Ülkelere Göre Kahvaltı Çeşitleri
Kahvaltı günün en önemli öğünlerindendir. Kahvaltı yapmak bünyeyi güçlendirir ve diyetisyenlerin, doktorların ve sağlık çalışanlarının büyük bir önemle tavsiye ettiği, atlanılmaması gerekilen bir öğündür. Türkiye’de de kahvaltı geleneklerimizin ve kültürümüzün bir parçası olmuştur. Türk kahvaltısı çok zengin olarak bilinir. Türk kahvaltısında kahvaltılık ürünler oldukça fazla ve zengindir. Fakat kahvaltı sadece Türkiye’de değil dünyada pek çok ülkede önemli olarak görülen bir öğündür ve her ülkenin kahvaltıyla ilgili olarak farklı bir kültürü ve geleneği vardır. İşte kahvaltı gelenekleri olan bazı ülkeler...
Amerika
Amerika ile başlayalım. Farklı devletlerin birleşmesiyle oluşmuş birleşik devletler Amerika, elbette karışık bir kahvaltı kültürüne sahip. Modernizm ve kapitalizmin etkisinde olan Amerika’nın kahvaltı kültüründe aslında bu etkileri görüyoruz. Çoğu zaman filmlerde ve dizilerde Amerika’lı çocukların ellerinde bir kaşık ve mısır gevreğine koyulan süt görürüz. Bu görüntü dışında aslında Amerikan kahvaltı kültüründe yumurta, pancakes ve domuz eti çok yaygın. Bunun yanında hazır portakal suyu veya meyve suları içiliyor. Kahve de tabi ki Starbucks ile son zamanlarda sadece Amerika’nın değil, bütün dünya ülkelerini etkisi altına almış durumda.
Japonya
Gelelim Japonya’ya. Japonya, son dönemlerde teknolojisi ve dev ekonomisiyle adından söz ettiriyor. Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan bu ülkenin elbette kahvaltısında da geleneklerin ve kültürün izini görüyoruz. Aslında gelenek ve kültürleri iklim ve coğrafi koşullardan oldukça fazla etkilenmiş. Coğrafi olarak pirinç ve sebze üretimi fazla olan Japonya’nın kahvaltısında da bunları göörüyoruz. Japonlar kahvaltılarında geleneksel Miso çorbası, beyaz pirinç, seçilmiş sebzeler tercih edebiliyorlar. Bunun yanında da içecek olarak çay Japonya’da yaygın bir içecek ancak modernleşme ve küreselleşme sayesinde artık Japonya’da da içecek kültürü değişiyor.
Hindistan
Hindistan Asya’nın nufüs bakımından oldukça büyük ve coğrafi olarak büyük bir ülkesi. Kendilerine has dini ve toplumsal pek çok inanç ve kültürleri bulunan Hintliler farklı kahvaltı kültürüne de sahipler. Kahvaltılık ürün olarak kendi ülkelerine has yapılan orijinal isimleriyle "dosa” , "sambar” ve "chutney” adlı yiyecekleri tercih ediyorlar. Chutney bir Hint turşusu, Dosa lavaşa benzeyen bir tür geleneksel hamurişi, ve Sambar ise bezelye ve farklı sebzelerin bulunduğu türlü tarzında bir yiyecek diyebiliriz. Hindistan’ın baharatlar bakımından zengin bir ülke olduğunu biliyoruz. Bunu kahvaltı kültürlerinde, kahvaltılık ürünlerinde de görebiliyoruz.
Almanya
Bir Avrupa ülkesi olan Almanya oldukça sade bir kahvaltı geleneğine sahip. Öncelikle içecek olarak kahve içimi tercihi daha revaçta diyebiliriz. Kahvaltılık ürünler olarak ise sosis (kızarmış olarak), yumurta ve puf ekmek tarzı küçük ekmekler tüketiliyor. Yumurta genelde sert pişmiş olarak tüketiliyor.
Vietnam
Küçük bir ülke olan Vietnam ise kendine has insanları, kendine has kültürü ile kahvaltısında bunu gösteriyor. Pho isimli, (şehriye çorbasına benzeyen) bir yiyecek ile kahvaltı kültürünü devam ettiriyor. Vietnam’ın meşhur kahve kültürünü de duyduysanız bilirsiniz. Kahve tüketimi yaygın ve kahve sabahları kahvaltıda da tercih ediliyor.
Brezilya
Brezilya’da kahvaltı kültürü iklim ve coğrafi koşulların izlerini taşıyor. Bunun en belirgin yanı ise kahvaltılık ürün olarak meyve tüketilmesi. Brezilya’nın zengin tropikal iklimi ve meyveleri buranın kahvaltı kültürünü de pek tabi ki etkilemiş. Kahvaltı meyve yanına tost üzeri salam ve portakal suyu gibi içeceklerle yapılıyor.
İngiltere
İngiltere de Avrupa’da yer alan ülkelerden. İçecek olarak çoğumuzun da bildiği gibi meşhur İngiliz çayı tüketiliyor kahvaltıda. Yiyecek olarak ise kızarmış domates, sosis, yumurta (çırpılmış veya omlet şeklinde) ve domuz pastırması gibi kahvaltılık ürünler tercih ediliyor.
