Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

GHEE SADE YAĞ

16-05-2022 08:35:16
GHEE SADE YAĞ

GHEE SADE YAĞ NEDİR

Ghee yağı yüzyıllar boyunca kullanılan, faydaları saymakla bitmeyen ve uzun ömürlü olan sade, katkısız bir yağdır. Yabancıların ghee olarak kullandığı sade yağ Osmanlıda revgan-i sade olarak anılır, Türkçede ise saf ya da sade yağ olarak kullanılır. İçeriğinde %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ, doğal yöntemlerle yapılır ve su içermez. Bu doğal yağ, tereyağından su ve katkı maddelerinin uzaklaştırılmasıyla elde edilir, bu nedenle arındırılmış tereyağı olarak da anılır. Tereyağının içerisindeki süt ve su gibi yağ olmayan maddeler temizlenir. Ayrıca sütün içerisinde yer alan laktoz sindirim problemlerine yol açtığından sade yağ ile bu durum ortadan kalkmış olur. Dolayısıyla laktoz intoleransı olan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Uzun zamandır bilinen ve kullanılan bu yağ esasen eski Hindistan’da ortaya çıkmış ve özellikle Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılmıştır. Kahvaltılarda, pişirilen tüm yemeklerde özellikle de yanmayan yapısıyla yüksek ısıdaki kızartmalarda kullanımı son derece uygundur.

GHEE SADE YAĞ NASIL YAPILIR

Ghee yağı tereyağının ısıtılıp içinde bulundurduğu maddelerden arındırılması ile elde edilir. Yapımı çok kolay olan sade yağ ile mis gibi lezzetli yemekler hazırlamak oldukça pratiktir. Ghee sade yağ nasıl yapılır diye merak edenler için tarifimize birlikte göz atalım:

Malzemeler:

1 kg tereyağı

Ghee Sade Yağ Yapılışı:

Tereyağı derin bir tencereye alınarak ocağın altı kısık ateşte açılır. Yağ erirken köpüklenen üst katman bir kaşık yardımı ile alınır. Tüm köpüklenme sona erene kadar bu işlem yapılır. Bir saat boyunca eritme ve köpüklerin atılması işlemine devam edilir. Bu sürenin sonunda yağın içindeki tortular dibe çöker ve içindeki su buharlaşmış olur. Ocağın altı kapatılarak yağ dinlenmeye bırakılır. Yeterince dinlenen yağın üzerinde sarı bir renk oluşur. Daha sonra yağ tülbentten geçirilerek kavanoza alınıp donması beklenir. Tercihen oda ısısında saklanabilir ve yemeklerde kullanılabilir.

SADE YAĞ ÖZELLİKLERİ NELERDİR

·Kolay bir şekilde bozulması mümkün değildir. Tereyağından daha uzun süre muhafaza edilebilir. Saklanma süresi o kadar uzun tutulabilir ki raf ömrü yoktur demek doğru olur.

·Yüksek yanma ısısına sahiptir. Tereyağını yüksek ısıya maruz bıraktığınızda kısa bir süre içinde yanar. Çünkü 150 derece ısıya kadar dayanabilen tereyağı yanması kolay bir yağdır. Ancak sade yağ yüksek ısıda yanmayarak ve tortu oluşturmayarak kızartmalar için son derece uygundur.

·Kullanım sırasında tereyağı gibi köpürmez.

·Vücudun yağ yakmasını hızlandırarak kolaylaştırır.

GHEE SADE YAĞ FAYDALARI NELERDİR

·Sade yağ, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. İçerisinde yer alan bütirik asit, bağırsak duvarını daha güçlü ve dayanıklı hale getirme fonksiyonuna sahiptir. Aynı zamanda mide asidi salgı miktarını da dengede tutarak sindirimi düzenler.

·Tereyağı ile kıyaslandığında daha uzun süre muhafaza edilen sade yağın raf ömrü yoktur.

·Orta zincir yağ asitleri bakımından zengin olduğundan, vücutta doğal bir enerjiye dönüşür. Bu nedenle sporcular başta olmak üzere gün içinde daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan herkes sade yağı tercih edebilir.

·İçerisinde yer alan yüksek antioksidanlar sayesinde, düzenli tüketildiğinde pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkisi vardır. İçerisinde yer alan linoleik asit vücudu kanserojen maddelerden arındırır.

·Linoleik asitler aynı zamanda kalp krizi başta olmak üzere kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.

·Yüksek yanma ısısına sahip olan sade yağ 240 derece sıcaklığa kadar dayanır. Bu özelliği ile her türlü kızartmalarda rahatlıkla kullanılabilir.

