Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

HERKESİN SEVDİĞİ PEYNİR KAŞAR PEYNİRİ

21-12-2022 11:09:57
HERKESİN SEVDİĞİ PEYNİR KAŞAR PEYNİRİ

Kaşar peyniri sofralarımızda her öğün farklı farklı şekillerde yer alabilen bir peynir çeşididir. Sade olarak tüketmek çok güzel olduğu gibi, sandviç, tost, poğaça gibi yiyeceklerin ana malzemesi olarak da son derece lezzetlidir. Bununla kalmaz! Bir bakmışsınız bol malzemeli bir pizzanın ya da nefis bir lazanyanın kızarmış dilimlerinde uzayıp gider. Kimi zaman bir çorbanın içine eriyip iplik iplik bir şekle bürünür. Kendi içerisinde de çeşitlere ayrılan kaşar peynirinin bu çeşitleri de nam salmış ürünlerdir.

Peki bu kadar sevilen, bol bol çeşidi olan, hemen her yemeğimizin içirişinde öyle ya da böyle kendisine yer açmış olan bu peynirimizin faydaları nelerdir?

KAŞAR PEYNİRİNİN FAYDALARI

Kaşar peyniri bol süt içermesi sebebiyle kalsiyum yönünden de zengin bir gıdadır. Bu zenginlik yalnızca kalsiyumla kalmaz; fosfor, B12 ve protein yönünden de iyi bir besin kaynağıdır. Bu haliyle hem gelişim çağındaki çocuklar, hem kadınlar, hem de yaşlılar için tüketilmesinde fayda olan kaşar peyniri; kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir.

İçeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum sağlıklı diş gelişimini desteklediği gibi diş çürümelerine karşı etkilidir.

Garip gelebilir ancak kronik bronşiti de engelleyici etkisi vardır kaşar peynirinin.

Mide dostudur ve ülsere geçit vermez. Sindirim sistemimizi düzenler.

Sinir sistemimiz üzerinde olumlu etkileri vardır.

Kansere karşı korunmamızda yardımcı olur.

Bağışıklığımızın güçlenmesine katkı sağlar. Enfeksiyonlara karşı da koruyucudur.

Elbette, enerji verir. Hem de beynimiz dahil tüm vücudumuza.

KAŞAR PEYNİRİNİN BESİN DEĞERİ NEDİR

Kaşar peynirinin 100 gramında yaklaşık olarak 350 kalori, 2.56 gram karbonhidrat, 26.99 gram protein ve 26 gram yağ içerir.30 gramlık bir dilim kaşar peyniri yediğimizde de vücudumuza 233 mg oranında kalsiyum girer.

KAŞAR PEYNİRİ NASIL SAKLANMALIDIR

Kaşar peyniri bir süt ürünü olmasından kaynaklı hem son kullanma tarihine dikkat edilmesi hem de son kullanma tarihine kadar uygun koşullarda, özenli bir şekilde muhafaza edilmesi gereken gıda ürünleri arasında yer almaktadır.

Açıldıktan sonra hava teması en aza indirgenmeden saklanırsa, yüzeyinde kurumalar ve kabuklanmalar oluşacaktır. Bu kabuklanmalarda zaman içinde oluşan çatlaklar bir süre sonra yeşillenmelere, küflenmelere doğru seyredecek ve kaşar peyniriniz gerek tat gerekse de sağlık yönünden tüketilemeyecek hale gelecektir.

Özellikle son zamanlarda süt ve süt ürünlerine gelen yüksek orandaki zamlarla bu ürünlerin fiyatları alışılmışın dışında bir seviyeye gelmişken, kimsenin parasını çöpe atarcasına gıdasını sırf dikkatsizlikten ötürü ziyan etmek isteyeceğini düşünemeyiz.

İşte bu ve bundan da başka sebeplerle biz peynirimizi iyi muhafaza etmenin yollarını bulmalıyız.

Esasında çok da uzun uzadıya yapılacak işlemler yok bu iş için. Kahvaltıda yiyeceğimiz kadar kaşar peynirini ağzı iyice kapanabilen bir kapaklı kaba koymalıyız. Kalan kaşar peynirini de bir parça streç filmle sıkıca sarıp sarmalayalım ki, hem yiyeceğimiz hem de harcadığımız para boşa gitmesin.

Böyle lezzetli ve kıymetli bir peynirden bu kadar bahsetmişken, birkaç tarif vermeden geçmek olmaz elbette.

İlk tarifimizi yaparak hem kendinize hem de misafirlerinize güzel bir sofra hazırlayabilirsiniz. Karşınızda KAŞARLI KÖFTE!

Malzemelerimiz:

·500 gr dana kıyma

·Kaşar peyniri

·1 adet yumurta

·1 adet küçük boy kuru soğan (rendelenmiş)

·1 diş sarımsak (ezilmiş)

·1 çay kaşığı kuru kekik

·1 çay kaşığı kimyon

·1 çay kaşığı karabiber

·1 çay kaşığı karbonat

·3 yemek kaşığı bayat ekmek içi

·Tuz

Hazırlanışı:

Kaşar peyniri hariç bütün malzemeleri klasik köfte şeklinde karıştırıp güzelce yoğuralım. Yoğurduğumuz kıyma harcından küçük parçalar koparıp içine bir çukur açalım. Bu çukura sığacak uygun boyutta dilimlediğimiz kaşar peynirini, oluşturduğumuzçukura yerleştirdikten sonra etrafını kapatıp silindir şekli verelim. (Kaşar peynirini iyi kamufle edelim k, pişme esnasında eridiğinde sızıntı yapıp akmasın.) Tüm köftelere aynı işlemi uyguladıktan sonra kızartma aşamasına geçebiliriz. Köftelerimizi kızgın ayçiçek yağının içinde ve orta ateşte pişirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz.

