Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

İstanbul’daki Tarihi Kasırlar

İstanbul’daki Tarihi Kasırlar

İstanbul’daki Kasırlar

İstanbul’un Osmanlı Dönemi’nden kalma en eski miraslarından olan kasırlar her daim şehri ziyaret edenlerin büyük ilgisini çekmektedir. Bu büyüleyici yapılar gerek mimarisi gerekse huzurlu ortamıyla şehir insanının uğrak yeri olmuştur. İstanbul’da bulunan birbirinden ihtişamlı çok sayıda kasır yerli ve yabancı turistin en çok ziyaret ettiği yerlerdir. Bu kasırlarda hem gezebilir hem de bahçelerinde yer alan kafeteryalarında güzel vakit geçirebilirsiniz.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında bulunan en önemli 10 Kasrı sizler için derledik:

1.Ihlamur Kasrı

Beşiktaş Ihlamurdere caddesinin sonunda, Beşiktaş, Yıldız ve Nişantaşı arasında kalan Ihlamur Kasrı, Abdülmecit Dönemi’nde yaptırılmıştır. Zamanında bu bölgeye Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a "Merasim Köşkü” ile "Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır. Bunlardan Merasim Köşkü şimdiki Ihlamur Kasrı’dır. Burası Muhabbet Bahçesi, Havuzlu Ihlamur Mahalli ve Hacı Hüseyin Bağı olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. 18. Yüzyıldan bu zamana kadar bozulmadan gelen yapı dış görünümü ile göz doldurur. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, yorgunluk atmak ve dinlenmek için ideal bir yer olan Ihlamur Kasrı pazartesi hariç diğer günler 09.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Dilerseniz kafeteryasında bir şeyler içerek huzurlu vakit geçirebilirsiniz.

Adres: Teşvikiye, Nişantaşı Ihlamur Yolu Sk., 34357 Şişli/İstanbul

Telefon: (0212) 259 50 86

2.Hidiv Kasrı

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Hidiv Kasrı, 1907 yılında Mısır Hidivi (Baş Veziri) Abbas Hilmi Paşa tarafından Çubuklu sırtlarında inşa edilmiştir. Zamanın mimari tasarımı örnek alınarak İtalyan mimar tarafından art nouveau tarzında inşa edilen bu yapıya İstanbul Boğazını gören bir kule eklenmiştir. Hidiv Kasrı, Hilmi Paşa’nın Mısır’daki görevinden alınmasından sonra bir süre kendisi ve ailesi tarafından ikamet etmek amacıyla kullanılmıştır. Daha sonra 1982 yılına kadar bakımsız bir şekilde kaderine terk edilen bu yer 1984 yılında restore edilerek bir süre otel olarak kullanılmıştır. 1994-1996 yılında geçirdiği ikinci bir restorasyondan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beltur A.Ş.’ ye devredilmiştir. Özellikle hafta sonları kahvaltı etkinlikleri için oldukça tercih edilir.

Adres: Çubuklu Mah, Hidiv Kasrı Cd. No. 1 D:1, 34805 Beykoz/İstanbul

Telefon: (0216) 413 92 53

3.Adile Sultan Kasrı

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Adile Sultan Kasrı Hababam Sınıfı’nın çekildiği okul olarak da bilinmektedir. Bu nedenle kasrın odalarından bazıları Hababam Sınıfı Müzesi olarak restore edilmiştir. Adile Sultan Sarayı, 1858 yılında Sultan Abdülmecit’in kız kardeşi Adile Sultan’a hediye etmek istemesi amacıyla Salkis Balyan tarafından inşa ettirilmiştir. 2007 yılında restore edilerek ziyaretçilere kapılarını açan yapı, düğün, nişan, mezuniyet ve seminer gibi organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Kandilli Cd. Liseli Sk. Kandilli Üsküdar/İstanbul

Telefon: 0216 332 23 33

4.Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı, Osmanlı Devleti’nin İstanbul’daki 4. Büyük sarayı olan Tersane Sarayı’ndan (Aynalıkavak Sahil Saray) bugüne ulaşabilen tek yapıdır. Bizans Dönemi’nde imparatorlar tarafından dinlenme yeri olarak kullanılan bu kasır Okmeydanı yamaçlarından Haliç kıyılarına kadar uzanmaktadır. 18. Yüzyıl Osmanlı Saraylarının geleneksel mimari özelliklerini taşıyan Aynalıkavak Kasrı zemin eğimine uygun olarak kara tarafından tek katlı deniz tarafından da iki katlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde Milli Saraylara bağlanan yapının 2. katında III. Selim anısına inşa ettirilmiş Türk Çalgıları Müzesi yer almaktadır.

