Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Friends Dizisi

31-01-2023 15:49:15
Friends Dizisi

Bir Devrin En Çok İzlenileni: Friends

Amerikan sitcom dizileri denilince akla ilk gelen dizilerden biri kesinlikle Friends’tir. İlk yayınlandığı 1994 yılından günümüze gelene kadar hayranları katlanarak artan Friends dizisi birçok kişi için bir diziden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Başrollerinde Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ve David Schwimmer’ın yer aldığı dizi toplamda 10 sezon olarak yayınlanmıştır. Sosyal medyada en fazla alıntı yapılan, arkadaşlar arasında en çok önerilen dizilerden biri olan Friends’in jeneriğini duyunca bile heyecanlanan fanları olduğunAu söylesek abartmış olmayız. Peki üzerinden geçen bunca zamana rağmen hala ilk günkü gibi izlenen, sevilen ve üzerine konuşulan Friends dizisi nasıl bir dizidir? Henüz bu diziyi izlemediyseniz muhtemelen siz de Friends dizisi nedir, Friends dizisinin konusu nedir, Friends dizisi oyuncuları kimlerdir, Friends dizisi kaç sezondur gibi sorulardan en az birini sormuşsunuzdur. Friends dizisi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve dizinin neden bu kadar çok sevildiğinin cevabını öğrenmek istiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Friends 52.5 Milyon İzleyiciye Ulaştı

Friends, David Crane ve Marta Kauffman tarafından yapılmış, Kevin S. Bright, Marta Kauffman ve David Crane tarafından üretilmiş, 1994-2004 yılları arasında yayınlanan Amerikan sitcom dizisidir. Televizyon tarihinin en çok sevilen dizilerinden biri olan Friends, Warner Bros. Television şirketine bağlı olan Bright/Kauffman/Crane Productions tarafından yapılmıştır. Friends dizisinin çekimleri ise Kaliforniya'daki Warner Bros. Productions stüdyolarında yapılmıştır. Dizi yayınlandığı dönemdeki popülerliğinin sonucu olarak ABD'de tüm sezonları reyting listesinde ilk onda yer almıştır. Özellikle dizinin 8. sezonu yayınlandığı sene zirveye oturmuştur. Dizinin 6 Mayıs 2004 tarihinde yayınlanan final bölümü 52.5 milyon izleyiciyle 2000'lerin ise en çok izlenen dizi bölümü ve ABD televizyon tarihinin en çok izlenen beşinci sezon finali olmuştur.

Yazımızın başında belirttiğimiz dizinin o ünlü "jenerik” müziği "I’ll Be There for You” ise The Rembrandts ismiyle bilinen Amerikan pop grubu tarafından yapılmıştır.

Friends Dizisi Kaç Sezondur?

İlk bölümü 22 Eylül 1994 tarihinde yayınlanan dizi toplamda 10 sezon olarak çekilmiştir. Dizinin 3. ve 6. sezonu 25 bölüm, 9. sezonu 23 bölüm, 10. Sezonu da 17 bölümden geri kalan tüm sezonlar ise 24 bölümden oluşmaktadır. Her bölümü ortalama 22 dakika süren dizinin toplamda 234 bölümü bulunmaktadır.

Friends Dizisinin Konusu Nedir?

Friends dizisi, genel olarak bakıldığında New York'ta yaşayan altı arkadaşın hayatlarını ve ilişkilerini konu alan mizah dolu bir dostluk hikayesini anlatır. Ross, Rachel, Joey, Chandler, Monica ve Phoebe adındaki karakterlerin aralarındaki dostlukları, aşkları, iş hayatlarını yani aslında günlük yaşantılarını konu alır. Diğer yandan dizinin sosyal ve kültürel konulara değindiğini de kolaylıkla söyleyebiliriz. Örneğin, dizi genellikle cinsiyet rolleri, ilişkiler, aile ve iş hayatı gibi konuları işler. Bu konular, izleyicilere güncel sosyal ve kültürel konular hakkında daha fazla bilgi verir ve insanların kendi hayatlarına ilişkin sorunları daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Dizi aynı zamanda birçok güncel popüler kültür referanslarını da içerir. Friends dizisi, yayınlandığı dönemin yani 90'lı yılların popüler kültürünü yansıtır ve o dönemin modası, müzikleri ve popüler TV programları gibi konuları işler.

Bir durum komedisi olan diziyi eğlenceli ve romantik olarak nitelendirebiliriz. Friends dizisi, insanların iç dünyalarını ve ilişkilerini daha iyi anlamak için harika bir alternatif yol sunar. Ayrıca, izleyicilerin kendilerini karakterlerle kolayca ilişkilendirebilecekleri bir dizi olması nedeniyle, izleyicilerin dizideki olayları daha iyi anlamasına ve karakterlerle empati kurmasına olanak tanır.