·Laktoz ve süt proteini olan kazein maddesi içermediği için Ghee sade yağı bu maddelere hassasiyeti olan kişiler tüketebilir.

·Ghee sade yağ, A, D, E ve K2 vitaminleri açısından oldukça zengindir.

·Oksitlenmiş kolesterol içermez. Ayrıca içerisinde kötü kolesterolü düşüren vaksenik asit yer alır.

·Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

GHEE SADE YAĞ NERELERDE KULLANILIR

Sade yağın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Kesin olmamakla birlikte milattan önce 2000 yılında kullanıldığına dair söylentiler vardır. Günümüze geldiğimizde ise özellikle Hindistan, Pakistan ve Bangladeş mutfağında kullanıldığını biliyoruz. Batıya doğru ilerlediğimizde ise Türk ve Fransız mutfağında göze çarpmaktadır. Bizim kültürümüze Osmanlı’nın meşhur saray mutfağından geldiği tahmin edilmektedir. Sade yağı makarnadan pilavlara kahvaltılardan her çeşit yemeklere kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ghee ile yapılan birbirinden lezzetli yemeklere yakından bakalım.

KAJU KATLİ

Hint mutfağına özgü bu hafif lezzet aperatif olarak ikram edilen bir tariftir. Yapımı oldukça basit olan Kaju Katli tarifini siz de evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kaju Katli için gerekli malzemelere ve yapımına birlikte göz atalım.

Malzemeler:

1 kâse çiğ kaju

1 yemek kaşığı ghee

¼ kâse su

½ toz şeker

Toz kakule

KAJU KATLİ NASIL HAZIRLANIR

Öncelikle kajuları belender yardımı ile toz haline getiriyoruz. Yanmaz bir tavada şeker ve suyu karıştırıyoruz. Şerbet kıvamına gelene kadar su ve şekeri karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra toz kajuyu da şerbetimize ilave ediyoruz. Kısık ateşte ikisini iyice karıştırıyoruz. Üzerine bir tutam toz kakuleyi ilave ediyoruz. Bu karışımı tavaya yapışmayacak kıvama gelene kadar kısık ateşte karıştırmaya devam ediyoruz. İstenilen kıvama gelince ghee de ekleyerek karıştırıyoruz. Daha sonra karışımı ghee ile yağladığımız fırın kağıdına alıyoruz. Biraz soğuduktan sonra ellerimizi yine ghee ile yağlayarak biraz yoğuruyoruz. Üzerine yağlı kâğıt sererek merdane ile 1 cm kalınlıkta yayıyoruz. Baklava şeklinde dilimlere ayırıp servis ediyoruz. Afiyet olsun!

NOHUT UNU TOPLARI (BESAN LADOO)

Hint mutfağına özgü bir yemek olan Besan Ladoo Hindistan’da en sevilen ve en popüler olan tatlılardan biridir. Her zaman tüketilen bu tatlı özellikle düğün ve bayram gibi dini merasimlerde servis edilenpratik ve lezzetli bir tariftir. Geleneksel olarak un, yağ ve şekerden yapılan bu tatlı içerisine dövülmüş badem, ceviz veya fındık eklenerek de yapılır. Kakule ve kuru yemişlerin lezzetlendirdiği bu yapımı zahmetsiz tatlıyı siz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Nohut unu topları için gerekli malzemelere ve yapılışına birlikte göz atalım.

Malzemeler:

250 g nohut unu

150 g pudra şekeri

100 g ghee

20 adet badem

1 çay kaşığı kakule tozu

NOHUT UNU TOPLARI (BESAN LADOO) NASIL YAPILIR

Tereyağını bir tencerede güzelce erittikten sonra nohut ununu ilave edip kavuruyoruz. Nohut ununun rengi biraz koyulaşınca içerisine pudra şekerini ekleyip karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra üzerine kakule tozunu ve parçalanmış bademleri de ekliyoruz. Pudra şekeri tamamen yedirildikten sonra ocaktan indiriyoruz. Top şeklini verebilmek için öncelikle yaptığımız karışımı soğumaya bırakıyoruz. Uygun ısıya gelen Nohutlu karışıma geleneksel ladoo şeklini vermek için karışımdan avuç içi büyüklüğünde parçalar alıyoruz. Aldığımız bu parçaları kendi istediğimiz büyüklükte top şekline getiriyoruz. Hint mutfağındaki geleneksel büyüklüğü çok ufak olmayan, 3-4 lokmada tüketebileceğiniz şekildedir. Tercihe bağlı olarak toplarınızı bu büyüklükte hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.