Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

LEZZETİYLE İÇİMİZİ ERİTEN PEYNİR: KAŞAR PEYNİRİ

06-12-2022 10:28:47
LEZZETİYLE İÇİMİZİ ERİTEN PEYNİR: KAŞAR PEYNİRİ

LEZZETİYLE İÇİMİZİ ERİTEN PEYNİR: KAŞAR PEYNİRİ

Peynir çeşitliliğinin bol olduğu ülkemizin nadide tatlarından biri de hiç şüphesiz ki kaşar peyniri… Onu bu kadar lezzetli kılan temel özelliği, gerçekten de bol süt içermesi. Bir diğer özelliği de beyaz peynir, sürme peynir gibi çeşitlere nazaran daha sert, tulum peynir, örgü peynir gibi peynirlere göre de daha yumuşak ve hatta elastik bir yapıya sahip olması. 

Kaşar peyniri Türkiye’de ve Yunanistan’da sık sık tüketilen peynir türü. Bizim ülkemizde de yöre yöre çeşitleri bulunan kaşar peynirini; Kars Kaşar Peyniri, Malkara Eski Kaşar Peyniri ve Çaycuma’da da Cevizli Kaşar Peyniri olarak bulabiliyoruz.  Kars Kaşarı ve Malkara Eski Kaşarı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, kapalı bir havzada, doğal olarak beslenen ineklerin ve mandaların sütünden yapılan cevizli kaşar peynirinden 1 kilo elde etmek için 15 litre süt kullanılmaktadır. 

 

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Belki Çaycuma kaşar peyniri yapmamız mümkün olmaz ama yine de evde kaşar peyniri yapabiliriz. Malzemeler de gayet ulaşılabilir; 6 litre süt, peynir mayası, yoğurt ve tuz. Burada kaliteli bir çiğ süt kullanmayı tavsiye ediyoruz. Pişirdiğimiz sütü yoğurt mayalama ısısına getirip, sulandırılmış, çırpılmış yarım çay bardağı yoğurt ve bir kapak peynir mayası ekleyip yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakıyoruz. Bu işlem sonunda jöle kıvamında bir peynir elde etmeniz gerekiyor. Bunu tel çırpıcıyla çırptıktan sonra, tekrar pişiriyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak peynirde kesikler oluşmasını sağlıyoruz. Daha sonra tülbentte bir gece süzülmesini beklemek gerekiyor. Süzme işleminden sonra ortaya çıkan peynir altı suyunu, kaşar peyniri yapımında tekrar kullanacağımız için kenara ayıralım. Elde edilen kalıp halindeki peynirinizi rondodan geçirerek küçük parçalara ayıralım. Peynir altı suyunu kaynamaya alalım ve küçük peynir parçalarını yavaşça ekleyelim. Yavaşça karıştırarak pişirdiğimiz bu karışımda peynir parçaları tekrar bir araya gelmeye başlayacak ve bir peynir topağı oluşacak.  Oluşan topağı sıcak sıcak yoğurmamız gerekiyor.

 

Tencere içinde ve tencerenin dışındaki bu aşamalar 3-4 kez tekrarlandıktan sonra elde ettiğimiz peyniri cam ya da porselen kaba alıp soğutuyoruz. Sonunda ortaya çıkan kaşar  peyniri miktarı 400 gram civarında olacaktır. Bizim 6 litre süt ne oldu demeyin; çünkü yazının başında da belirttiğimiz gibi, kaşar peyniri bol sütten elde edilen lezzetli ve besleyici bir gıda.

Kaşar Peynirinin Besin Değeri

 

* 30 gram kaşar peyniri (Bir kibrit kutusu büyüklüğünde yani) 106 kcal, 20 gram ince bir dilim kaşar peyniri 71 kcal, 10 gramlık küçük bir parça kaşar peyniri de 35 kcal’lik bir kalori değerine sahiptir. Miktarın gözünüzde canlanabilmesi için; tostunuza koyacağınız bir dilim tost peyniri ise 86 kalori içerdiğini belirtelim.

 

Kaşar Peyniri Alırken ve Saklarken Nelere Dikkat Edilmeli

* Kaşar peyniri alırken öncelikle fiyat konusuna dikkat etmeniz gerekir dersek doğru olur. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi, türüne göre değişmekle birlikte 1 kilo kaşar elde etmek için 9-15 litre süt kullanılması gerekiyor. Bu da ürünün maliyetini arttıracağı için peynir fiyatını dikkate almamız gerektiğini doğruluyor. Ucuz peynirlere şüpheyle bakmakta fayda var.

* Peynir pahalı olunca güvenilir de olur mu peki? Elbette hayır! Marka güvenilirliği, gerekli kurumlardan üretim izni alındığına dair ambalaj ibarelerini iyice okumak gerekir.

*Son kullanma tarihi her üründe olduğu gibi kaşar peynirinde de dikkat etmemiz gereken bir husus.

* Ürün içerik bilgilerine mutlaka bakalım. Yağ oranı, katkı maddeleri, eritme ürün olup olmadığı gibi bir dizi bilgiyi okumayı bir tüketici alışkanlığı haline getirelim.

 

* Ve görüntüsü… Kaşar peynirinin pürüzsüz bir yüzeye sahip ve renginin tereyağının rengine yakın şekilde sarımsı olması önemlidir. Kesildiğinde küçük parçalara ayrılmaması, çok sert yahut çok yumuşak bir dokuda olmaması da peynirin kalitesini gösteren özelliklerdendir.