Kızartmaya alternatif olarak fırın seçeneği de kullanılabilir.

Kaşar peynirini görmeye alışkın olduğumuz yemeklerde, genellikle onu değişmiş formunda buluruz. Erimiş, tel tel olup uzayan hali nedense iştahlarımızı kabartır. En bilindik kaşar peynirli yiyecekler pizza, lazanya, fırında makarna, fırında mantar gibi yiyeceklerdir.

Son birkaç yıldır moda olan bir diğer kullanım alanı da börekçilik sektörü

Aslında bazı zincir börekçilerin uyguladığı bol kaşarlı, hem de bıraksalar neredeyse bir metre uzayacak olan kaşar peynirli böreklerin afişleri bile son derece iştah kabartıcı görünüyor değil mi?

Biz börek faslına hiç geçmeyelim. O kısmı börekçilere bırakalım. Ama pizzacıların elinden işlerini alabiliriz değil mi? En azından evimizde kendimize ve sevdiklerimize ikram edebilecek kadar. İş o kadar da zor değil. Bütün malzemeleri toparlıyoruz, kesip doğrayıp belli bir sıralamayla hamurun üzerine diziyoruz. En pratik anlatımı bu belki de…

Evde mis gibi Pizza Nasıl Yapılır? Tarifi aşağıda. Bol malzemeli, bol kaşar peynirli…

Önce Pizza Hamurundan Başlayalım…

Malzemeler:

·5 su bardağı buğday unu

·1 paket instant maya (instant maya yoksa yarım paket yaş maya)

·1 yemek kaşığı toz şeker

·2 su bardağı ılık su

·4 yemek kaşığı zeytinyağı

·Yarım yemek kaşığı tuz

Yoğurma kabına unumuzu koyalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. Bu havuzun içerisine instant maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyelim ve hamurumuzu yoğuralım. Yumuşak kıvamlı ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurmaya devam edelim.

Hamurumuzun üzerini streçfilm ile kapatalım ki hem kurumasın hem de mayalanma süresi kısalsın. 30 dakika kadar bekleterek mayaladığımız hamur için bu süre içerisinde biz de pizzamızın sosunu hazırlayabiliriz.

Sos İçin Malzemelerimiz:

·4 adet etli olgunlaşmış domates

·1 yemek kaşığı domates salçası

·1 yemek kaşığı zeytinyağı

·1 yemek kaşığı tereyağı

·1 diş sarımsak

·1 çay kaşığı kekik

·1 çay kaşığı nane

·Tuz

Hazırlanışı:

Zeytinyağı ve tereyağını tavada eritelim.
Domatesleri ve sarımsağı rendeleyip eriyen yağa ekleyelim. Domatesler fokurdarken salça, nane, kekik ve tuzu da ekleyerek bir iki kez daha karıştıralım ve ardından ocağın altını kapatalım.
Sos ılıyınca kullanacağız. O yüzden bu aşamada tencereyi uygun bir yerde kenara alalım.

Sosumuz tamam. Pizza malzemelerimiz isteğe bağlı… Sucuk, kuru et, mantar, dilimlenmiş zeytin, pastırma ve daha neler neler… Elimizde ne varsa artık. Hamurumuzu mayalamıştık; sıra geldi açmaya. Bunların haricinde kaşar peynirini ve mozzarella peynirini imkanlarınıza ve damak zevkinize göre oranlayıp kullanabilirsiniz.

Hamurumuz mayalandıktan sonra üzerini açalım. Tezgahın üzerine un serpelim ve tezgahta iyice yoğuralım.

Hamurumuzu iki eşit parçaya bölelim. Kestiğimiz ilk parçayı beze haline getirip merdaneyle açalım. Kullanmadığımız bezenin üzeri kapalı kalsın ki kurumasın

Püf nokta: Hamuru kullanacağımız tepsi boyutuna uygun şekilde ölçüp açalım. Ardından unladığımız tepsiye alalım ve elimizle etrafını düzeltelim. Bu tarifte 40 cm çapında bir pizza tepsisi ölçü alınmıştır.

Bir çatal yardımı ile kabarmaması için üzerinde delikler açtığımız hamuru önceden ısıttığımız 200°C fırında yaklaşık 10 dakika pişirelim.

10 dakikanın sonunda azıcık pişen hamurumuzu fırından alalım ve hazırladığımız sosu hamurun kenarları dahil, tüm üst yüzeye eşit gelecek şekilde ve bolca sürelim.

Domates sosunun üzerine bolca mozzarella peyniri ve kaşar peyniri rendesi ekleyelim.

Son katmana yukarıda saydığımız malzemelerden sevdiklerimizi ekleyelim.

Kendi ellerimizle harikalar yaratmanın keyfine varalım! Afiyet olsun

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.