Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

KAHVALTILARIN AYRILMAZ İKİLİSİ BAL VE KAYMAK

22-12-2022 14:44:06
KAHVALTILARIN AYRILMAZ İKİLİSİ BAL VE KAYMAK

BAL KOVANDAN SOFRALARIMIZA

Öncelikle baldan başlayalım. Bildiğiniz gibi bal; arıların çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından topladığı nektarı, kendi vücutlarında bulunan enzimlerle işledikten sonra kovanlardaki peteklerde depo ederek olgunlaşmasını sağlamasıyla ortaya çıkan tatlı bir ürün. İçeriğinde vitamin, mineral, organik asit ve aminoasit gibi pek çok bileşen bulunması nedeniyle oldukça besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahip olan bal, arıların nektarı nereden topladığına ve balın üretim şekline göre çeşitli türlere ayrılır. Şimdi bu bal türlerine kısaca bir göz atalım.

Arıların Nektarı Hangi Kaynaktan Edindiğine Göre Bal, 2 Ana Gruba Ayrılır:

1. Çiçek Balı: Çiçek balı, arıların nektarı bitkilerin çiçeklerinden toplamasıyla oluşur. Ihlamur, kekik, pamuk, turunçgil ve akasya balları; en temel çiçek balları arasında yer alır. Türkiye’de üretilen en yaygın bal çeşididir. Yumuşak ve hafif bir tadı vardır.

2. Salgı Balı: Arıların bitkilerveya bitkiler üzerinde yaşayan böceklerin salgısını toplaması sonucu salgı balı ortaya çıkar. Başlıca salgı balları olarak çam, meşe ve köknar balları sayılabilir. Bu ballar arasında en çok bilineni çam balıdır. Çam balı yoğun kıvamlıdır ve kendine özgü bir koku ve yoğun bir tada sahiptir.

Balın Üretim Şekline Göre De 2 Gruptan Söz Edebiliriz:

1.Süzme Bal: Bal hasadı esnasında arıların kovanlarda biriktirdiği bal, peteklerin üzerindeki sır tabakası kaldırıldıktan sonra süzülür. Bu şekilde elde edilen akıcı kıvamdaki bala süzme bal denir.

2. Petek Bal: Petek bal ise balın petekten ayrılmadan petekle birlikte satılan haline verilen isimdir.Süzme bal ile karşılaştırıldığında petek bal olarak satılan ballarda sahtecilikle karşılaşmak daha olasıdır çünkü petek balın sahte olup olmadığını belirlemek daha zordur.

GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR

Maalesef sıklıkla sahtecilik yapılan alanlardan birisi de bal üretimidir. Sahte bal satan kişilerin sahte bal elde etmek için başvurduğu çeşitli yöntemler vardır. Bazı durumlarda gerçek bal ile sahte bal karıştırılarak satıldığı gibi şeker şurubuna bal enzimi katılarak sahte bal oluşturulduğuna da rastlanır. Şeker şerbetine renklendirici veya yapay bal aroması eklenerek de sahte bal yapılabilir, aynı zamanda arıların nektar toplamasının engellenerek şeker şurubuyla beslendiği durumlarla da sıklıkla karşılaşılır.

Gerçek balı anlamak için balın renk, doku ve koku gibi özelliklerine bakılsa da en net sonucu laboratuvar analiziyle almak mümkündür. Yine de gerçek bal ile sahte bal arasındaki bazı farklara bakarak elimizdeki bal ile ilgili bir fikir sahibi olabiliriz. Örneğin, sahte bal doğal bir içeriğe sahip olmadığı için şekerlenmez, buzdolabında bekletilen gerçek bal ise ortalama 2 ay sonrasında şekerlenir. Bunun dışında gerçek bal; sahte bala göre daha koyu renkli, daha akışkan, daha hafif kokulu ve daha yoğun kıvamlıdır. Damakta keskin bir tat bırakan gerçek bal, buzdolabına veya soğuk bir yere konduğunda donar.

BALIN FAYDALARI NELERDİR

Sindirimi kolay besinlerden biri olan bal, sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına ve mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Hazımsızlığı azaltır. B6, C vitamini, tiamin ve niasin gibi birçok vitamin içermektedir. Kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilt sağlığını korur, ciltteki lekelerin azalmasını sağlar ve bu sayede daha sağlıklı bir cilt görünümü sağlar. Kepek oluşumunu ve saç dökülmesini önler. Metabolizmayı hızlandırır, öksürüğe iyi gelir. Kas ağrılarının azalmasına destek olur, enerji verir. Uykusuzluk sorunlarını giderir ve kan şekerini düzenleyici bir rol oynar. Yanıkların tedavisinde kullanılır, kesiklerin ve yaraların da erken iyileşmesine katkı sağlar. Antibakteriyel özelliği bulunur. Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur. Ağız ve boğazda oluşan enfeksiyonların iyileştirilmesinde kullanılır. Dolaşım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında etkilidir.

