Tulum Peynirine Ege Dokunuşu
Ülkemizdeki tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğinin mutfağımıza en büyük yansıması hiç kuşkusuz kahvaltı üzerinedir. Türk kahvaltılarının gözdesi peynir ise bu çeşitlilikten en fazla payını alan üründür. Türkiye’de neredeyse 200’e yakın peynir çeşidi üretilmesinin nedenleri arasında ülkemizin tarımsal ve hayvansal zenginliğe sahip bir coğrafyada olmasının yanı sıra bu coğrafi özelliğinden kaynaklı kültürel çeşitliliğe sahip olması da gösterilebilir. Ezine peynirinden Van otlu peynirine Kars kaşarından Diyarbakır örgü peynirine kadar çok çeşitli yöresel peynirlerin üretildiği ülkemizde bu lezzetlerin en sevilenlerinden biri de İzmir tulum peyniridir.
Tulum Peyniri ve Çeşitleri
Tulum peyniri ülkemizde üretilen peynirler arasında beyaz peynir ve kaşar peynirden sonra üretim ve tüketim oranı olarak 3.sırada yer alan bir peynir çeşididir. Kahvaltılarımızda sıklıkla tükettiğimiz gibi börek, pide ve pizza gibi yiyeceklerin yapımında da tercih edilir. Ancak en yaygın ve pratik kullanımlarından biri makarna ve salataların üzerine ufalanarak elde edilen tulum peynirli makarna ve tulum peynirli salatadır.
Tulum peyniri keçi, koyun ve inek sütlerinden yapılan tam yağlı, keskin kokulu, tuzlu ve sert/yarı sert yapıda bir peynirdir. Tulum peyniri ismini almasının sebebi üretim sırasında peynirin olgunlaşmaya bırakılması aşamasında tuluma basılmasıdır. Tulum, yiyecek ve içecekleri korumak için kullanılan bütün halinde yüzülen hayvan derisidir. Tulum peyniri ülkemizin birçok bölgesinde birbirinden farklı şekillerde üretilmektedir. Erzurum tulum peyniri, İzmir tulum peyniri, Afyon tulum peyniri, Çorum kargı tulumu, Erzincan tulumu, Konya tulumu, Elazığ savak tulumu, Bingöl tulumu olarak yöresel çeşitlilik göstermektedir. Doğu Anadolu bölgesinin birçok ilinde üretimi yapılan tulum peyniri genellikle Erzurum tulum peyniri olarak anılır. Erzurum tulum peynirinden sonra en çok bilinen çeşidi Ege’nin yöresel lezzeti İzmir tulum peyniridir.
İzmir Tulum Peyniri
İzmir tulum peyniri taze peynirlere göre daha tuzlu, uzun ömürlü ve sert yapıdadır. Peynirin üzerinden ufak gözeneklerin yer alması tulum peynirinin lezzetini göstermektedir. Eğer bu delikler çok büyük hatta yarıklar halindeyse sorunlu kabul edilir. İzmir tulum peyniri yapılışı nedeniyle Doğu Anadolu’da üretilen benzerlerinden oldukça farklıdır. En büyük fark günümüzde İzmir tulumu üretiminde deri olarak üretimin yerini teneke olarak üretim almıştır. Sınırlı sayıdaki mandıralarda deri olarak üretimi yapılmakta olup çoğunluğunun teneke üretimine geçmesiyle İzmir teneke tulumu ortaya çıkmıştır. Bu farklılık peynirin yapısına ve tadına olumlu anlamda yansımaktadır.
İzmir Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?
Geleneksel İzmir tulum peyniri pastörize edilmemiş koyun sütünden yapılır. Taze, doğal koyun sütünün süzülerek 35 dereceye kadar ısıtılır. Mayalanan sütün pıhtılaşması ortalama bir saat içinde tamamlanır. Daha sonra pıhtı sopa yardımı ile fındık büyüklüğünde kırılarak 15 dakika bekletilir. 15 dakika bekleyen pıhtının üzerine yaklaşık 45 derecede sıcak su dökülür. Daha sonrasında pıhtı peynir süzme (cendere) bezine alınır. Pıhtıdan suyun ayrılması için birinci yöntem geleneksek olarak pıhtının üzerine ağırlık konularak suyunu salmasıdır. Bir diğeri ise cendere bezinin asılarak suyunun ayrılması sağlanır. Bu kendiliğinden süzme yöntemi Tire ve Ödemiş civarında uygulanır ve bu şekilde süzülen pıhtıdan oluşan peynir daha sert yapıda olur.
Süzme işlemi gerçekleştikten sonra tulum peyniri olgunlaşması için tuluma basılır. Burada kullanılan tulum genellikle keçi tulumudur. Daha yumuşak ve esnek olan keçi tulumunun önce dış kısmındaki kıllar kesilir. Sonra tamamen yıkanarak iyice temizlenir. Süzülen peynir bezden alınarak iri parçalar halinde kesilir ve tulumlara yerleştirilir. Yerleştirme sırasında her bir sıra peynire bir sıra iri tuz serpiştirilir. Peynire eklenen tuz oranının ortalama %8 civarı olması gerekmektedir. Doldurulan tulumun kesinlikle hava almaması gerekir, bu nedenle bozulmaması için tulumun ağzı sıkıca bağlanır. Bir hafta mandırada kaldıktan sonra soğuk hava deposuna gönderilen peynirler burada olgunlaşmaya bırakılır. Lezzetli bir tulum peyniri için ideal olgunlaşma süresi en az 3 aydır.