Çin
Bir Asya ülkesi olan Çin’de de sade bir kahvaltı kültürü yaygın. Congee isimli kültürel bir yiyecek ile birlikte kahvaltılık ürün olarak çay tüketimi yapılıyor. Bunun yanında domuz etinden yapılan çörek tüketilmesi yaygın.
İran
İran’da kahvaltılarda Orta Doğu esintileri hissediliyor. Coğrafyanın ülkenin öğünlerine ve kahvaltılık ürünlerine olan etkisini görebiliyoruz. İçecek olarak çay çoğunluk olarak tercih edilirken, yiyecek olarak ise "naan” isimli yöresel ekmek, tereyağ ve reçel tercih ediliyor.
İtalya
İtalya coğrafi olarak Türkiye’ye yakın bir ülke olsa da kahvaltı kültürü olarak bizden çok daha sade bir kültüre sahipler. Türk kahvaltısında gördüğümüz zengin kahvaltılık ürün kadrosu İtalyan kahvaltısında mevcut değil. İtalyan kahvaltısında kahve yanında rulo ekmek üzeri reçel yaygın bir kahvaltı çeşidi.
Mısır
Bir Afrika ülkesi olan Mısır’da "ful medames” isimli geleneksel nohutlu ve maydanozlu zeytinyağlı ve yanına tırnak pidesine benzeyen "pita bread” isimli geleneksel ekmek tercih ediliyor. Kahvaltılık içecek olarak ise genelde çay tercih ediliyor.
Kenya
Afrika kıtasında bulunan Kenya’da kahvaltı sade bir biçimde yapılıyor. Uji isimli geleneksel bir yiyeceğin yanına ekmek, meyve (muz vs) ve çay şeklinde tüketim yapılıyor. Uji lapaya benzer yiyecek.
İsveç
Bir Avrupa ülkesi olan İsveç’td kahvaltı oldukça renkli diyebiliriz. İçecek olarak portakal suyu veya benzeri meyve suları yanında domates, salatalık, iyi pişmiş yumurta, salam ve ekmek tercih ediliyor. Diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha zengin bir kahvaltılık ürün kadrosuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Fas
Fas kültürü ile her zaman ilginç ve zengin bir ülke olmuştur. Kahvaltı kültürü olarak da kendine has bir yoldan ilerliyor. Fas’ta geleneksel olarak çay içiminin yanında krep içerine tereyağ, zeytinyağ ve reçel yaygın olarak tüketiliyor.
Rusya
Asya’nın ve dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Rusya’da kahvaltılık ürün geleneği çok çeşitli değil. Yulaf lapasının yanında ekmek ve sosis yaygın olarak tüketiliyor. Rusya soğuk bir iklime sahip olduğu için kahvaltı kültürü bundan etkilenmiş gözüküyor.
Meksika
Zengin kültürü ve renkli gelenekleriyle Meksika kahvaltılık ürünlerinde de kendini gösteriyor. Meşhur kahvelerinin yanında adını mutlaka duyduğunuzu düşündüğüm Tortilla ekmeği, kızarmış yumurta, kendilerine has pişirilmiş fasulye ve salsa sosuyla adeta dans gibi bir öğün onlar için kahvaltı.
Avusturalya
Kanguruları ve 2020 yılının başındaki yangınlarında gördüğümüz koalalarıyla adını duyduğumuz bağımsız kıta Avusturalya’nın kahvaltı gelenekleri çok zengin değil. Hatta kapitalizm ve modernizm kokuları burnunuza buram buram gelebilir. Kahvaltı olarak mısır gevreği, tost ekmeği ve meyve suyu tercih eden Avusturalya’lılar tost ekmeklerinin üzerine krem çikolata da tercih edebiliyor.
Türkiye
Gel gelelim Türkiye’ye. Vatanımızın kahvaltılık ürünleri de kahvaltı kültür ve gelenekleri de çok meşhur. Kahvaltılık menemen, kuymak, kızartmalar, pide, zeytinyağlıları derken kahvaltının yanında tüketilen kahvaltılık ürünler de bir o kadar zengin. Envai çeşit peynir, zeytin, sebze ve reçeller saymakla bitmez. Çeçil peyniri, örgü peyniri, dil peyniri, eski kaşar, otlu peynir, salatalık, domates, siyah ve yeşil biberli zeytinler, bal, tereyağ, kaymak, türlü reçeller bunlardan sadece birkaçı.
İşte Gündoğdu Gıda’da Türkiye’nin zengin kahvaltı kültürüne en kaliteli ürünleri ile destek oluyor. Peynirleri, zeytinleri, tereyağları ile, kaymağıyla, sütüyle ve daha birçok kendine has ürünüyle Türk kahvaltılarını ve daha birçok kahvaltıyı destekliyor.
Gündoğdu Gıda kalitesiyle, kahvaltılık ürünlerinin tatlarıyla tüketicilerin gönüllerinde taht kuruyor. Düzenli pek çok tüketicisi bulunuyor. Sizler de Gündoğdu Gıda ürünlerini denemek ister miydiniz?