Kaşar peyniri kullanım alanı oldukça geniş, tadı hemen hemen her yemeğe yakışan uyumlu, lezzetli bir peynir türü. Haliyle hayatımızda önemli bir yeri de var. Sofralara doğrudan gelmemiş ise, bir şeylerin içinde, arasında ya da üzerinde gelmiş olma ihtimali yüksektir. Bolca süt içermesinden dolayı besin değeri de oldukça yüksektir. Bolca sütten kastımızda şöyle; hakkıyla yapılmış 1 kilogram kaşar peyniri için yaklaşık olarak 11 litre süt kullanılır. Bu miktar, üretilen kaşar peynirinin çeşidine göre ufak eksiler ve artılar taşıyabilir.
Süt fiyatlarının her geçen gün yüksek oranlarda zam görmesi, bazı mutfaklara giren kaşar peyniri miktarını düşürdü, bazılarında da maalesef kaşar peynirlerinin kalitesi düştü. Hal böyle olunca kaşar peynirinde yapılan hileli üretimlerin sayısı da arttıkça artıyor. Elbette hiçbir etken insan sağlığı ile oynamayı haklı kılacak bir üretim biçimini doğrulamaz.
KAŞAR PEYNİRİ ÜRETİMİNDE YAPILAN HİLELER
Yazımızın ana konusu kaşar peyniri alırken nelere dikkat edeceğimiz olduğu için, gelin önce kaşar peynirinde yapılan hileleri öğrenelim. Öğrenelim ki, tüketeceğimiz peyniri seçerken dikkatli olalım.
Kaşar peyniri üretiminde yapılan hilelerin başında son kullanma tarihi geçen ürünlerle ilgili firmaların uyguladığı "tasarruf!” yer alır. Çoğumuzun bildiği gibi piyasada son kullanma tarihine kadar satılamayan ürünler, üretici firma tarafından iade alınır. Bizler bunun marketler için kolaylık olduğunu düşünsek de, bazı firmalar piyasadan topladıkları son kullanma tarihi geçmiş peynirleri alıp eritip, içine bir takım koruyucu katkı maddeleri koyup tekrar piyasaya sürerler. Bu ürünler de tahmin edeceğiniz gibi sağlık için zararlı ürünlerdir.
Bir diğer hileyi de taze kaşar peyniri içerisine patates püresi katarak onu "çoğaltmaya” çalışan üreticilerden öğreniyoruz. Evet, doğru okudunuz, patates püresi! İnsan "en azından patates koymuşlar” diye düşünüp kendini teselli etmeye çalışsa da, işin rengi o kadar masum olmayabilir. Malum; yine katkı maddeleri vs.
Bir de birçok üründe şuursuzca uygulanan bir yöntem var ki; bunun ayırdına varmak da öyle kolay olamıyor gerçekten. Çünkü son kullanma tarihleri geçmiş olan kaşar peynirlerini piyasadan toplayıp, ambalajlarının üzerindeki son kullanma tarihlerini "güncelleyen!” firmalar var.
KAŞAR PEYNİRİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
* Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kaşar peyniri elde etmek için fazla miktarda süt kullanmak gerektiği için, maliyeti yüksek bir peynir. O yüzden kaşar peyniri alırken fiyat konusuna dikkat etmekte fayda var. Fiyatı alışılmışın altında bir ürün gördüğümüzde şüpheyle yaklaşmak en doğrusu olacaktır. 11 litre süt kullanıldığını farz edip, bu bilgi üzerinden bir hesap yapabilir, 2 litre de diğer maliyetler için ekleyip 13 litre sütün piyasa fiyatının altına denk gelen kaşar peynirini alırken bir kez daha düşünebiliriz. Bu arada marka güvenilirliği devreye girebilir elbette. Çünkü iyi markalar da zaman zaman büyük indirimli kampanyalar da yapabilirler.
* Peynirin pahalı olması da başlı başlına güvenilirlik kazandırmaz ona.Üreticinin gerekli kurumlardan üretim izni alındığına dair bilgileri ambalajında görebilmek de çok önemli. Ayrıca alış verişimizi de güvenilir sitelerden, marketlerden yapmak yükümüzü hafifletecektir.
*Son kullanma tarihinin önemi malum…Burada yukarıda bahsettiğimiz hileye karşı da gözümüz açık olmalı. Rakamları iyi okunmayan, mürekkebi dağılmış ve güven vermeyen ambalajlı ürünleri almamak en iyisi.
