Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

KARS KAŞARI NEDİR FAYDALARI NELERDİR?

06-12-2022 10:35:40
KARS KAŞARI NEDİR FAYDALARI NELERDİR?

Bu yazıda sizinle Kars kaşarı nasıl yapılır Kars kaşarlı tarifler nelerdir bu konuda bilgi paylaşımında bulunacağız.kars kaşarı son derece sağlıklı peynir çeşitleri arasında lezzetli dokusu rengi ile diğer tüm peynirlerden açık ara farkla bana göre lezzetli peynirlerdendir. Özellikle farklı kültürlerde farklı dillerde farklı isimler almış birçok peynir çeşidi mevcut iken Anadolu’nun bağrından şehir isimlerinden biri olan Kars’ın meşhur Kars kaşarı çok lezzetli ve çok sağlıklıdır. Görüntüsü ile kesinlikle orijinal bizi çok iyi hissettirecek dilimleyip afiyetle yiyebileceğiniz çok lezzetli bir peynir çeşididir. Birçok kimse kas kaşarını tükettikten sonra diğer bütün peynirleri tüketmeyi bir kenara bırakmış düzenli olarak bilindik yerlerden kaç kaşağı temin etmiş veya daha da ileriye giderek evlerinde birçok püf noktaya dikkat ederek özenli bir şekilde kars kaşarlarını yapmışlardır. Kars kaşarı yapımı son derece zahmetlidir fakat elde edilen sonuç karşısında pek çok Kars kaşarı yapan kişiler memnun olmuş bu zahmete katlanmaya değer bulmuştur. Kas kaşarı gerçekten de sarımtırak rengi kabuğundaki o küflü yapısı dilim dilim kahvaltılarda lezzetli bir şekilde tüketebileceğiniz peynir çeşitlerinin başında yer alır. Kars kaşarı adından da anlaşılacağı üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kars yöresinde son derece orijinal tarifini ve kültürel özelliklerine bağlı olarak tariflerde yapılan ve Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesine transfer edilmektedir. Doğu Anadolu bölgesi’nde özellikle Kars olmak üzere bölgenin ekonomik yapılanmasını çok katkısı bulunmaktadır. Peki Kars kaşarının Türkiye ekonomisine ve Doğu Anadolu’nun ekonomisine bu kadar faydası varken bunun yanında tüketiciler kaç kaşığını neden bu kadar tüketmekte ve satın almaktadır. Bu sorunun cevabını çok yönlü cevaplara sahiptir fakat bunların başında kesinlikle lezzeti görüntüsü ve faydaları yer almaktadır. O halde Kars kaşarının faydaları nelerdir gelin beraber inceleyelim.

KARS KAŞARI FAYDALARI

Kas kaşarı içerisinde birçok mineral ve vitamin bulundurmaktadır. İçerisinde bulunan bir vitamin ve mineraller vücudumuz için pek çok faydaları olmakla birlikte aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu etkisi son derece yüksektir . Kas kaşlarının en önemli faydalarından biri sindirim sistemini koruması özellikle strese bağlı oluşan ülser gastrit gibi mide rahatsızlıklarının etkisini hafifletmesi açısından son derece önemli bir peynir çeşididir. Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde özgürce dolaşan hayvanlardan elde edilen sütlerden elde edilen ve bunlar kullanılarak yapılan kas kaşarı tüm bu özellikleri dolayısıyla sağlığımızı olumlu anlamda çok büyük etkiye sahiptir. Orijinal tarifine sadık alınarak ve doğanın ve yörenin olumlu yönlerini göz ardı etmeyerek oluşturulan Kars kaşarı vücudumuza tepeden tırnağı çok büyük etkilere sahiptir. Bir diğer faydası ise kas ve eklem sağlığında öncü peynir çeşitlerinden biri olmasıdır. Özellikle çocuklara kars kaşarının kahvaltılarda veya tostlarda veya pizzalarda bir şekilde tüketilmeye çalışılması çocukların sağlığı ve hastalıklarından korunması için önemlidir. Bu açıdan Kars kaşarının tüketilmesi konusunda çocuklarımıza yönlendirmelerde bulunmalı sevilen tariflerde hamburgerlerde pizzalarda güzel şekilde bile olsa tüketilmelerini sağlamamız gerekmektedir. Kas kaşlarının çocukların tüketilmesi açısından pek çok avantajı vardır çünkü aroması rengi çok bilinen diğer beyaz peynirlerin dışında olduğundan çocuklardaki peynir şemasının dışında kalacak çocuklar ellerini alarak hevesli bir şekilde tüketebilecekler.Kars kaşarının bir diğer sağlıklı ve vücuda faydası ise vücuttaki tansiyon dengesini koruyarak tansiyonu düşürme özelliğine sahiptir. Peki Kars kaşarının faydaları bu denli geniş bir yelpazede yer alıyorken biz kaç kişinin kendi ve orijinal farkını sadık kalarak evde yapabilir miyiz bu sorunun cevabını alabilmek için gelin hep beraber tüm püf noktalarıyla Kars kaşarı yapımına geçelim.

