Kaşar peyniri yarı yumuşak sarı delikli yapıda bir peynirdir. Üretiminde yaklaşık olarak 1 kilogram için 10 ile 12 litre süt gerekir. Ülkemizde çiğ süte gelen zam ile birlikte kaşar peyniri fiyatları artmaya başlamıştır. Bunun sonucunda Google aramalarında BİM kaşar peynir fiyatları, a101 kaşar peyniri fiyatları ve hatta ev yapımı kaşar peyniri araması bile büyük çıkış yaşamaktadır. Sofraların, tariflerin,kahvaltıların vazgeçilmezi bu lezzet artık daha pahalı durumda. Bu sebeple insanlarımız artık kaliteden ve besin değerinden önce fiyatı kontroletmektedir. Bu doğrultuda da "toptan fiyatına perakende ürün" sloganı ile satış yapan, görece daha orta ve alt kalite ürünlerin satışını da gerçekleştiren bu markalar tercih edilmektedir. Özellikle taze kaşar peyniri gurme bir lezzet değildir ve beyaz peynir ile birlikte oldukça yoğun şekilde tüketilmektedir. Ülkemizde en çok tercih edilen iki peynirden biridir. Eski kaşar peyniri olgunlaşma süresinden ötürü daha aromalı bir tada sahiptir. Gurme bir lezzet olan bu lezzet tazesine oranla daha pahalıdır.
Kaşar Peyniri Fiyatları
Kaşar peyniri fiyatları sürekli değişiklik gösterse de güncel fiyatlar şu şekildedir: Gündoğdu Taze Kaşar Peyniri 700 gr 2022 yılı Aralık ilk çeyreği itibariyle 181,90 TL'den satışa sunulmaktadır. Daha farklı bir peynir deneyimlemek isterseniz Gündoğdu Çeşnili Kaşar 75 gr 72,90 TL fiyatla satışa sunulmaktadır. Sepette %25 indirim seçeneği ile bu fiyatlar daha da düşmektedir. Rende kaşar peyniri sipariş vermek isteyenler için ise Gündoğdu Rende Peynir 236,90 TLfiyatla satılmaktadır.
Fiyat Artışının Sebepleri
Kaşar peyniri fiyatları neden artıyor? Bu fiyat artışı devam edecek mi? Gibi soruların yanıtını arayan tüketiciler fiyat artışı devam edecek mi diye de merak ediyor. Kaşar peyniribilindiği gibi çiğ süt ile üretilmektedir. Çiğ süt fiyatları ise her yıl Gıda Komitesi tarafından belirlenmektedir. Peynirin fiyatının temel artış sebebi işte budur. Gıda komitesinin belirlediği çiğ süt fiyatı doğrultusunda kaşar peyniri üretimi yapmak için süt ihtiyacı karşılanır. Peynir üreticisi kaşar peyniri üretirken mecburen çiğ süt fiyatlarındaki artışı kaşar peyniri fiyatına yansıtırlar. Bununla birlikte kaşar peyniri üretimini her üretimi etkilediği gibi elektrik, benzin ve diğer gider kalemlerindeki artış da etkilemektedir. Ürünlerin üretiminden sonraki en büyük gider kalemlerinden ikisi depolama ve lojistiktir. Bu durumdan dolayı benzin ve elektrik gibi gider kalemlerinde yaşanan artış ürünün fiyatına etki etmektedir.
Kaşar Peyniri Üretimi
Kaşar peyniri üretimi sütün toplanmasından ürünün paketlenmesine kadar büyük hassasiyet ister. Süt günün en serin zamanlarında yani "serinlik vaktinde" toplanmalıdır. Toplanan sütler en uygun yağ oranına düşürülmelidir. Sonrasında belirli bir sıcaklıkta pastörizasyon işlemine geçilir. Pastörize edilen süt mayalanmaya uygun seviyeye düşürülür. Bir, bir buçuk saat mayalanmaya yetecek oranda maya eklenir. Bir sonraki aşama olarak baskılı süzme işlemi uygulanır ve peynir altı suyundan tamamen arındırılır. Sonrasında fermantasyon işlemi için bekletiri. Bu süre ortalama 2-4 saat arasındadır. Fermantasyon işlemi kaşar peyniri yüzeyinin pürüssüz olması açısından çok önemlidir. Fermantasyon sonrasında yoğurulmak üzere küçük parçalar kesilerek tezgaha alınır. Yeterli seviyede yoğurulan kaşar peyniri kalıplanır. Kalıplama işlemi gerçekleştirilen kaşar, tezgah üzerinde sürekli çevirilerek kalan peynir altı suyundan tamamen arındırılması sağlanır.
Peynirin süzdürülmesi işlemi sonrasında en önemli aşamalardan biri olan tuzlamaya sıra gelir. Tuzlama işlemi kaşar peyniri kalitesi ve lezzeti açısından çok önemlidir. Tuzlama kuru tuzlama ve salamura tuzlama olarak iki şekilde yapılabilir. Kuru tuzlamanın süresi daha uzunken salamura tuzlama daha kısa sürede tamamlanır. Kuru tuzlama 15-20 gün sürerken salamura 4 ile 5 gün arasında tamamlanmaktadır. Tuzlama işleminin yapıldığı alanın sıcaklığı 15-16 derece kadar olmalıdır. Bütün bu işlemleri yaparken optimumu bulmak çok önemlidir. Bu şekilde en lezzetli kaşar peyniri elde edilebilir. Son olarak olgunlaşma sürecine geçilir. Kaşar peyniri 2-3 ay kadar minimum olgunlaşmaya bırakılmalıdır. Bu sürecin daha uzun olması kaşar peynirine aroma ve tat katmaktadır. Olgunlaşma sürecini tamamlayan kaşar peyniri tüketilmeye hazır hale gelir.
Bütün bunların başında kaşar peyniri üretiminde kesinlikle katkı maddesi eklenmemelidir. Herhangi bir yabancı madde kullanılması kaşar peynirinin üretiminde sorunlara sebep olur. Ayrıca süt oranının da gerekli oranda olmaması kalitesiz kaşar peyniri ortaya çıkmasına sebep olur.
Evde Kaşar Peyniri Üretilir Mi?
Kaşar peyniri fiyatlarının artması ile birlikte vatandaşlar alternatif yollar aramaya başladı. Bu durum kaşar peyniri evde üretilir mi sorusunu ortaya çıkardı. Sonuç olarak "Evde kaşar peyniri nasıl yapılır?" temalı videolar da oldukça fazla ilgi çekmeye başladı. Kaşar peyniri evde üretilmez diye bir temel yargıda bulunmak yanlış olacaktır fakat 1 kilogram süt ile bir kilogram kaşar peyniri gibi bir tarif mümkün değildir. Bu tariflerde elde ettiğiniz üzün kaşar peyniri değil nişastadır. Yoğun nişasta ile birlikte üretilen bu ürünün faydasından çok zararı bulunur. Kaşar peyniri üretiminde kullanılması gereken minimum süt oranları bellidir, bu ortalama 1 kg için 10-12 litre süttür. Bu oranın altında kullanılan süt besin değeri düşük ürünler ortaya çıkarır. Sonuç olarak kaşar peyniri üretimi hassasiyet isteyen bir konudur. Kaliteli ürünler tüketmek için kendini ispatlamış markalardan alışveriş yapmaya özen göstermeliyiz. Ucuz olduğu için kaşar peyniri olarak alınan ürünler, sağlığınız için zararlı etkiler doğurabilir.