* Ürün içerik bilgilerini dikkatlice ve tam okuyalım. Yağ oranına, içerdiği katkı maddelerine, ürünün eritme ürün olup olmadığınadikkatlice bakmayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
*Kaşar peynirinin görüntüsü de bize ipuçları verir.Pürüzsüz bir yüzeye sahip olması ve renginin tereyağının rengine yakın, sarımsı olması… Kesildiğinde küçük parçalara ayrılmak yerine yekpare bölünebilmesi, çok sert de, çok yumuşak da olmayan bir dokuya sahip olması… İşte iyi bir kaşar peynirinin eşkali tam olarak bu şekilde olmalı
KAŞAR PEYNİRİNİ SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Sağlıklı, güvenilir ve iyi kalitede bir kaşar peyniri aldığımızda da doğru şekilde muhafaza etmemiz önemli. Zira uygun koşullarda saklamazsak bu kadar araştırmanın, dikkatin ve zahmetin bir hükmü olmayacaktır. Ambalajı açılan ürünün kurumaması için bir streçfilme sarmak iyi bir yöntem. Kaşar peynirini keserken kullandığımız bıçağın temiz ve kuru olmasına dikkat etmek de öyle. Peyniri açıkta bırakmak kurumasına, diğer yiyeceklerin kokularını ve tatlarını içine almasına ve bakteri oluşumuna neden olacaktır.
Bin bir özenle ve dikkatle alıp muhafaza ettiğimiz kaşar peyniriyle misler gibi bir lazanya yapmaya ne dersiniz? Bu harika yemeğin malzemeleri ve tarifi için yazımızdan ayrılmayın lütfen.
BOL KAŞAR PEYNİRLİ LAZANYA NASIL YAPILIR
Malzemeler:
·12 yaprak lazanya
İç Harcı İçin Malzemeler:
·400 gram kıyma
·3 yemek kaşığı sıvı yağ
·2 adet kuru soğan
·2 adet olgun domates
·2 yemek kaşığı domates salçası
·2-3 diş sarımsak
·1 tatlı kaşığı tuz
·1,5 su bardağı sıcak su
Beşamel Sosu İçin Malzemeler:
·2 yemek kaşığı tereyağı
·3 su bardağı süt
·Yarım su bardağı un
·1 çay kaşığı tuz
·Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
·1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Malzemelerimizi hazırlayıp bir kenara alalım ve adım adım hazırlık sürecine başlayalım. İç harcı hazırlayarak işe başlamak doğru olacaktır. Bunun için izleyeceğimiz yol şöyle:
1. Soğanlarımızı küçük küçük küpler halinde doğrayalım. Genişçe ,bir tavaya sıvı yağ koyalım ve doğradığımız soğanları tavaya ilave edelim. Yağda biraz kavurduktan sonra üzerine kıymayı da ekleyerek, kavurma işlemine devam edelim.
2. Kıymalar kavrulunca kabuklarını soyup doğradığımız sarımsakları ve domatesleri de ilave edelim ve bu haliyle orta ateşte 5 dakika kadar daha pişirelim.
3. Üzerine salçamızı ve tuzu ekleyerek kavuralım.
4. Suyunu ekleyelim ve iç harcımız suyunu güzelce çekene kadar kısık ateşte pişirelim.
5. İç harçla ilgili kısım bittiğine göre beşamel sosun hazırlığına başlayabiliriz. Bunun için tereyağı ve unu küçük bir tencereye alalım ve orta ateşte kavuralım.
6. Sütü azar azar tencereye ekleyelim. Bu sırada topaklanma riski oldukça fazla. O yüzden topaklanmaması için sürekli çırparak karıştıralım.
7. Kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi ekleyelim. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alalım.
8. Harcımız ve beşamel sosumuzu hazırladıktan sonra borcama ya da başka bir fırın kabına önce biraz iç harçtan bir miktar döküp yayalım.
9. Üzerine çok az miktarda beşamel sostan da gezdirelim ve sonra lazanyaları dizelim.
10. Dizdiğimiz ilk katman lazanyaların üzerine biraz kıymalı iç harç ve ardından beşamel sos dökerek güzelce yayalım.
11. Üzerine tekrar lazanya yapraklarından yerleştirelim ve tekrar iç haç ve beşamel sostan gezdirelim. Malzemeleriniz bitene kadar bu sıralamayla gidelim.
12. En üst sıraya geldiğimizde lazanyalara tekrar iç harç ve beşamel sos dökelim ve bolca kaşar peyniri rendesini bu kısma serperek döşeyelim..
13. Lazanyalarımızı önceden ısıtılmış 20-25 dakika pişirelim. (190 derece fırında)
14. Kaşar peyniriyle bezenmiş lazanyamızın üzeri tamamen kızarınca fırından alalım ve 15 dakika kadar dinlendirelim.
15. Ardından lazanyamızı büyükçe dilimlere ayırarak servis edelim. Afiyet olsun.