Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

MOZZARELLA

21-12-2022 10:25:38
MOZZARELLA

Mozzarella, genellikle manda sütünden yapılan İtalya’nın hafif, kremsi beyaz vepürüzsüz gelenksel bir tür peyniridir. Mozzarella peyniri ,İtalya'nın birçok yerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan İtalyan şarküterilerindegünlük olarak taze yapılır. İnce ve taze mozzarella lezzetinin tadını çıkarmak için sizlere aşağıda daha da detaylı anlatacağım. Gelin hep birlikte mozzarellanın geçmişine, mozzarella peynirini evimizde kendimiz nasıl yaptığımıza ve misafirlerimiz için enfes mozzarella tadıyla yaptığımız tariflere birlikte bakalım. Mozzarella yapmanın zor olmadığını görecek ve lezzetine doyamayacaksınız…

MOZZARELLA PEYNİRİ NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Mozarella, İtalya kökenli olgunlaştırmadan tüketilen oldukça geleneksel bir peynir çeşididir. Adını İtalyanca’da "dilimlere ayırmak, kesmek” anlamına gelen "mozzare” sözcüğünden alan mozzarella başta Napoli olmak üzere İtalyanın bir çok eyaletinde manda sütünden üretilen bir peynir türüdür. Mozzarella, düşük yağ ve sodyum içeriği nedeniyle daha sağlıklı peynirlerden biri olarak kabul edilir. Taze mozzarella, ipeksi, yumuşak, sütlü ve hafif bir tada sahiptir.İnce ve taze lezzetinin tadını çıkarmak için oda sıcaklığında yenmelidir.Manda mozzarellası, daha yüksek kalsiyum, protein ve demir konsantrasyonlarının yanı sıra kolesterolü daha düşük olduğu için inek sütü mozzarellasından daha besleyicidir.

Mozzarella peyniri, İtalyanların dünya mutfağına ekledikleri bir çok yiyecekte kullanılır. Mozzarella peynirini, kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi, pizza, salata, makarnalarda kullanabilirsiniz. Yumuşak ve hafif bir peynir olduğu için peynir, fesleğen ve domates üçlüsüyle birlikte tüketilebilir. Ayrıca yemeklerin içinde köfte, et, tavuk ve fırın yemeklerinde de tercih edebilirsiniz.

MOZZARELLANIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

100 gramında;

-280 kalori

-17 gram yağ

-16 mg sodyum

-3,2 gram karbonhidrat

-30 gram protein

-95 mg potasyum

-46 mg kolestrol

MOZZARELLA ÇEŞİTLERİ

·Mozzarella Fior Di LattePastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılmaktadır.

·Mozzarella Di Bufala: Manda sütünden yapılmaktadır. Bu tür mozzarellalar, Avrupa'da "mozzarella di bufala campana" adıyla satılmaktadır.

·Az yağlı Mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirlerden elde edilmektedir. Bu tür, daha çok hazır yemek sanayisinde kullanılmaktadır.

·İsli Mozzarella

NASIL SAKLANIR?

Mozzarella açıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir. Paketlenmiş mozzarella genellikle bir miktar sıvı içerir. Bu yüzdenmozzarellayı buzdolabında saklayın. Buzdolabında tercihen 15 gün, dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir.

MOZZARELLA TARİFLER

Mozzarella Tarifi:

Malzemeler:

3 litre çiğ süt

1 çay bardağı sirke

Hazırlanışı:

Sütü uygun bir tencerede ısıtalım. Burada önemli nokta kaynamaması. Parmağınızı değdirdiğinizde 5 sn sonra parmağınızın yanması gerek. (Sıcaklık ortalama 48/49 derecededir.) Isınan sütün altını kapatıyoruz ve üzerine sirkeyi ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Süt kesilmeye başladığında peynirlerimizi başka bir kaba toplamaya başlıyoruz.

Daha sonra tüm peyniri tel süzgece alıyoruz ve suyunu iyice süzüyoruz. Elimizle sıkıyoruz.

Başka bir tencerede su kaynatıyoruz ve kaynayan suyun üzerine tel süzgecimizi ara ara değdirerek peyniri suyun sıcağıyla kaşıkla eziyoruz. Son olarak kıvama gelen peynirimizin suyunu iyice süzüyoruz ve şekil vererek buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakıyoruz. Afiyetler olsun.