*Ekstra bir bilgi daha; eski kaşar eğer %100 ve kaliteli koyun sütünden yapılmış ise yaklaşık 3 yıl boyunca saklanabilirmiş.

 

Son günlerde yemek tarifi videolarının arasında "sahte/yalancı kaşar peyniri nasıl yapılır?” gibi başlıklar görüyoruz. Kullanılan süt miktarından fazla "kaşar peyniri” ortaya çıkarma iddiası var bu videolarda. Ancak nişasta ve halihazırdaki kaşar peynirini katıp çoğaltılan bu yiyeceğe "kaşar peyniri” demek gerçekten sahtekarlık olur. Videoların bir kısmı zaten "sahte/yalancı” ibaresini kullanıyor açıkca. Bu tarifleri uygulamamak bizim elimizde. Ancak benzer hilelerin ambalajlı ya da gıdalar üzerinde de yapıldığını düşünecek olursak, yukarıda bahsettiğimiz gıda güvenliği konularına karşı dikkatli olmamız şart. Çünkü, ürünler pahalandıkça bu tarz riskler de artacaktır.

Kaşar peyniri kullanarak yapabileceğimiz yemeklerin neredeyse sınırı yok. Kahvaltıdan, salataya, çorbadan, ana yemeğe kaşar peyniri tüm yiyeceklere kendi güzelliğini katıyor. Onlardan bir kaçının tarifini de yazımıza ekliyoruz.

Kaşar Peyniri Kızartması

Malzemeler:

6 dilim parmak kaşar peyniri (parmak kalınlığında)

1 yumurta

Bulamak için galeta unu

Kızartmak için sıvı yağ

1 çimdik tuz

Hazırlanışı:

Yumurtayı bir çimdik tuzla birlikte iyice çırptıktan sonra kaşar peynir dilimlerini önce yumurtaya ardından da galeta ununa bulayalım.

 

Kaşar peynirinin dışında yumurta ve galeta unundan çıtır bir katman oluşturmak istiyoruz. Aynı zamanda kaşarın hemen eriyip tavaya akmasını da istemiyoruz. Bu yüzden bu işlemi iki ya da üç kez tekrarlamamız gerekiyor.

Kızdırdığımız sıvı yağda peynirlerin tüm yüzeyini eşit şekilde kızartıyoruz. Kızartma işleminde de her yüzeyi iki ya da üç kez kızartmamız gerekebilir. Kızardıktan sonra geriye afiyetle yemek kalıyor.

 

Fırında Kaşarlı Mantar

Malzemeler:

 

Mantar

Kaşar peyniri

Tuz

Tereyağı

Arzu edilirse pul biber/kırmızı toz biber ya da karabiber

 

Hazırlanışı:

Mantarları temizleyip saplarını çıkaralım. Mantarları ters olarak tepsiye dizip çanak şeklideki kısımlarına yarım çay kaşığı kadar tereyağı ve bir miktar tuz koyup fırına atalım. (Baharat kullanmak isterseniz tuzla birlikte onu da bu aşamada ekleyebilirsiniz.)

 

Mantarlar suyunu salana kadar pişirelim. Ardından rendelediğimiz kaşar peynirlerimizi bu çanakların içine yerleştirip, tepsimizi tekrar fırına verelim. Kaşar peynirler eriyip güzelce kızardıktan sonra sıcak sıcak servis edelim.

Bir küçük öneri; mantarların tepside biriken suyunu pilav yaparken değerlendirebilirsiniz. Hoş bir lezzet katacaktır.

 

Kaşar Peynirli Sufle

Malzemeler:

3 yemek kaşığı un

4 su bardağı süt

70 gram tereyağı

7 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 su bardağı kaşar peyniri

1 su bardağı tuzsuz beyaz peynir

1 su bardağı otlu peynir

1 tutam muskat cevizi rendesi

2 yemek kaşığı galeta unu

2 yemek kaşığı tereyağı (kabı yağlamak için kullanılacak)

Hazırlanışı:

Tereyağını eritip içine unu koyalım. Unu yakmadan hızlı hızlı karıştıralım. Ardından sütü azar azar unun içine ilave edelim. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayalım. Tuz, karabiber, muskat cevizi rendesini de ekledikten sonra yumurtaların yalnızca sarılarını teker teker karışımımıza ekleyip, hızlıca karıştırmaya devam edelim.

Otlu peyniri ve beyaz peyniri de karışıma koyup iyice karıştıralım. Son olarak kaşar peynirini de koyup tencereyi ocaktan alalım.

Yumurta aklarının içine bir tatlı kaşığı tuz ekleyip beyaz bir köpük elde edene kadar mikserle çırpalım. Peynirli karışımımıza bu köpüğü ekleyip iyice karıştıralım. Fırın kabımızı tereyağı ile yağladıktan sonra, yağlı olan kısımlarını bir de un ile kaplayalım. Harcımızı fırın kabına koyup 190 derece fırında 12 dakika kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis edelim.

Lezzetli ve besleyici kaşar peynirini sofralarımızdan eksik etmeyelim. Çünkü dokunduğu her yemeğe ayrı bir güzellik katıyor.

Afiyet olsun.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.