafızayı güçlendirir ve zekâ gelişimi üzerinde oldukça etkilidir.
·Eski kaşarın cilt sağlığı açısından da olumlu etkileri bulunur. Özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesi ve onarılmasına yardımcı olarak daha canlı bir görünüm kazandırır.
ESKİ KAŞAR NASIL SAKLANIR
Eski kaşarın yapımı ve besin değeri kadar nasıl saklandığı da en çok merak edilen konulardan biridir. Yapımı zor ve uzun uğraşlar gerektiren bu peyniri doğru şekilde muhafaza etmek bu anlamda çok önemlidir. Eski kaşar nasıl saklanır diye merak edenlerin ilk yapması gereken şey ürünün son kullanım tarihini kontrol etmeleridir. Paketi açılmayan ürünleri kullanım tarihine kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer paketi açıldıysa streç film, kilitli poşet veya bir ambalaj kağıdına sararak saklayabilirsiniz. Saklama aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli etken ısıdır. Buzluk veya derin dondurucu gibi düşük ısıdaki yerlerde muhafaza etmek uygun değildir. Aynı şekilde eski kaşarı nem oluşmayacak şekilde saklamak gereklidir. Peynirin nemlenmesi kısa sürede bozulmasına sebep olacaktır.
Eski Kaşar ile Hazırlanan Birbirinden Lezzetli Tarifler
ESKİ KAŞARLI PATATES MÜCVER
Eski kaşar ve patatesin mükemmel uyumuyla enfes bir lezzete bürünen eski kaşarlı patates mücver için gerekli malzemeler ve yapılışına birlikte göz atalım.
Eski Kaşarlı Patates Mücver İçin Gerekli Malzemeler:
4 adet orta boy patates
1 adet yumurta
1 adet rendelenmiş eski kaşar
Tuz
Karabiber
2-3 yemek kaşığı un
Kızartmak için;
Sıvıyağ
ESKİ KAŞARLI PATATES MÜCVER NASIL YAPILIR
Patatesleri soyup rendenin kalın tarafıyla rendeliyoruz. İçerisine yumurta, kaşar peynir ve unu ilave ediyoruz. Karabiber ve biraz tuz ekleyerek yoğuruyoruz. Teflon tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edip kızdırıyoruz. Yoğurduğumuz patatesli karışım sulanabildiği için tavaya eklemeden önce elimizle biraz suyunu sıkıyoruz. Yemek kaşığı ile malzemeden alıp tavaya yayıyoruz. Her iki tarafını da orta ateşte kızartarak servis tabağına alıp, sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun!
SUSAMLI POĞÇA TOPLARI
Kaşar peyniri ile yapılan hamur işleri mis gibi kokusu ve uzayan lezzetiyle oldukça meşhurdur. Eski kaşar ile yapılan poğaça topları da nefis tadıyla hem kahvaltı sofralarınızı hem de misafir ikramlarınızı daha da zenginleştirecektir.
Susamlı Poğaça Topları İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta beyazı
1 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
25 gr yaş maya
Aldığı kadar un
Yarım su bardağı su
Tuz
İç Harcı İçin;
Rendelenmiş eski kaşar
Maydanoz
Karabiber
Pul biber
Beyaz peynir
Sosu İçin;
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su
3 yemek kaşığı pekmez
Üzeri İçin;
Susam
SUSAMLI POĞAÇA TOPLARI NASIL HAZIRLANIR
Derin bir yoğurma kabına unu ekliyoruz. Unun ortasını açarak maya, ılık su ve sütü ekleyip maya eriyene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra içerisine yumurtanın beyazını, şeker, sıvıyağ ve tuzu da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğurduğumuz hamuru bir saat mayalanması için bekletiyoruz. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alarak çok kalın olmayacak şekilde açıyoruz. Bir kaba maydanozları ince ince kıyıyoruz. İçerisine ezilmiş beyaz peynir, rendelenmiş eski kaşar, karabiber ve pul biber ekleyip karıştırıyoruz. Açtığımız bezelerin içerisine bu harçtan koyup kapatıyoruz. Ayrı bir kapta pekmez, yumurta sarısı ve suyu karıştırıp sos elde ediyoruz. Kapattığımız bezeleri sosa batırıp susama buluyoruz. Tüm poğaçaları yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine dizerek daha önce ısıttığımız 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcakken servis tabağına alarak servis ediyoruz. Afiyet olsun!