"Özellikle İstanbul’da yaşayanların uzun zamandır sıkça duyduğu, merakla beklenen Galataport İstanbul projesini yakından inceliyoruz.”
GALATAPORT İSTANBUL
10 yılı aşkın bir zamandır İstanbul’un gündeminde olan Galataport İstanbulprojesi tartışmaları, aksamaları ve duraklamaları ile ilerliyor. Herkesin merakla beklediği proje tamamlanmak üzere. Sizler için, hem biraz sürece dair bilgi verdiğimiz hem de "Galataport’da neler var, neler yapılır?” gibi sorulara cevap aradığımız bir yazı hazırladık.
Galataport İstanbul Nedir? Nerededir?
Galataport İstanbul’da Avrupa yakasında Karaköy’de Boğaz kıyısında yer alır. Boğaz’ın Haliç ile birleştiği noktada 1.2 kilometrelik bir sahil şeridini kapsayan bu dev tesisin içerisinde kafeler, otel, restoran, mağazalar, ofisler ve iki de sanat müzesi bulunmaktadır. Proje Bilgili Holding ve Doğuş Grubu’nun ortak çalışmasıdır. Galataport İstanbul aynı zamanda bir kruvaziyer limanıdır. Yani, Kruvaziyergemilerinin (üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence mekanları bulunan; yüksek hizmet standartlarına sahip; belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileri) demirleyebildikleri liman olma özelliğine sahip bir alandır. Zaten Galataport İstanbul projesinin temel fonksiyonu da kruvaziyer terminaliveya ona hizmet eden bekleme alanları ve biletleme kontuarlarıdır.
Projenin dünyada ilk kez uygulanacak bir sistemledev cruise gemileriile varan yolcular limana yapılacak körükle ulaşacaklar. Terminal alanında bulunan rıhtım ile ulaşacak yolcuların pasaport kontrol ve gümrük işlemleri zemin altında yer alacak mekanlarda yapılması planlanıyor.
Bu projeyle dünyanın en büyük cruise gemilerini ağırlaması ve yılda 3 milyonukruvaziyeryolcuları olmak üzere yaklaşık olarak 7 milyon yabancı turiste hizmet vermesi hedefleniyor.1.2 Kilometrelik alanda projelendirilmiş ve 1.7 milyar dolarlık bir yatırım ürünü olan Galataportile birlikte bazı yapıların yenilenmesi, geçici olarak başka yerlerde hizmet vermesi gibi durumlar da söz konusu. Tophane Saat KulesiveNusretiye Camii ile İstanbul ModernveMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bu yapılar arasında yer alıyor. Bununla birlikte yıllardır halkın erişimine kapalı olan sahil şeridi tekrar halkın erişime açıyor.
Mahalle Konseptli Dev Tesis
Galataport İstanbul, mahalle konseptinde tasarlanmış, tarihi yarımadanın dokusuyla uyumlu mimarisi, çokça ulaşım olanağı bulunması gibi özellikleri ile ziyaretçilerine, "nefes alan” sağlıklı ve güvenli bir kültür-sanat, çalışma, alışveriş ve yeme içme deneyimi sunma iddiasında.
Proje, dünyada ilk kez hayata geçirilen ve özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan terminalle de dikkat çekiyor ve tarihi liman, İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı olarak hüküm sürmeye devam ediyor.
İstanbul’un hemen hemen her bölgesinde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkan otopark sorunu, Galataport İstanbul’un kurulu olduğu Karaköy ve civarında da yoğun olarak yaşanıyor. Galataport İstanbul, 2400 araç kapasiteli yer altı otoparkı ile bu bölgede park sorununun çözümüne de katkıda bulunuyor.
Yeme-İçme, Kültür-Sanat Hepsi Bir Komplekste
Galataport İstanbul’da yaklaşık 230 adet perakende satış mağazası, ofis ve yeme içme noktası bulunuyor. Bu amaçla ayrılan kiralanabilir alanın toplam ölçüsü 95 bin metrekare.Bunun 52 bin metrekaresi alışveriş ve yeme içme birimleri, 43 bin metrekaresi ise ofis alanı için ayrılmıştır.
Galataport İstanbul, %40’lık yeme içme oranı ile Türk ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan birçok yerli ve yabancı marka yer alır.
Galataport İstanbul’un en görkemli sanat merkezlerinden olan İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile sanatın Türkiye’deki en iyi örneklerine ev sahipliği yapması da burayı ayrı bir cazibe merkezi haline getiriyor.
Galataport İstanbul’da Ne Yenir, Ne içilir?
Yeme-içme etkinlikleri için zaman geçirme amacıyla Galataport İstanbul’a yolunuz düştüyse, seçenekleriniz bol ve tercih yapmanızı zorlaştıracak kadar iyi kalitede mekanlarla karşı karşıyasınız demektir. Bazı mekanlara yakından bakalım ve oralarda neler yenir, içilir birlikte görelim.
