KALBİNİZ LABNE GİBİ YUMUŞACIK OLSUN.
SOFRALARINIZ LABNELİ LEZZETLERLE DOLSUN.
Peynir deyince insanın aklına, "süt” "beyazlık” "aroma” gibi kelimeler gelebilir. Hatta biraz daha düşünmeye başladığımızda, öncelikle damak tadımıza en fazla hitap eden peynirleri ve bu peynirlerin özelliklerini getiririz gözümüzün önüne. Kaşar peyniri, Ezine peyniri, tulum peyniri…. Daha nicelerini sayarız. Ama içlerinde biri var ki, adını yakın tarihlerde daha sık duymaya başladığımız, mutfakta hemen her yemekte kullanılmaya müsait, yumuşacık bir lezzet: labne peyniri.
Labne Peyniri Nasıl Yapılır?
Evde Labne Peyniri Yapmak Mümkün Mü?
Labne peyniri peynir altı suyundan üretilir. Çiğ süt kaynatılarak pişirilir ve ardından bir süre dinlendirilerek mayalama sıcaklığına gelmesi sağlanır. Ardından bir miktar süzme peynirle bu süt bir araya getirilir. İşte bu işlem sonrasında oluşan peynir altı suyu uzun bir mayalanma süresi sonunda labne peynirine dönüşür.
Bir çok süt ürünleri markasılabne peynir üretimi yapmakta. Güvendiğinizfirmalardan labne peyniri temin etmeniz artık çok daha kolay. İnternetten bile sipariş verilebiliyor hatta.
Ancak ben yine de evde yapmayı tercih ederim diyenler için, işte ev yapımı misler gibi labne peyniri tarifi:
İhtiyacımız olan malzemeler yalnızca 1 litre çiğ inek sütü ve 1 yemek kaşığı süzme peynir (tepeleme)
HAZIRLANIŞI:
Sütü kaynatarak pişirelim.
Süt, uygun sıcaklığına gelince ( serçe parmağınız sütün içinde 6 saniye kalabilecek şekilde) bir kaseye aldığımız süzme peynirimizi iyice ezdikten sonra, üzerine ılıttığımız sütten bir kaşık döküp karıştırıyoruz. Burada amaç, süzme peynirin pürüzsüz bir kıvam alması ve peynirin sütle aynı sıcaklığa ulaşmasını sağlamak. Bunu elde etmek için gerekirse bir kaç kaşık süt daha ekleyip peyniri ezmeye ve çırpmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz karışım, labne peyniri için hazırladığımız mayamız olacak.
Mayayı sütün içine döküp bir iki kez karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Yoğurt mayaladığımız gibi tencereyi bir güzel sarıp sarmalıyoruz. Ortam soğuksa sarıp sarmalama işini biraz daha arttırmakta yarar var. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat mayalanmasını sağlıyoruz.
Süre bitiminde tencerenin kapağını açıp, 5 dakika kadar havalanmasına izin veriyoruz. Bu sırada süzme işlemi için hazırlıkları yapıyoruz.
Bunun için bir süzgeç (makarna süzgeci olabilir), bir süzme bezi (temiz, sadece bu iş için kullanacağını bir tülbent uygun olacaktır.) ve süzgeci üstüne koyabileceğimiz bir başka kap (tencere ,leğen ya da derin bir kase olabilir). Süzgeci kabın üstüne yerleştiriyoruz. Tülbenti de süzgecin üzerine güzelce seriyoruz ve tenceredeki müstakbel peynirimizi tülbente boşaltıyoruz.
Hafif tuzlu olsun isterseniz bu aşamada biraz tuz ekleyip kaşırtırabilirsiniz. Arzu ederseniz, aynı şekilde baharatlarla ya da taze otlarla da çeşitlendirebilirsiniz. İşin bu kısmında hayal gücünüz ve damak zevkiniz devreye girebilir. Kim bilir, belki çok güzel bir lezzet yakalarsınız.
Peynirin iyice süzülmesini bekliyoruz. Zaman zaman bezi sıkarak, süzülmeye yardımcı olmamız gerekiyor. Süzülme bitene kadar buzdolabında bekletiyoruz. Süzülme 10-16 saat arasında gerçekleşebilir. Zaman uzun olsa da, sonunda çok güzel bir labne peyniri sizi bekliyor olacak.
Labne peynirinde beklediğimiz o pürüzsüz kıvamı elde edemediyseniz, henüz taze ve çok yumuşak kıvamda olan labne peynirinizi geniş bir kapta blenderdan geçirebilirsiniz.
Bu tarifi özellikle ek gıdaya başlayan bebeklerinizin beslenmesinde sık sık kullanabilirsiniz. Çocuk doktorları da annelere ev yapımı labne peynirinitavsiye etmektedir. Hem tuzsuz, hem yumuşak oluşu, hem de besleyiciliği açısından labne, ek gıda kaosunda annelerin kurtarıcısı olabiliyor.
Yukarıda tarif ettiğimiz bu yöntemle, 1 Litre sütten yaklaşık 300 gram kadar labne elde etmiş olacaksınız. Afiyet olsun.