KARS KAŞARI YAPIMI

Kars kaşarı yapımına öncelikle doğal olduğundan organik şartlarda elde edildiğinden emin olduğumuz 5 litrelik sütü almak ile başlayalım. 5 litrelik sütümüzü bir tencereye koyuyoruz. Ocağın altını yakmayalım çünkü pastörizasyon işlemini gerçekleştireceğiz.Pastörize etme işlemi için daha küçük bir tencereye kaynamakta olan sıcak suyu ilave ediyoruz. Yaklaşık olarak 1 litre sıcak su olması yeterlidir.Sıcak su koyduğumuz tencerenin altını açıyoruz ve fokurdatmaya başlıyoruz. Pastörize işlemi gerçekleştirebilmek için daha büyük tencereye koyduğumuz 5 litrelik sütümüzü kaynamakta olan küçük tencerenin üzerine dikkatli bir şekilde yerleştiriyoruz. Amacımız burada sütün sıcaklığının 75 dereceye gelmesini sağlamaktır. Bunun için bir termometre kullanabilirsiniz termometreyi tencerenin tam ortasına gelecek şekilde hafifçe içeriye daldırın ve sütün sıcaklığının 75 derece olduğundan emin olun Ardından sıcak suda kaynamakta olan tencerenin altını kapatın. Şimdi pastörize işlemine devam ediyoruz. Bir kabın içerisine soğuk su koyuyoruz ve tencereyi olduğu gibi soğuk suyun içerisine daldırıp koyuyoruz.Şimdi sıcaklığın 32 derece gelmesini bekliyoruz. Bu ısıtma ve soğutma işlemi sayesinde sütümüzü pastörize edeceğiz. Pastörize etmedi ki amaç sütün içerisinde zararlı bakterilerin yok olmasını sağlayarak vücudumuz için tamamen sağlıklı bir peynir oluşturmak amacıyla yapılmaktadır. İşte ne yapacaklar geldikten sonra bu sıcaklık yaklaşık 30 derece olmalıdır. Yarım su bardağından biraz fazla tercihen ev yapımı yoğurdu sütünüzün içerisine ilave edin. Ardından güzelce bir karıştırıyoruz. 5 dakika bu şekilde bekletiyoruz. Ardından tekrar karıştırıp 45 dakika 1 saat boyunca kapağı açık şekilde sütümüzü bekletiyoruz. Şimdi tekrardan ocağın altını açarak sütümüzün sıcaklığının 36 dereceye gelmesini istiyoruz. Şimdi sıra geldi sütümüzü mayalandırmaya. Mayalandırma işlemi için yarım yemek kaşığı mayayı sütümüzün içerisine ekleyip güzelce karıştırıyoruz.

Mayalandırma işlemini gerçekleştirdikten sonra sütümüzü 1 saat bekletiyoruz. Ardından mayalanmaya bıraktığımız peyniri olabildiğince en küçük şekilde karıştırıcı ve bıçak yardımıyla dilimliyoruz.Küçüklüğünü ayarlayabilmeniz için lor peynir kadar olması gerektiğini söyleyebilirim. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra yaklaşık 40 dakika bu şekilde süzmeden bekletiyoruz. 40 dakikanın sonunda peynir altı suyunun peynirin üzerine çıktığını göreceksiniz. Bu aşamada yapmanız gereken süzme işlemini gerçekleştirmeden kepçe yardımıyla peynirin üstünde biriken peynir altı suyunu bir köşeye ayırmanız ve üstünden almanızdır. Alabildiğiniz kadar kepçe yardımıyla suyu alın ve kalan peynir karışımını bir tülbent serdiğimiz kabın içerisine döküyoruz. Tülbentin kenarlarından sıkışarak iyice suyun çıkmasını sağlıyoruz. Fakat lezzetli bir kas kaşarı kesinlikle sert bir kaşar halinde olması gerekmektedir. Bu nedenle bekletme aşaması 12 saat boyunca devam edecek ve bu süre zarfında kaşarımızın üzerine ağırlık koyacağız. Ne kadar fazla ağırlık koyarsanız içerisindeki suyu daha çabuk çıkmasına sebep olmuş olursunuz bu nedenle başarılı bir karşı kaşarı yapmak için önemli püf noktalardan biridir. Şu sonunda kaşarımızı küçük küçük bıçak yardımıyla dilimliyoruz. Bu şekilde bir saat boyunca peyniri üzerine tülbent örterek bekletiyoruz. Ardından sıra geldi son işlemimizi gerçekleştirmeye. Bir tencerenin içerisine sıcak su ekliyoruz. 5 litre su olmalıdır 5 litre suya 4 kaşık tuz ekliyoruz. Ardından bu suyun üzerine bir süzgeç ekliyoruz. Peynirleri de bir yandan rendelemeye başlıyoruz.Süzgeçin içerisine koyarak tüm peynirin eriyene kadar parça parça eklenmesini sağlayalım. Gitmişim gerçekleştikten sonra tüm peynirleri tekrar bir kez daha süzgecin içerisine 5 dakika boyunca bekletelim. Bu süre zarfında tencerenin altını hiç kapatmayın suyumuz her zaman Kaynar vaziyette olsun. Ardından peynirimizi çıkartıyoruz ve kuruması için bir kenara ayırıyoruz. Bir hafta sonra tüketmeye başlayabilirsiniz fakat olgunlaşmış orijinal tarifiyle birkaç Kars kaşarı tüketmek istiyorsanız 3 ay boyunca bekletmenizi tavsiye ederim elinize sağlık afiyet olsun. 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.