DDSCOP: İlk mekanımız dondurma yemenin mevsimi olmaz diyenlerin merakla gideceği DDScop… L2 Blokta yer alan DDScop haftanın yedi günü sabah saat 10.00 ile gece 22.00 ‘ye kadar hizmet veriyor. Onlarca çeşit lezzetli tatlı ve dondurmayı müşterilerinin beğenisine sunan mekan kısa ziyaretler için de uygun.
BUTTERFL: Galataport İstanbul F Blokta yer alan Butterfly, el yapımı harika çikolatalarla çok iddialı. Butterfly 09.00 -23.00 saatleri arasında kapılarını lezzet severler için açık tutuyor.
CAFE FUEGO& TOBACCO: Aynı blokta bulunan Cafe Fuego& Tobacco haftanın yedi günü 09.00-23.00 saatleri arasında ziyaretçilerini kahveye bekliyor.
CREMMA: J2 Bloktaki Cremma, kahve, tatlı türü yiyecek içecekler eşliğinde sohbet etmek isteyenler için hoş bir alternatif. Tüm hafta boyunca 09.00’dan 23.00’e kadar istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.
DİVAN PATİSSİERE: Divan Patissiere’nin tadını ve kalitesini bilenler bilir. Bilenler eve bilmeyenler Divan Pastanesi’ne Galataport İstanbul’da gitmek isterlerse Paket Postanesi’nde 10.00-22.00 arasında aradıkları lezzetlere ulaşabilirler.
ANTEPSAN BAKLAVA: Antep fıstığı ve onunla yapılan en lezzetli tatlılar için Paket Postanesi’ndeki Antepsan Baklava’yı boş geçmeyin deriz.
BAYLAN PASTANESİ: Efsane lezzetleriyle ünlü Baylan Pastanesi de Galataport İstanbul’da. Hem de haftanın yedi günü. Saat:07.00-00.00 ‘de J3 Blok ‘ta bulunan mekanı ziyaret ettiğinizde belki aklınızdan geçen tatlıyla karşılaşırsınız.
BİGCHEFS: Galataport İstanbul sınırları içinde geziyorsanız ve karnınız acıktıysa, gönül rahatlığıyla Big Chefs’e gidebilirsiniz.Kahvaltıdan, çorbaya, hamburgerinden pizzasına, mantısından tandır çorbasına kadar sokak lezzetleri ve geleneksel lezzetleri bulabileceğiniz geniş bir ürün yelpazesi var Big Chefs’in. Çalışma saatleri de son derece geniş aralıklarda; 09.00-23.00 arasında. Adres: K2 Blok
BODRUM MANTI: K1 Blokta bulunan Bodrum Mantı 10.00-00.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Geleneksel lezzetleri sevenler için kaliteli bir mekan.
HAFIZ MUSTAFA: 1804 yılından günümüze kadar gelen Hacı İsmail Hakkızade Hafız Mustafa markasının ünü ve kalitesi Galaport İstanbul’da da boy gösteriyor. Ünlü tatlıcı baklava, muhallebi, lokum, kadayıf ve pasta gibi tatlılarının yanında kahvaltı hizmeti de sunuyor. 09.00-23.00 saatleri arasında, K1 Bloktaki tatlıcıya gidip bu lezzetli ürünlerinden tatmanız mümkün.
Galataport İstanbul’da bulunan yeme içme mekanlarının yanı sıra farklı gıda ürünlerinin de mağazaları bulunuyor. Baharatçılar, kuruyemişçiler gibi. Bu tür ürünler satan dükkanlardan biri de ARİFOĞLU: Kuruyemiş, baharat, bitkisel organik kozmetik ürünleri, arı ürünleri ve bitkisel yağlar başta olmak üzere bir çok ürün çeşidiyle yıllardır varlık gösteren Arifoğlu, bu bolca çeşit ürününü Galatapot’ta da tüketicilere sunuyor. Paket Postanesi’ndeki dükkanı sabah 10.00 ile gece 22.00 saatleri arasında ziyaret edip markanın şifalı ve doğal ürünlerinden satın alabilirsiniz.
GÜVEN KURUYEMİŞ: Kuruyemiş alış verişi yapabileceğiniz bir başka dükkan da yine Paket Postanesi’nde bulunan Güven Kuruyemiş. Burası da haftanın yedi günü saat:10.00 ile 00.00 arasında hizmet veriyor.
BALSEV: Bal severler için özel bir dükkan olan Balsev, Paket Postanesi’nde sabah 10.00’dan gece 22.00’ye kadar hizmet veriyor.
Galataport’ta yukarıda bahsettiğimiz mekanlara ek olarak zincir fast food restoranlarına da ulaşmak mümkün.
Hemen her çeşit gıda ürününe, hemen her saatte ulaşmanızın mümkün olması AVM ve benzeri hizmet noktalarına göre biraz farklılık gösteriyor. Çünkü burada mekanlar neredeyse kapanmıyor. Bu durumun asıl sebebi projenin çok geniş bir kapsamının olmasından kaynaklanıyor. Gerek fiziki yapısı gerekse de hizmet alanıyla tam bir yaşam kompleksi halinde işleyen Galataport İstanbu,l şehrin kalbi olma yolunda hızla ilerliyor.