İftar sofralarının olmazsa olmaz yiyeceği olan hurma, en çok Ramazan ayında tükettiğimiz son derece sağlıklı ve besleyici olan bir meyvedir. Dünyada da yaygın olarak tüketilen hurmanın bilmediğimiz onlarca çeşidi mevcuttur. Sarı, kahverengi tonları ve siyaha yakın renklerde yetişen hurma aynı zamanda büyüklüğüne ve yumuşaklığına göre de çeşitlendirilir. Bir palmiye türü olduğu için tropikal iklimlerde yetiştirilir ve meyve vermesi için hem güneşe hem de bol suya ihtiyaç duyar. Arap Yarımadasında hastalıkları tedavi ettiğine inanılan bu meyvenin sağlığa pek çok faydası bulunur. Vücudumuzun ihtiyacı olan magnezyum, selenyum, protein, bor, çinko, flor, kobalt, bakır, mangan ve lif gibi iz elementlerden oluşur.
HURMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR
İçeriğinin %80 gibi büyük bir bölümü şekerden oluşan bu meyve, Ramazan ayında özellikle tatlı ihtiyacımızı gidermek için tüketilmektedir. Ülkemizde adı geçince ilk akla gelen ve yaygın olarak tüketilen çeşidi kahverengi-kırmızı renkli olan Medine hurmasıdır. Dünya genelinde ise en çok bilinen ve tüketilen çeşitleri şunlardır:
İran Hurması: Yumuşak yapılı, ince kabuklu ve oldukça tatlıdır. Siyaha yakın renktedir.
Medine Hurması: Türk damak tadına en yakın olan bu çeşidi ince kabuklu ve kahverengi-kırmızı renktedir. Oldukça besleyici, diri ve dayanıklı yapıdadır.
Acve Hurması: Peygamber hurması olarak da bilinen, mucizelere konu olmuş özel bir çeşittir. Yuvarlak yapılı, siyah renkli ve küçük tanelidir. Diğer çeşitlere nazaran özgün bir aroma ve lezzete sahiptir.
Bağdat Hurması: Orta tatlılıkta, sarı renkli ve küçük tanelidir. İran-Irak bölgesinde yetiştirilen orta yumuşak yapıdaki çeşitlerinden biridir.
Hudri: Yoğun tatlılığa ve belirgin lezzete sahiptir. Orta yumuşaklık be büyüklükte, etli ve koyu kahverengi yapıdadır. Lif oranı oldukça yüksektir.
HURMANIN FAYDALARI NELERDİR
İnsan vücudunun sağlıklı ve dinç kalabilmesi için günlük besin ihtiyacının tamamını karşılamaya yeterli besin zenginliğine sahiptir. Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda tüketilmesinin en önemli nedeni doyurucu ve tok tutan özelliğidir. Antioksidan özelliği de bulunan hurma protein, şeker, lif ve yağların dışında yaklaşık 15 farklı mineral içerir. Flor ve selenyum deposu olan bu meyve A, B ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bu mucizevi meyvenin sağlığımız açısından başta gelen faydalarına birlikte göz atalım:
·Zengin A vitamini içeriği ile göz sağlığını ve göz sinirlerini koruyucu özelliği vardır.
·Şeker oranı yüksek bir besin olmasına rağmen vücuttaki şeker dengesini ayarlayan tek meyvedir.
·Yüksek demir içeriği ile kansızlığa karşı etkilidir.
·Antioksidan özelliği ile vücudu temizler.
·İçerisinde yer alan kalsiyum ve fosfat ile kemiklerin güçlenmesine destek sağlar.
·Düzenli tüketildiğinde hafıza kaybı oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde etkilidir.
·Yüksek orandaki B1-B2 vitaminleri sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
·Tok tutma özelliği ile diyet programlarında tüketilmesi tavsiye edilir.
·Sindirim sistemini düzenleyen özelliği ile zayıflamaya yardımcı etkisi vardır.
·Stres ve gerginlik üzerindeki pozitif etkisi bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Yüksek magnezyum oranı ve sinirleri güçlendiren B6 vitamini içeriği ile stresli yaşantısı olan kişilerin tüketmesi önerilir.
·Kan damarlarını yumuşatıcı özelliği ile damar tıkanıklığı ve kalp rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır.