Labne Peynirinin Besin Değeri Nedir?
Labne peyniri zengin içeriğiyle iyi, kaliteli bir besin kaynağıdır. İçerisinde A vitamini, folik asit, protein, kalsiyum, fosfor bulunur. Ayrıca yağ yönünden de zengindir. 100 gram labne peynirinin kalori karşılığı 200 kcaldir. 30 gramlık bir porsiyon tüketiminizde bu oran 60 kcal olacaktır.
Lezzeti, yumuşak kıvamı ve farklı farklı yiyeceklerde kullanılabilmesi nedeniyle çocuklar tarafından da ilgi gören labne peynirinin, bu zengin içeriği onu, anneler ve babalar için de değerli kılıyor.
Labnenin fiyatı markalara göre farklılık gösterse de, 180 gramlık bir labne için fiyat ortalamaları yaklaşık 10 lira civarındadır. Labne peynirininkullanıldığı yiyeceklerin yelpazesi genişledikçe, üreticiler farklı gramajlarda ve farklı ambalajlardaki labne peynirlerinitüketiciye sunmuştur.
Labne peyniriyle güzel soslar hazırlayabilirsiniz. Hatta süzme yoğurt kullanarak yaptığınız birçok yiyeceği labne peyniriyle de deneyebilirsiniz. Bazı çorbalara krema gibi ekleyebilirsiniz. Balkabağı, brokoli ve domates çorbalarında denemeye değer.
Bizim ülkemizde labnenin kullanımını yaygınlaştıran sanırız tiramisu tatlısı olmuştur. Orijinal tarifte hangi peynirin kullanıldığına bakmadan, labneyle de gayet lezzetli oluyor deyip paket paket labneler taşıdık evlerimize. O halde labneli bir tatlı tarifi de ekleyelim yazımıza…
CHEESECAKE
MALZEMELER
Tabanı İçin:
1 paket yulaflı bisküvi
50 gram tereyağı
İsteğe bağlı olarak 1 su bardağı kadar fındık kırığı
Kreması İçin:
300 gram labne peyniri
1,5 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı un (silme)
1 paket vanilya
1 limonun kabuğu
Yarım limonun suyu
Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
Sosu İçin;
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı limon suyu
4 yemek kaşığı şeker
2,5 buçuk yemek kaşığı nişasta (silme)
Limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI:
*Bisküvileri ve eğer kullanılacaksa fındıkları rondodan geçirip un haline getiriyoruz. Erimiş tereyağı ile bu unu güzelce karıştırıp kalıbımızın tabanına eşit şekilde yayıp ellimizle iyice düzeltiyoruz. (kalıbımızın kelepçeli olması gerekiyor)
* Krema hazırlamak için oda sıcaklığındaki labne peynirini ve süzme yoğurdu iyice çırptıktan sonra içine toz şekerimizi ekliyoruz ve biraz daha çırpıyoruz. Ardından yine oda sıcaklığına getirdiğimiz yumurtalarımızı teker teker ekliyoruz ve bu işlemler boyunca mikserimiz hep düşük devire çalışıyor.
* Karışımımıza limon kabuğu, limon suyu, nişasta, vanilya ve unu ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
*Bu karışımı da bisküviden oluşturduğumuz tabana güzelce döküp yayıyoruz. Önceden ısıttığımız fırında 165 derecede yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz.
*Fırınlama aşaması devam ederken sosumuzu hazırlamak için vanilyanın dışında kalan malzemelerimizin hepsini bir tencerede karıştırıp, kısık ateşte, kaynayana kadar ocakta sürekli olarak karıştırarak pişiriyoruz. Ocağın altını kapatınca da vanilyayı ekleyip, bir tur daha karıştırıyoruz.
*Fırından çıkan kekimizi ılımaya bırakıyoruz. Hazırladığımız sos da ılıyınca bu kekin üstüne eşit bir şekilde yayıyoruz.
Buzdolabında yaklaşık 4 saat dinlendirdiğimiz cheesecakeimizidilimleyip afiyetle yiyoruz. (Dilerseniz servisten önce üzerini fındık-fıstıkla süsleyebilirsiniz.)
PEYNİR YA DA YUMURTA SEVMEYEN ÇOCUKLAR İÇİN LABNELİ OMLET
Aslında çok basit bir yöntem ve çok ince bir detayla çocuklarınıza peynirli omlet yedirebilirsiniz. Hem de bayıla bayıla… Nasıl mı?
Bir yumurtayı bir çorba kaşığı kadar labne peynirle güzelce çırpalım. Çocuğumuzun sevdiği baharatlar ya da yeşillikler varsa ekleyelim. (maydanoz, taze soğan vs..) bir çimdik tuz da ekleyelim. Ardından tereyağıeklediğimiz tavamızda hafif kızarıncaya kadar pişirelim. Ve ince detay… Bu güzel yiyeceğe birlikte bir isim koymak. O da sizinle çocuğunuzun kararı olsun. Afiyet olsun.