KAYMAK BALIN EN YAKIN ARKADAŞI

Şimdi de biraz kaymaktan bahsedelim. Kaymak, süt yağının yoğunlaştırılmasıyla üretilen bir kremadır. Bal ile çok yakıştığı gibi birçok tatlının yanında sıklıkla tercih edilir. Koyun, keçi, inek ve manda sütlerinden yapılmasına göre farklı kaymak çeşitleri vardır.

ÜLKEMİZDEKİ KAYMAK ÇEŞİTLERİ

Afyon Kaymağı

Kaymak deyince aklımıza ilk olarak Afyon kaymağı gelir.Afyon kaymağı manda sütünden yapılır, süt beyazı rengindedir ve yağlıdır. Afyonkarahisar’ın meşhur tatlısı ekmek kadayıfının yanında sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda Afyon kaymaklı lokumu yapımında da kullanılır.

Bolu Manda Kaymağı

Bolu manda kaymağı, Bolu’da yetiştirilen mandalardan elde edilen süt ile yapılır. Yüksek kalorili, kıvamlı, yağlı ve yoğun bir kaymaktır. Bolu’nun iklimi, coğrafi şekli gibi özellikleri mandaların yetiştirilmesi açısından oldukça uygundur, mandaların kaliteli bir şekilde beslenmesi de lezzetli bir kaymak üretilmesini sağlar. Bolu manda kaymağı, tatlılarla birlikte ve kahvaltılık olarak veya kahvaltılık tarifler içerisinde tüketilir.

İspir Kaymağı

İspir’in yaylalarında otlatılan ineklerin sütünden yapılan İspir kaymağı, gözenekli bir yapıda ve orta sertliktedir. Dış kısmı sarıya benzer bir renktedir ve kuru olduğu için "kuru kaymak” olarak da adlandırılır. Odun ateşinde üretilir ve çoğunlukla bal ile beraber tüketilir.

KAYMAK NASIL YAPILIR

Evde çok az malzeme kullanarak kolaylıkla kaymak yapmanız mümkün, kaymağın nasıl yapıldığına gelin birlikte bakalım.

Malzemeler:

·2 su bardağı süt

·3 paket sıvı krema

·4 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı:

Eğer günlük süt kullanıyorsanız sütü kaynatın ve ılıması için bekletin. Ancak pastörize süt kullanıyorsanız sütü kaynatmanız gerekmiyor.

Süte kremayı, ardından da nişastayı ekleyin ve çırpın. Çırptıktan sonra sütü ocağa alın ve süt hafif koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvamı koyulaşmaya başlayınca ocağı kapatın.

Sütü soğumak üzere bekletmek için bir kaba koyun ve üzerini streç filmle kapatın. Süt tamamen soğuduktan sonra da buzdolabında en az 2 saat bekletin. Daha lezzetli bir kaymak için sütü 1 gece bekletebilirsiniz.

Kaymağı buzdolabından çıkardıktan sonra bıçakla kesip rulo elde edecek şekilde sarın. Kaymağınızı hava almayacak şekilde sararak buzdolabında 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz.

KAYMAĞIN FAYDALARI NELERDİR

Potasyum, kalsiyum ve A vitamini açısından zengin bir besin olan kaymak cildi nemlendirir, cildin parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Cilt kuruluğuna iyi gelir, ciltteki lekeleri azaltır. Cildin sıkılaşmasını sağlar, yıpranmış ve tahriş olmuş cildi canlandırır. Bal ile beraber tüketildiğinde başta mide olmak üzere tüm sindirim sistemini oluşturan organ ve yapıların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direncini artırır. Vücutta oluşan şişkinliklerin giderilmesine destek olur. Bal ile birlikte yaraları ve yanıkları daha hızlı iyileştirir. Kas ve kemik gelişiminde rol oynar, kemik erimesi gibi hastalıkların görülme riskini azaltır. Kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Vücudu toksinlerden arındırır ve vücuttaki hücrelerin yenilenme sürecine katkı sağlar.

Bal ile kaymak, kahvaltılarımıza ayrı bir lezzet katan en güzel ikililerden. Siz de bu ikiliye sofranızda yer vermek isterseniz sitemizi ziyaret edebilir ve siparişinizi verebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.