Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Kaşar Peyniri Çeşitleri

18-01-2023 14:26:39
Kaşar Peyniri Çeşitleri

Kahvaltılarımızın Vazgeçilmezi Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, kahvaltı sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir peynir çeşidi. Kolay eriyebilmesi ve pek çok farklı malzemenin yanına yakışması nedeniyle çeşitli tariflerde sıklıkla karşımıza çıkan bu peyniri gelin bu yazımızda biraz yakından tanıyalım.

Kaşar peyniri; inek, koyun ve keçi sütünden yapılan bir peynir. Sarımsı bir renge sahip ve sert dokulu bu peynir, hafif tuzludur. Eski kaşar peynirinin ise bildiğimiz klasik taze kaşara göre daha keskin bir tadı vardır. Kahvaltılarda tüketildiği kadar pide, makarna, köfte ve graten gibi birçok tarifte de karşımıza çıkan bu peynirin temel çeşitlerine kısaca bir bakalım.

Kaşar Peyniri Çeşitleri

Taze kaşar peyniri: Üretildikten sonra kısa bir süre içinde tüketilen ve çeşitli öğünlerde sıkça kullandığımız kaşar çeşididir.

Eski kaşar peyniri: Eski kaşar peyniri, taze kaşarın aksine üretilmesinin ardından soğuk hava depolarında 6 ay bekletilir ve sonrasında tüketilir. Eğer peynirin yapımında sadece koyun sütü kullanılmışsa bekleme süresi ise 3 aydır.

Cevizli kaşar peyniri: Zonguldak’ta üretilen bu peynir, isminden de anlaşıldığı gibi yapılırken içine dövülmüş ceviz eklenen bir kaşar çeşididir. Bu sayede besin değeri oldukça yüksek bir peynir elde edilir.

Kars kaşarı: Kars kaşarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıç yıllarından itibaren Kars’ta üretimi yapılan bir peyniridir. İnek ve keçi sütü kullanılarak üretilen Kars kaşarının 2 çeşidi vardır: Taze Kars kaşarı ve eski Kars kaşarı. Taze Kars kaşarı beyazımsı bir renge ve hafif tuzlu bir tada sahiptir. Eski Kars kaşarı da az tuzludur ancak peynirin dış kabuğu griye benzer bir renkteyken iç kısmı sarımsı bir tondadır. Yoğun bir tada sahip olduğunu gördüğümüz eski Kars kaşarının yapısı serttir ve su oranı oldukça düşüktür.

Trakya kaşarı: Trakya’da üretilen Trakya kaşarının yapımında hem koyun sütü hem de inek sütü kullanılır. Peynirin dış kabuğu sert olmasına rağmen iç dokusu yumuşaktır. Trakya kaşarı da Kars kaşarı gibi hem taze kaşar hem de eski kaşar olarak üretilir.

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar peyniri üretmek için öncelikle kullanılacak sütün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan üretime uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bunun için de süt önce filtre ve separatörlerle temizlenir ve sonrasında homojenizasyon ve baktofügasyon gibi işlemler uygulanır.

Ardından süt mayalama sıcaklığına getirilir ve mayalanır. Sütte pıhtılar oluşmaya başlayınca üst kısma çıkan peynir suyunun bir bölümü ayrılır. Kalan peynir suyu ile pıhtı karıştırılmaya başlanır, bir yandan da yaklaşık yarım saat boyunca yavaş yavaş sıcaklık yükseltilir.

Peynir suyunun ayrılmasının ardından sertleşen telemelere baskılama işlemi yapılır ve baskılanan telemeler parçalara bölünür. Ardından fermentasyon ve haşlama adımlarına geçilir. Telemeler haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğumasının ardından çeşitli yöntemlerle yoğurulur ve yoğurma işlemi yapılırken bir yandan da tuzlanır.

Bu işlemlerden sonra kalıplara alınan peynirler dinlenmeye bırakılır ve peynirlerin soğumasına fırsat vermeden peynirde delikler açılır. Yaklaşık 1 gün boyunca bekletilen peynirler kalıplardan çıkarılır. Son olarak 1 hafta boyunca birkaç kez alt üst çevrilerek peynirlerin yüzeyleri kurutulur ve sonra da ambalajlama yapılır.

Kaşar Peynirinin Faydaları

Kaşar peyniri, tüm diğer peynirlerde olduğu gibi içinde kalsiyum bulunduğu için özellikle kemik sağlığı ve gelişimi için oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca kemik erimesi gibi hastalıklara karşı da koruyucu özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra kaşarın diş sağlığına olumlu etkileri vardır, diş çürüklerine karşı korur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kas ve eklemlerin gelişimine katkıda bulunur. Vücut gelişimine katkı sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu bir rol üstlenir.