HURMA İLE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ BİRBİRİNDEN FARKLI VE LEZZETLİ TARİFLER
Severek tükettiğimiz hurma ile birbirinden ilgi çekici ve lezzetli tarifler hazırlamak oldukça kolaydır. Muhallebiden kurabiyeye atıştırmalık toplardan sağlıklı barlara kadar aklınıza gelebilecek her türlü tatlı yapımında kullanılan bu beğenilen lezzet ile hazırlanabilecek tariflere birlikte göz atalım:
HURMALI MUHALLEBİ
Malzemeler:
1 su bardağı süt
20 adet hurma (çekirdekleri çıkartılmış)
Muhallebisi İçin;
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket sıvı krema
HURMALI MUHALLEBİ NASIL YAPILIR
Püresini hazırlamak için küçük bir tencereye sütü koyuyoruz. Kaynama noktasına gelince çekirdekleri çıkarılmış hurmaları içine ekleyerek yumuşaması için bırakıyoruz. Yaklaşık 20m dakika sonra hurmaları blenderdan geçirerek bekletiyoruz. Muhallebiyi hazırlamak için tencereye şeker, un ve nişastayı alarak karıştırıyoruz. Yoğun kıvama gelene kadar bu şekilde pişiriyoruz. Daha sonra krema, vanilya ve püre haline gelen hurmaları ilave ederek birkaç dakika daha pişiriyoruz. Kuplara aldığımız muhallebilerin üzerini krem şanti, mevsim meyveleri ya da ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler ile süsleyerek soğuk şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
HURMALI YULAFLI BAR
Malzemeler:
12 adet ufak hurma
1 su bardağından iki parmak az tahin
1,5 su bardağı yulaf
Üzeri İçin;
Bitter çikolata
Fındık kırıkları
HURMALI YULAFLI BAR NASIL YAPILIR
Doyurucu ve sağlıklı bir besin olan hurma ile hazırlayabileceğimiz fit atıştırmalıklardan en güzeli yulaflı barlardır. Ara öğünlerde tüketildiğinde tatlı ihtiyacınızı giderecek olan bu bar nasıl hazırlanıyor hemen tarife geçelim. Hurmanın çekirdeklerini çıkararak sıcak suyun içinde yumuşaması için bekletiyoruz. Yulafları robottan geçirerek un haline getiriyoruz. Üzerine yumuşayan hurmaları ve tahini de ilave ederek rondodan geçiriyoruz. Daha sonra fırın kağıdının üzerine kare şeklinde yayıyoruz. Üzerini de fırın kağıdıyla kaplayarak merdane ile üzerinden geçip biraz inceltiyoruz. Ve bu şekilde buzdolabından dinlenmeye bırakıyoruz. Üzeri için bitter çikolataları benmari usulü eritiyoruz ve buzdolabından aldığımız barın üzerine eşit şekilde yayıyoruz. Üzerine dövülmüş fındık serperek çikolataların sertleşmesi için buzdolabında bir süre bekletiyoruz. Daha sonra bar şeklide dilimleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsun!
HURMALI KURABİYE (MAMÜL)
Malzemeler:
750 gram İran hurması
250 gram tereyağı
1 su bardağı süt
Yarım kilo un
1 su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı
Yarım kilo irmik
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
HURMALI KURABİYE (MAMÜL) NASIL YAPILIR
Mamül, çok farklı çeşitleri bulunan Arap mutfağına ait lezzetli bir kurabiyedir. Şeker kullanmadan yapılan ve ağızda kıyır kıyır dağılan kurabiyenin nasıl hazırlandığına birlikte göz atalım: Bir tavada tereyağını ısıtıyoruz. Aynı zamanda ayrı bir kapta sütü de ısıtıyoruz. Sıcağa yakın ılıklığa gelince hem tereyağını hem de sütü yoğurma kabına alıyoruz. Üzerine zeytinyağı ve irmiği dökerek karıştırıp irmiğin şişmesini sağlıyoruz. Karışım ılıyınca un, mahlep ve kabartma tozunu ilave edip yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamuru en az 5 saat dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken hurmalı iç dolgumuzu hazırlıyoruz. Bunun için daha yumuşak kıvama sahip olan İran Hurması kullanmamız gerekiyor. Çekirdeklerini çıkardığımız hurmaları 1-2 kaşık su ile blenderdan geçiriyoruz. Püre haline gelen hurmaları biraz kendine gelmesi için buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra parmağımızı zeytinyağına batırıp püreden bir parça alarak kurabiyenin içine sığabilecek büyüklükte yuvarlaklar yapıyoruz. Hazırladığımız hurmalı topları buzdolabında sertleşmesi için biraz daha bekletiyoruz. Dinlenen hamurumuzdan bir parça alıp yuvarlayıp ortasını açıyoruz ve içine hurma topu koyarak kapatıyoruz. Hamurları dilerseniz plastik kalıplarda şekillendirebilirsiniz. Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine dizerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz. Daha sonra fırından aldığımız hurmalı kurabiyelerimizi servis tabağına dizerek sıcak şekilde servis ediyoruz. Afiyet olsun!