İtalyanların dünyaca ünlü lezzeti mozzarella peyniri Diyarbakır'da yeniden hayat buldu. Yaşları 18 ile 45 arasında değişen 48 kadın manda sütü ile peynir üretmeye başladı. Ürettikleri mozzarella peynirini "Mandarella" markasıyla satışa sunmaya hazırlanıyorlar.
Mozzarella İtalyanların dünyaca ünlü peyniridir ve orijinali manda sütü ile üretilir. Özellikle pizzadaki yaygın kullanımı ile adı ve lezzeti tüm dünyaya yayılmış, farklı tariflerde de yerini almıştır. Manda varlığı anlamında önemli illerden biri olan Diyarbakır'da, manda sütü ile mozzarella üretiminin yaygınlaşması planlanıyor. Bu şekilde süt üreticisinin kârını arttırması ve mozzarella peynirinde "Mandarella" ismi ile markalaşmak amaçlanıyor.
Diyarbakırlı 18-45 yaşları arasındaki 48 kadına GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" kapsamında eğitimler verildi. Bu eğitimlerin teorik kısmı kırsalda yaşadıkları mahallelerde, pratik kısmı ise Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesindeki tesiste verildi. Bu eğitimler sonrasında üretime başlayan kadınlar mozzarella peyniri üretmeye başladı. Manda sütünden aldıkları ilhamla da marka ismini "Mandarella" olarak belirlediler.
"Kursiyerlerin hep aynı standartta peynir üretmesini sağlamaya çalışıyoruz."
Diyarbakır Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin üretim standartlarını korumalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Kursiyerlerin eğitim sonucunda "peynir üreticisi" sertifikası alacağını da belirtti.
Böylelikle sertifika sahibi olan kadınların hem kendi işletmelerini kurarak üretim yapabileceklerini, dilerlerse de farklı firmalarda çalışarak sektörde var olabileceklerini belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Aydın Vural: "Bir nevi bu işi diplomalı yapmış olacaklar. Manda sütünden peynir yapan kadınlarımız aldıkları akademik eğitim sonucu kaliteli, hijyenik ve uluslararası standartlarda üretimi öğrendi. Bunu belgelendirdiler ve bu ürünlerini inşallah piyasaya sunacaklar. Böylece katma değeri yüksek ürünler elde edecekler." dedi. Yılmaz üretim anlamındaki planlarını, Türkiye'de ve Uluslararası arenada ki planlarını ise şu cümlelerle özetledi: "Manda sütü ve süt ürünleri anlamında Türkiye'de lider olmak istiyoruz. Uluslararası arenada da yer almak istiyoruz."
"Hedefimiz 3 yıl içinde Diyarbakır'daki manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesini sağlamak"
Hedeflerinin Diyarbakır'da üretilen manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesi olduğunu belirten GAP UTAEM'de görevli proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, katma değeri yüksek bir ürün üreterek bölgeyi değer kazandırma amacında olduklarını belirtti. Diyarbakır'da kırsalda kadınların peynir üretimi yaptıklarını fakat mozzarella peyniri üretimi konusunda bilgileri olmadığını belirten Uzunoğlu, yakın gelecekte uluslararası anlamda da seslerini duyurma hedefleri olduğunu da ekledi. Mandarella ismi ile marka oluşturduklarını, logolarını tasarladıklarını da belirten Uzunoğlu manda sütü ve süt ürünleri konusunda Türkiye'de lider olmak istediklerini, uluslararası anlamda da Mandarella olarak raflarda olmak istediklerini söyledi.
Kursiyerler İddialı: "Kadınlarımızın başaramayacağı şey yok!"
Kursiyerlerden Ayten Katar daha önce de peynir üretimi yaptıklarını fakat aldıkları eğitimle daha profesyonel hale geldiklerini belirtti. Diyarbakır'ın en meşhur peyniri bildiğimiz gibi örgü peynirdir. Kursiyer Ayten Katar: "Şimdi de mozzarella peynirinin yapımıyla ilgili eğitim aldık. Elimiz yatkın olduğu için güzel yapıyoruz. Bu konuda çok iddialıyız. Kadınlarımızın başaramayacağı bir şey yok. Şimdiden sofralarımızda yerini aldı." diyerek iddialı olduklarını vurguladı. Bir diğer kursiyer Hatice Bakar ise "Başaracağımıza inancım var. Bütün raflarda ürünlerimizle önde olmak istiyoruz. İtalyanlar yapmışsa biz de yapabiliriz." dedi.
Kurisyerler projeden ve kendilerine verilen eğitimden dolayı mutlu olduklarını belirterek, teşekkürlerini ilettiler.