Kaşar Peynirinin Besin ve Kalori Değerleri

Kaşar A, D, E, K, B6 ve B12 gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir peynirdir. Ayrıca fosfor ve kalsiyum gibi mineraller de bulunur. Peynirdeki yağ oranı yaklaşık %67 iken protein oranı ise %30’dur.

100 gr kaşar peynirinin besin değerleri:

Enerji: 71 kcal Sodyum (mg): 648

Karbonhidrat (g): 2.56 Potasyum (mg): 78

Protein (g): 26.99 Kalsiyum (mg): 668

Yağ (g): 26.6 Vitamin A (iu): 985

Kolesterol (mg): 103 Demir(mg): 0.13

Kaşar Peynirli 2 Tarif

Kaşarlı Köfte

Malzemeler:

·500 gram kıyma

·150 gram Gündoğdu taze kaşar peyniri

·1 adet kuru soğan

·1 adet yumurta

·2,5 yemek kaşığı galeta unu (İsterseniz bayat ekmek içi de kullanabilirsiniz.)

·2 çay kaşığı köfte baharatı

·1 diş sarımsak

·Karabiber

·Kimyon

·Tuz

Yapılışı:

Soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğradıktan sonra ikisini de rondoya koyun. Üzerine yumurta, galeta unu ya da ekmek içi, köfte baharatı, karabiber, kimyon, tuz ve yarım su bardağı su ekleyip hepsini rondodan geçirin. Rondodan geçirdiğiniz malzemeleri geniş bir kaseye alın ve kıymayı da ilave ettikten sonra hepsini yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurun. Hazırladığınız köfte harcının üzerini kapatın ve buzdolabında 15 dakika bekletin.

Gündoğdu taze kaşar peynirini rendeleyin.

Dinlenen köfte harcından küçük parçalar alarak elinizle yassı şekiller verin ve ortalarına rendelenmiş Gündoğdu taze kaşarı koyun. Sonra da köfte yarım ay halini alacak şekilde köfteyi kapatın.

Tüm köfteleri hazırladıktan sonra tavaya sıvı yağ koyun ve ısıtın. Köfteleri yaklaşık 8-10 dakika boyunca arkalı önlü pişirin. İşte kaşarlı köfteniz hazır, afiyet olsun!

Sebze Graten

Malzemeler:

·2 adet patates

·2 adet kabak

·2 adet havuç

·2 adet domates

·2 adet kırmızı dolmalık biber

·3/4 su bardağı bezelye

Beşamel sos için:

·2 yemek kaşığı Gündoğdu tereyağı

·2 yemek kaşığı un

·3 su bardağı süt

·Karabiber

·Tuz

Üzeri için:

·1 su bardağı rendelenmiş Gündoğdu taze kaşar peyniri

Yapılışı:

Patates ve havuçların kabuklarını soyup yuvarlak dilimler elde edecek şekilde doğrayın. Alacalı olarak soyduğunuz kabakları da ikiye ayırıp yarım ay dilimleri oluşacak şekilde dilimleyin.

Kırmızı dolmalık biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri iri dilimleyin. Domatesleri ise yuvarlak yuvarlak kesin.

Patates ve havuçları bezelyeyle birlikte tencerede biraz haşlayın. Ardından sebzelerin suyunu süzün ve besin değerlerini kaybetmelerini önlemek amacıyla soğuk suda yıkayın.

Fırın kabına patates, havuç, kabak, bezelye ve kırmızı dolmalık biberi alıp yayın. Üzerine de domates dilimlerini yerleştirin.

Beşamel sosu hazırlamak için Gündoğdu tereyağını küçük bir tencerede eritin. Yağ köpürünce unu yavaş yavaş ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Sonra da sütü azar azar ilave edin ve bir yandan da çırpma teli ile karıştırın. Yaklaşık 3 dakika kadar karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberi de koyup tekrar karıştırın.

Fırın kabındaki sebzelerin üzerine hazırladığınız beşamel sosu gezdirin. Son olarak da rendelenmiş Gündoğdu taze kaşarı serpiştirin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra sebze grateninizi dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

İsterseniz başta kahvaltılarımız olmak üzere her öğünümüze eşlik eden kaşar peynirini sitemizden kolaylıkla sipariş edebilir ve farklı kaşar peyniri çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.