Ölüler Diyarı’ndan Herkese Merhaba: Coco
Coco, Pixar Animation Studios tarafından yapımı gerçekleştirilen ve 2017 yılında Walt Disney Pictures tarafından piyasaya sürülen Amerikan animasyon filmidir. Oldukça yaratıcı ve dolu bir alt metne sahip olan Coco, ayakkabı tamircisi Miguel’in müzisyen olma hayali üzerine şekillenir. Meksika kültürünü başarılı bir şekilde yansıtan film, Meksika geleneklerinden ve mistik öğelerden derin izler taşımaktadır. 8.4 gibi yüksek IMDB puanına sahip olan film büyük küçük her yaştan izleyici tarafından bir hayli beğenilmiştir.
Coco Filmi Kadrosu
Coco filminin yönetmen kadrosunda 2003 yılında Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) ile sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuş Amerikalı yönetmen Lee Unkrich ve Adrian Molina yer almaktadır. Senaryosunu yine Lee Unkrich’in yazdığı filmde kendisine Jason Katz ve Matthew Aldrich eşlik etmektedir. Filmin seslendirme kadrosu ise adeta yıldızlar geçididir. Gael García Bernal, Alanna Ubach, Benjamin Bratt, Anthony Gonzalez ve Renee Victor gibi yıldızların seslendirme kadrosunda yer aldığı film, Pixar’ın kültürel çeşitlilik noktasında öne çıkan projeleri arasında yer almaktadır.
Coco Filminin Konusu ve Verdiği Mesaj
Nesiller boyunca ayakkabı tamirciliği ile uğraşan Meksikalı bir ailenin küçük oğlu olan 12 yaşındaki Miguel, ailesinden çok farklı hayallere sahiptir. En büyük hayali ülkesinin en ünlü müzisyeni Ernesto de la Cruz gibi tanınan bir müzisyen olmaktır. Miguel’in büyük dedesi ailesini müzik aşkı için terk ettiğinden dolayı aile müziğe ön yargı ile yaklaşmaktadır. Miguel’in müzisyen olmasını istemeyen ailesi bunu engellemek için gitarını bile kırar. Ancak ailesini dinlemeyen küçük kahramanımız Ölüler Günü festivalinde şans eseri Ernesto de la Cruz’un gitarını bularak çalmaya başlar. Ve bu andan sonra kendini bir anda Ölüler Diyarı’nın içinde bulur. Vefat eden akrabalarını görmeye başlayan Miguel bu dünyadan kurtulmak için güneş doğana kadar ailesine ait sırları çözmelidir.
Neşeli karakterleri, renkli atmosferi ve keyifli müzikleri ile Coco her iki dünyayı da son derece ilgi çekici kılmaktadır. Özellikle filmin bu noktasından sonra hikâyeye Meksika kültürüne ait pek çok öğe girmektedir. Senaristlerin bu kültürü birebir yansıtmak için titizlikle çalıştıklarını belirtmekte fayda var. Miguel’in hayalleri uğruna ailesine karşı gelmemesi Meksika kültüründe büyüklere saygının oldukça önemli olmasından kaynaklıdır. Ölüler Diyarı’na adım atan Miguel için seyircinin kafasındaki en büyük soru işareti ise; Herkesin öldüğü bir ülkede size ne zarar verebilir?’ sorusudur.
Meksika’daki geleneksel Ölüler Günü festivalinden esinlenen filmde kullanılan renklerin Meksika’yı başarı ile yansıttığı söylenebilir. Sıklıkla kullanılan baharat renkleri mistik ve hüzünlü bir atmosfer yaratır. Parlak renkleri ile ünlü Alebrije hayvanlarından da belli olacağı üzere festivalde her yer rengârenktir. Film boyunca gördüğümüz portakal çiçeği, Aztek marigold adındaki Meksika’ya özgü bir çiçektir. Aztek marigold, Meksika’daki Ölüler Günü geleneğinde kullanılmaktadır. Alebrije hayvanları, Ölüler Günü festivali, portakal çiçeği gibi simgeler Meksika kültürünü yansıtmak için kullanılan öğelerdir.
Meksikakültüründe ölümüm fiziksel aşama, defin anı ve unutulma hali diye üç farklı boyutu vardır. Sizi hatırlayan bir kişi bile kalmadığı zaman Ölüler Diyarı’ndaki yolculuğunuz sora ermektedir.Coco, unutmak ve unutulmak kavramlarını ölüler ve yaşayanlar dünyası üzerinden anlatmaktadır. Film küçük izleyicilerine renkli ve neşeli atmosfer sunarken yetişkinleri de aile, bağlılık, yaşam ve ölüm kavramları üzerine düşünmeye yönlendirir.