Adres: Hasköy, Aynalı Kavak Cad. Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0 (212) 256 97 50

5.Küçüksu Kasrı

Beykoz Anadolu Hisarı yakınlarında bulunan Küçüksu Kasrı 1751 yılında inşa edilmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde devlet tarafından konuk evi olarak kullanılan yapı, 1983 senesinde müze – saray olarak kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Denize sıfır olması sebebiyle özellikle hafta sonu kahvaltısı için ziyaretçi akınına uğramaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan Küçüksu Kasrı 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Telefon: 0 (216) 332 33 03

Adres: Göksu Mah. Küçüksu Cad. No:12 Küçüksu/Beykoz

6.Beykoz Kasrı (Mecidiye Kasrı)

İstanbul’un en eski kasırlarından biri olan Beykoz Mecidiye Kasrı, semtin en görkemli yapılarının başında gelir. İki katlı ve simetrik bir düzeni olan Beykoz Mecidiye Kasrı’nın ön cephesi neoklasik tarzda düzenlenmiştir. 1997 yılında Millî Saraylara bağlanan yapı 2010-2016 yılları arasında sürdürülen restorasyon çalışmalarının ardından 11 Nisan 2017 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Pazartesi günleri kapalı olan yapı diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Gazi Yunus Sk. No:51 Yalıköy/Beykoz

Telefon: 0 (216) 424 16 38

7.Maslak Kasırları

1860’lı yıllarda Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış olan Maslak Kasırları, ismini o dönemde şehre su sağlamak üzere bölgede bulunan ve "Maslak” denilen su dağıtım haznelerinden almıştır. Sultan II. Abdülhamid’e şehzadelik ve saltanat yıllarında ev sahipliği yapan bu yer zamanla genişletilerek çiftlik haline getirilmiştir. Mimari tasarımında Türk evi plan tipi uygulanan kasır Kasr-ı Hümâyûn, Mâbeyn-i Hümâyûn, Seyir Köşkü, Havuz, Limonluk Külhanı, Kuşçu ve Bahçıvan Odası, Ağalar Dairesi, Hamam, Limonluk, Su Deposu, Tavla denilen at ahırı, Bekçi Odası, Telgraf Odası ve Matbah denilen mutfaktan oluşmaktadır. 1984 yılında geçirdiği restorasyonun ardından Millî Saraylar Başkanlığı bünyesinde halka açık bir müze-ev olarak hizmet vermektedir. Pazartesi günleri kapalı olan yapı diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Daruşşafaka Mah. Büyükdere Cad. No: 194, Maslak Kasırları, Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0 (212) 346 19 07

8.Yıldız Şale Kasrı

Yıldız Sarayı’nın bir bölümü olan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en dikkat çekici yapılarından biridir. Adını Fransızca "dağ evi” anlamına gelen "chalet’’ kelimesinden almıştır. Yüksek duvarlarla çevrili bir bahçe içine birbirine bitişik olarak farklı tarihlerde yapılan üç yapıdan oluşmaktadır. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde belediye gazinosu olarak kullanılan köşk, daha sonra Millî Saraylar idaresine geçmiş, 1985’te müze-saray olarak hizmete girmiştir. Yıldız Şale Kasrı restorasyon çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.

Adres: Yıldız Mah. Palanga Cad. No:57 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 0 (212) 259 45 70

9.Malta Köşkü

Sultan Abdülaziz tarafından 1871 tarihinde Çırağan Sarayı'nın arka bahçesini oluşturan bölgede inşa ettirilmiştir. Yıldız Parkı içinde yer alan yapının mimarı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte Sultan Abdülaziz’in Beylerbeyi Sarayı için getirtmiş olduğu İtalyan mimar Fossati olduğu tahmin edilmektedir. Abdülhamid'in tahtan indirilmesinden itibaren kırk yılı aşkın bir zaman boş kalan köşk 1941 yılında Maliye Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir. 1997’de tamamlanan yenileme çalışmalarının ardından Beltur firması tarafından hizmet veren restoran 09.00-22.00 saatleri arasında hizmete açıktır.

Adres: Yıldız, Yıldız Korusu No:53, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: 444 6 644

10.Sepetçiler Kasrı

İstanbul Sarayburnu’nda bulunan ve Osmanlı döneminde yapılmış köşklerin en görkemlilerinden biri olan Sepetçiler Kasrı iki kıyı köşkünden biridir. Sultan III. Murat zamanında inşa edilen bu yer yapıldığı dönemde Topkapı Sarayı sınırları içinde kalmış daha sonra Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan I. Mahmut dönemlerinde yenilenmiştir. Sepetçiler Kasrı’nın bulunduğu yerde padişahlara ait kayıklar bulunurdu ve Osmanlı padişahları donanmanın sefere çıkışını veya dönüşünü buradan seyrederlerdi. Sepetçiler Kasrı, 2011 yılına kadar Avrupa Kültür Başkenti Proje Ofisi olarak kullanılmış, bu tarihten itibaren Yeşilay'a tahsis edilerek Yeşilay Genel Merkezi olmuştur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.