Friends Dizisi Oyuncuları

Friends dizisinin 6 karakterden oluşan başrollerini Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ve David Schwimmer paylaşmaktadır. Bu oyuncuların dizide hayat verdikleri karakterler ise Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing ve Ross Geller’dır. Jennifer Aniston tarafından canlandırılan Rachel Green karakteri ve Courteney Cox tarafından canlandırılan Monica Geller karakteri çocukluk arkadaşıdır ve dizide de aynı evi paylaşmaktadırlar. David Schwimmer tarafından canlandırılan Ross karakteri Monica’nın abisidir. Matthew Perry’nin canlandırdığı Chandler Bing karakteri Ross’un üniversiteden oda arkadaşıdır. Matt LeBlanc tarafından canlandırılan Joey Tribbiani, Chandler’ın ev arkadaşıdır. Lisa Kudrow’un canlandırdığı Phoebe Buffay karakteri de Monica’nın eski bir arkadaşıdır. Bir şekilde bir araya gelen bu altı baş karakteri biraz daha yakından tanıyalım:

Rachel Green

Rachel modaya düşkünlüğü ile tanınan, zengin, şımarık narin bir gençtir. Hayatı boyunca yıldızı parlamış, toplumun şanslı kesiminde yer alarak işleri hep yolunda gitmiş bir karakterdir. Ancak Rachel nişanlısı Barry’yi düğünde terk ederek yeni bir hayata adım atar. Dizinin ilk sezonlarında yeni hayatına ayak uydurmaya çalışan, aile desteği olmadan kendi ayakları üzerinde durmaya çabalayan ancak eski kibirliliğinden de kolay kolay kurtulamayan bir Rachel tanıtılır. Ancak koşulları değiştikçe değişim ve gelişim gösteren Rachel’ın dizi boyunca zamanla şımarık kız çocuğundan olgun bir kadına evrilmesine şahit olmaktayız.

Ross Geller

Paleontolog olan Ross Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde çalışmaktadır. Esprili bir karakter olan Ross dizide sık sık sakarlık yaparak kendini komik durumlara düşürür. Duygusal ve hassas yapısının yanında mantık yürütme becerisine de sahiptir. Rachel ile sürekli ayrılıp barıştıkları bir ilişki içinde olan Ross dizide en fazla evlenip boşanan karakterdir. Ailesi tarafından sürekli takdir edilen Ross işinde yakaladığı başarıyı maalesef evliliklerinde yakalayamaz.

Monica Geller

Ross’un kardeşi olan Monica’nın mesleği aşçılıktır ve dizide çeşitli restoranlarda şeflik yapar. Ross’un tersine ailesi tarafından asla takdir edilmemiş bir karakterdir. Bu da onun hayatı boyunca hırslı olmasına sebep olmuştur. Evin annesi konumunda olan Monica kontrol delisi ve temizlik takıntılı bir karakterdir.

Chandler Bing

Bir şirkette yönetici pozisyonunda olan Chandler her konuyu şakaya vurarak sürekli espri yapan, zor bir çocukluk yaşayan ve kadınlarla çok rahat ilişki kuramayan bir karakterdir. Çocukluk döneminde yaşamış olduğu bu zorluğu bir nevi arkadaşları ile kurduğu ilişki ile aşmaya çalışıyor. Ross ile empati kurabilmesi, Phoebe’ye olan şevkati bunun en iyi göstergesidir.

Joey Tribbiani

Flört konusunda son derece rahat ve yetenekli olan Joey dizinin en çapkın karakteridir. Oyuncu olan Joey tanınan ve başarılı bulunan bir aktör olabilmek için seçme seçme gezer. Aynı zamanda uyumayı ve yemek yemeyi de çok seven Joey adlında dizinin en saf karakteridir.

Phoebe Buffay

Dizinin en renkli karakteri olan Phoebe giyim tarzıyla moda ikonu olmaya aday bir karakterdir. Toplum konulara son derece duyarlı olan bu karakter gitarıyla tuhaf şarkılar çalıp söyler. Bir sürü travmatik ailevi olaylar yaşayan Phoebe bir şekilde hepsinin üstesinden gelebilmeyi başarmış dizinin en güçlü karakterlerinden biridir.

Friends Dizisi Kazandığı Ödüller

Yayınlandığı zamandan itibaren birçok olumlu eleştiri alan Friends, tüm zamanların en popüler sitcomlarından biri olmuştur. 62 kez Primetime Emmy ödülüne aday olan Friends 2002 yılında 8. Sezonu ile En İyi Komedi Dizisi Emmy ödülü dahil 6 kez Primetime Emmy ödülü almıştır. Bunun yanı sıra Amerikan Komedi Ödülü, BAFTA, GLAAD Medya Ödülü, Altın Küre Ödülü, Logie Ödülü (3 ödül), SAG ödülü,, Satellite Ödülü ve People’s Choice Ödülü (6 ödül) de dizinin kazandığı diğer ödüllerdir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.