Coco Filmi Aldığı Ödüller
Büyük küçük her yaştan sinemaseverin beğeni ile izlediği Coco aldığı ödüllerle dikkat çeken başarılı bir yapımdır. 2018 Oscartöreninde En İyi Animasyon Filmiödülünü kazanan film ayrıca ‘remember me’ şarkısı ile de En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü’nü kazanmıştır. Ödüllere doyamayan Cocofilminin aldığı diğer önemli ödüller ise, Altın Küre En İyi Animasyon Film Ödülü, BAFTA En İyi Animasyon Ödülü, Film Eleştirmenleri En İyi Animasyon Ödülü’dür.
Kahraman Olduğuna İnananların Hikayesi: Rango
Rango 2011 yılında yayınlanan, yapımcılığını Graham King'in üstlendiği bir Amerikan animasyon filmidir. Yönetmenliğini ‘Karayip Korsanları’ filminden tanıdığımız Gore Verbinski’nin üstlendiği bu keyifli animasyon filmi 84. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon Filmi ödülünü kazanmıştır. IMDB puanı 7.2 olan film, bir bukalemunun kahramanlaşma hikayesini konu edinir.
Rango Filmi Kadrosu
Senaryosunu Gladyatör, Skyfall ve Aviator gibi klasikleşmiş filmlerden tanıdığımız John Logan’ın kaleme aldığı filmde kendisine ayrıca Gore Verbinski ve James Ward Byrkit gibi isimler de eşlik etmiştir. Filmin yönetmenliğini Karayip Korsanlarıserisinden aşina olduğumuz Gore Verbinski üstlenirken filmin seslendirmesinde ise yine Karayip Korsanları ile gönüllerimize taht kurmuş Johnny Depp yer almaktadır. Filmin seslendirme kadrosunda ayrıca Timothy Olyphant, Isla Fisher, Abigail Breslin gibi birbirinden yetenekli isimler bulunur.
Rango Filminin Konusu
Johnny Depp’in sesiyle hayat bulan Rango ismindeki bir bukalemun, bir akvaryumun içinde yalnız başına yaşamaktadır. Kendi kendine hayaller kurup oyunlar yaratarak zamanını geçiren Rango bir kaza sonucu kendisini çölün ortasında bulur. Zayıf bir kişiliğe sahip olan Rango keyfini bozan her şeyden uzak duran, olumsuzluklardan kaçınan bir karakterdir. Çölde uzun yürüyüşü sonucunda Dirt adındaki bir kasabaya gelen kahramanımız, iguanaların faregillerin, köstebeklerin vs oluşturduğu kasaba halkı karşısında kendini çok farklı biri olarak tanıtır. Normal hayatında çok korkak ve silik bir karakter olan Rangokendisini kasaba halkına silahşor Rangoolarak tanıtarak bir kahramana bürünür. Bu şekilde çok kısa bir sürede kasabanın şerifi bile olmuştur. Rango’nunbaşarılı karakter değişimi karşısında ikna olan kasaba halkının gündeminde ise su sorunu vardır. Kasabanın suyu gün geçtikçe azalmakta ve kasaba halkı kendilerini bu durumdan Rango’nunkurtaracağına inanmaktadır. Kasaba halkı ile birlik olan Rango, suyun azalmasına sebep olanlarla mücadeleye girerek büyük bir kahramanlık gösterecektir. Kahraman olduğuna inanırsan gerçek bir kahraman olabilir misin? Rango bu keyifli hikayesinde şansı yaver gittiği için bile olsa gerçek bir kahramana dönüşür.
Rango, kayıp ve silik bir karakterin korkularını bastırmak adına bir kahramana bürünmesi ile başlayan gerçek bir kahramanlık hikayesini konu edinir. Güçlünün güçsüze yaptığı zulmün başarılı bir eleştirisi olan film 7’den 70’e her yaştan izleyicinin kalbini kazanmış başarılı animasyonlar arasında yerini alır.
Rango Filmi Aldığı Ödüller
84. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon Filmi Ödülünü kazanan Rango, bol ödüllü animasyon filmlerinden biridir. 50’ye yakın ödül sahibi olan Rango, Oscar ödülünün yanı sıra, BAFTA En İyi Animasyon Ödülü ve Film Eleştirmenleri En İyi Animasyon Ödülü gibi oldukça başarılı ödülleri de kazanmıştır. Ayıca usta oyuncu Johnny Depp başarılı performansıyla Teen Choice En İyi Seslendirme Ödülü’nün de sahibi olmuştur. Hem sinema severlerden hem de sinema eleştirmenlerinden büyük övgüler alan filmin site puanları da bir hayli yüksektir. IMDB puanı 7.2 olan Rango’nunLetterboxd puanı 5 üzerinden 3.5 olan filmin Rotten Tomatoes yüzdesi %88’dir.
Gelişen animasyon film endüstrisi arasında kendine farklı bir yer bulmak isteyen Rango, özellikle Johnny Depp seslendirmesi ile bunu büyük ölçüde başarıyor diyebiliriz. Aileniz ile keyifli ve güzel vakit geçirmek isterseniz bu bol ödüllü, bol eğlenceli animasyonu muhakkak izlemelisiniz. Şimdiden iyi seyirler.