MOZARELLALI PESTOLU MAKARNA

Malzemeler:

1 paket makarna

3 diş sarımsak

50 gram çam fıstığı

1 su bardağından iki parmak eksi zeytinyağ

Bir tutam tuz ve karabiber

Bir demet fesleğen

50 gram rendelenmiş parmesan peyniri

Süslemek İçin: Mozarella, kurutulmuş domates, fesleğen yaprakları, fıstık

Hazırlanışı:

Öncelikle küçük bir tavda çam fıstıklarını rengi değişinceye kadar kavuralım. 1 paket makarnayı 8-10 dakika suda haşlayalım ve süzelim. Pesto sosu için blendıra 3 diş sarımsak, 1 su bardağından iki parmak eksik yağ, kavrulmuş fıstıklar, bir tutam tuz ve karabiberi de ekleyelim. En son da fesleğenleri ekleyip blendırdan geçirelim. İçerisine rendelenmiş parmesan peynirini de ilave ederek blendırdan geçiremeye devam edelim. Makarna ve hazırladığımız sosu üstüne döküp karıştıralım. Üstüne mozzarella, fesleğen yaprakları, fıstık ve isteğe göre kurutulmuş domates ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

MOZZARELLALI PEYNİRLİ SALÇALI MAKARNA

Malzemeler:

Yarım paket makarna

2 yemek kaşıığı salça

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 paket mozzarella peyniri

 

Tuz

Hazırlanışı:

Makarnayı 8-10 dakika suda haşlayalım. Haşlanan makarnaları soğuk su tutarak süzelim. Tencereye tereyağı ve sıvıyağı ekleyelim ve salçayla kavuralım. Süzülen makarnaları salçalı sosun içine ekleyelim ve mozzarella peynirlerini de ekleyip karıştıralım. Peynirler eriyene kadar karıştıralım. Servis için kekik ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

SARIMSAKLI VE MOZARELLALI PİZZA

MALZEMELER:

Hamuru İçin:

3 su bardağı un

1 çay bardağı ayçiçek yağı

5 gram kuru maya

1 çay bardağı ılık süt

1 tatlı kaşığı toz şeker

Yeteri kadar ılık su

1 yemek kaşığı mısır unu

Tuz

Sosu İçin:

7 domates

1 yemek kaşığı domates salçası

8 dal taze fesleğen

Kekik

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

Tuz

Karabiber

Üzeri İçin:

400 gram mozzarella peyniri

Fesleğen

Hazırlanışı:

Unu derince bir kaba alalım. Üzerine maya, toz şeker ve tuzu ekleyelim. Ortasını açtıktan sonra ayçiçek yağı ve sütü ekleyelim. Yumuşsak bir hamur elde edinceye kadar hamuru yoğuralım ve su ilave edelim. Üzerine nemli bez örterek 30-45 dakika mayalanması için dinelndirelim.

Diğer taraftan sos için tüm malzemeleri tencereye ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirelim.

Mayalanan hamurları ikiye bölüp yuvarlayalım ve üzerine mısır unu serperek merdane yardımıyla ince bir şekilde açalım. 30 csantim çapındaki tepsimizi yağladıktan sonra hamurumuzu yerleştirelim ve üzerine sostan sürüp, mozzarella dilimlerini yerleştirelim. Fesleğen yapraklarını da serptikten sonra 180 derecede 20 dakika pişirelim. Şimdiden afiyet olsun.

FESLEĞENLİ MOZZARELLA SALATASI

Malzemeler:

250 gram mozzarella peyniri

3 adet domates

6-7 tane taze fesleğen yaprağı

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limon suyu

1 diş sarımsak

Tuz

Hazırlanışı:

Mozzarella ve domatesler yuvarlak olacak şekilde keselim ve tabağa koyalım. Fesleğen yapraklarını ince ince doğarayalım. Limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuzu bir kapta karıştıralım ve salatanın üzerine gezdirelim. Afiyet olsun.

PEYNİRLİ EKMEKLER

Malzemeler:

Köy ekmeği

Zeytinyağı

Kekik

Sarımsak

Mozzarella Peyniri

Biber veya domates (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Tavaya, ezilmiş sarımsak ile tereyağını ekleyelim. Sonra karışıma biber, kekik ve tuzu ekleyelim. Daha sonra ekmeğin üzerine sürelim. Alüminyum folyo ile üzerlerini örtüp üstüne eklediğimiz peynirler eriyene kadar pişirelim.

MOZZARELLA DOLGULU TAVUK

Malzemeler:

4 adet tavuk göğüs fileto

2 su bardağı un

2 su bardağı galeta unu

1 su bardağı rendelenmiş mozzarella

1 su bardağı sıvı yağ

3,5 su bardağı domates sosu

Yarım su bardağı parmesan

2,5 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

4 adet yumurta

Tuz

Hazırlanışı:

Fırını 180 derecede ısıtalım. Tavukları ortasından cep açacak şekilde keselim ve mozzarella ile dolduralım. Uçlarından bastırarak kapatalım ve üstüne tuz serpelim.

Yumurtaları derince bir kapta çırpalım. Unu ve galeta ununu ayrı kaplara koyup, tavuk parçaların açılmamasına dikkat ederek parçaları önce una, sonra yumurtaya daha sonra galeta ununa batıralım. Tavada yağı kızdırdıktan sonra tavukların her iki tarafını da kızartalım. Fırın kabına domates sosunu yayalım ve tavukları yerleştirelim, üzerine kalan sosu da dökelim. Parmesan peyniri ve maydanozu da ekleyip 20-25 dakika fırınlayalım. Sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.