Geleneksel tulum peyniri ile İzmir tulum peyniri arasındaki bir diğer fark ise İzmir tulumunun tulumun dış kısmında olgunlaştırılmasıdır. Ayrıca İzmir tulumu geleneksel tek kitle tulum peynirinin aksine kalıplar halindedir.
İzmir Tulum Peyniri Kalori ve Besin Değeri
İzmir Tulum Peyniri kalori olarak düşük kalorili besinler arasında kendini gösterir. Bir porsiyon yani 30 gr’lık bir dilim İzmir Tulum peyniri 98 kaloridir. Kalorisinin %70 gibi büyük bir oranını yağdan alan İzmir tulum peynirinin 100 gramında 26 g yağ bulunur. Bu da günlük yağ değerinin %40’ına denk gelir. Protein açısından da yüksek değere sahip olan İzmir Tulum peynirinin 100 gramında 22 gram protein bulunur. %44.9’luk günlük protein değeriyle neredeyse günlük değerin yarısını karşılayan İzmir Tulum peyniri sahip olduğu yüksek protein miktarı ile doyurucu ve besleyici özelliğe sahiptir. 100 gram İzmir Tulum peynirinde ayrıca 736 mg kalsiyum bulunur. Günlük değerin % 73.6’sını karşılayan İzmir Tulum peyniri yüksek kalsiyum oranıyla bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendirici etkiye sahiptir.
İzmir Tulum Peynirinin Faydaları Nelerdir?
Tulum peyniri yüksek kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını koruyarak kemikleri güçlendirir. İlerleyen yaşlarda kemik erimesi rahatsızlığına yakalanma riskini düşürür.
Yüksek kalsiyum oranı aynı zamanda diş çürümelerini önleyici etkiye de sahiptir. Güçlü ve sağlıklı dişler için düzenli olarak tüketilmelidir.
Tulum peyniri sindirimi kolay bir besindir. Tulum peyniri tüketimi bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlayıp sindirim sistemini düzenleyip rahatlatır.
Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucudur. Ülseri önler.
Tansiyonu düşürür.
Bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini arttırır.
Yüksek miktarda B grubu vitamini içerdiğinden kansızlığı önleyici etkiye sahiptir.
İzmir tulum peyniri üretiminde hammaddesi olan sütün kalitesinden sütün elde edildiği hayvanın beslendiği otların zenginliğine, üretim tekniğinden hijyene kadar birçok faktör etkilidir. Günümüzde geleneksel İzmir tulum peyniri lezzetini ve kalitesini bulmak çok kolay olmasa da Ege’nin doğal havasında yetişen hayvanlardan elde edilen doğal, taze, günlük çiftlik sütleri ile geleneksel lezzete ulaşabilmek adına titizlikle çalışan üreticiler mevcuttur. Gerçek anlamda geleneksel koku ve tatta taze ve hijyenik İzmir tulum peyniri tavsiye edebileceğimiz bir numaralı isim Gündoğdu Gıda’dır. 1975 yılından günümüze süt ve süt ürünleri konusunda alanında kaliteli ve güvenilir ürünler sunan Gündoğdu Gıda yöresel lezzetlerden patentli ürünlere kadar bu alanda son derece deneyimli ve ödüllü bir markadır. Üretim aşamasında her türlü sterilizasyon kurallarına uygun olarak hareket eden Gündoğdu Gıda ürünlerini kapalı alan tesislerinde üretmektedir. Gündoğdu Gıda İzmir tulum peyniri olarak üç farklı ürün piyasaya sunmuştur. Bunlardan ilki geleneksel olarak koyun sütünden elde edilen Koyun Sütlü İzmir Tulum Peyniridir. Bir diğeri de inek sütünden elde edilen İnek Sütlü İzmir Tulum Peyniridir. Her iki ürün de doğal, taze çiftlik sütlerinden titizlikle üretilip 500 gr’lık ambalajlar halinde paketlenerek piyasaya sürülmüştür. Gündoğdu Gıda’nın tüketiciye sunduğu bir diğer İzmir tulumu çeşidi de az tuzlu olarak üretilmiş olanıdır. İzmir tulumu üretim yöntemleri sebebiyle biraz tuz yoğunluğu olan bir peynirdir. Gündoğdu Gıda tuz tüketimi konusunda dikkatli olması gereken tüketiciler için de az tuzlu bir seçenek üreterek tüketici odaklı yaklaşımını ortaya koymuştur.
İzmir tulum peyniri fiyatı hakkında bilgi edinmek ve ürünleri güvenle satın almak için linke göz atabilirsiniz.