Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Mozzarella Peyniri Hangi Peynire Benzer

03-04-2023 15:41:12
Mozzarella Peyniri Hangi Peynire Benzer

Mozzarella Peynirinin Yapısı Ve Tadı Nasıldır? 

Mozzarella peyniri yapısı ve tadı itibariyle birçok Türk peynirine benzer yapıdadır. Dünyaca ünlü bir İtalyan peyniridir ve birçok alanda tüketilmektedir. Orijinali manda sütü ile üretilmektedir. Türkiye'de maliyetinden dolayı farklı sütler kullanılarak da üretimi yapılmaktadır. En fazla tercih edilen ise inek sütüdür. Bu anlamda da bazı Türk peynirlerine benzemektedir. Örnek verecek olursak dil peyniri ile benzer bir yapıya sahiptir. Dil peyniri tuzsuz ve eriyebilen yapısıyla mozzarella peynerine benzerdir. Yine bu peynirimiz de inek sütüyle üretilmektedir. Eriyebilen yapısını mozzarella ile karıştırmamak gerekir. O kadar akışkan ve elastik bir yapıya sahip değildir. Tostlarda kullanılabilmekte tad olarak da andırmaktadır fakat tam olarak aynı yapıda ve kalitede diyemeyiz. Benzer peynirlerden örnek vermeye devam edecek olursak listeye hellim peynirini ekleyebiliriz. Yapı olarak yine elastik bir yapıya sahiptir fakat eriyebilen bir özellikte değildir. Daha çok kızartılarak tüketilir ve çok lezzetli bir peynirdir. Bir diğer mozzarella peyniri benzeri ise burratadır. Yine kökeni İtalya'ya dayanan bu lezzet dünyanın en iyi taze peyniri olarak kabul görmektedir. Detaylı olarak söylemek gerekirse Güney İtalya bu peynirin merkezidir. Büyük bir mozzarella peynirini anımsatmaktadır ve kremsi bir yapısı vardır. Aşırı yumuşak ve kıvamlı bir peynirdir. Tadı tereyağını anımsatmakta olan bu lezzet mozzarellaya oranla daha yüksek yağ oranına sahiptir. Üretiminde orijinalinde bizon sütü kullanılmakta ve geleneksel bir aroma yakalanmaktadır. Fakat günümüzde üretimi daha çok inek sütü ile yapılmaktadır. Görünüş ve yapı olarak mozzarella peynirine benzese de farklı yönleri ağır basmaktadır.

 


Hangi Peynirler Mozzarella Peynirine Benzer?

Mozzarella peynirine benzeyen peynirler:

  • Kaşar peyniri: Eriyen yapısı ve yoğun süt tadıyla benzemektedir. Kaşar peyniri 1 kg için 11 litre süte, mozzarella peyniri 1 kg için ortalama 5 litre süte ihtiyaç duyar.
  • Tost peyniri: Aşırı akışkan, elastik yapısı ve tost içerisinde uzayıp giden kıvamıyla benzemektedir. Süt oranı mozzarella ile yakındır.
  • Burrata Peyniri: Görünüşü itibariyle benzerlik gösterir. İri bir mozzarellayı andırmaktadır fakat daha kremsi ve yumuşak bir yapıya sahiptir.
  • Dil peyniri: Tadı ve tuz oranı ile benzemektedir. Dil peyniri %1 tuz oranına sahipken, mozzarella peynirinde bu oran %0,5 ile %0,7 arasında değişmektedir.
 

Mozzarella peyniri yumuşak elastik bir peynirdir. Kolay eriyebilen ve eridikten sonra geç donan bir peynir çeşididir. Bu anlamda kaşar peynirine hem benzer hem de ayrışan bir yapıya sahiptir. Kolay eriyebilen yapısıyla kaşar peynirine benzerdir. Fakat mozzarella eridikten sonra geç donması sebebiyle kaşar peynirinden ayrılır. Kaşar peyniri eridikten sonra daha erken sürede donmaktadır. Orijinal pizza tariflerinde de mozzarella kullanılmasının sebebi budur. Pizzanın üzerinde eridikten sonra kaşar peynire oranla daha geç donar ve daha leziz, taze bir pizza deneyimi sunar. Bununla birlikte mozzarella peyniri yalnızca eriyebilen formda tariflerde kullanılmaz. Suda küçük toplar şeklinde bekletilen şekliyle taze taze de tüketilebilmektedir. Özellikle domates ve nane ile birlikte harika salatalar hazırlanabilmektedir. 


 

Mozzarella Peynirine Benzer Peynirler Alırken Neye Dikkat Etmeli?

Mozzarella peynirine benzer bir peynir arayışına çıktıysak dikkat etmemiz gereken önemli konular var. Öncelikle mozzarella peynirinin başlı başına farklı bir peynir olduğunu unutmamalıyız. Özellikle kaşar peyniri ve tost peynirini mozzarella ile karıştırmamalıyız. Örnek verecek olursak hangi kaşar peyniri mozzarella alternatifi olur sorusu bizi çıkmaza götürmektedir. Beyaz peynir yerine hangi tulum peyniri kullanılabilir ile benzer bir arayışa girmiş oluruz. Mozzarella ve kaşar, tost peynirleri birbirinden tamamen farklı peynirlerdir. Eriyebilen yapıları itibariyle benzer alanlarda kullanılmaları bu lezzetleri birbirinin aynısı veya tam olarak alternatifi yapmaz. Tost peyniri ve kaşar peynirinin pizzalarda kullanılması, tam olarak alternatif oldukları anlamına gelmemektedir. Gerek sütün kalitesi ve oranı gerekse çeşidi sebebiyle birbirinden ayrışan peynirlerdir. Sonuç itibariyle kullanım alanları ve eriyebilen yapıları ile kaşar peyniri ve tost peyniri mozzarella peyniri ile benzer yapıdadır. Burrata ise kökeni ve görüntüsü ile benzemektedir. Hellim peyniri ve dil peyniri de tuzsuz yapıları ve tatları ile mozzarella peynirine benzemektedir. Bu peynirlerin benzer özellikleri olduğu gibi ayrışan birçok özelliği bulunduğunu da unutmamalıyız. Kullanılan sütler, kalorileri, besin değerleri temel farklılıkları oluşturmaktadır. Hiçbir peynir bir diğerinin tam olarak muadili değildir. 

 

Mozzarella Peyniri Nasıl Bir Peynir?

Mozzarella peyniri orijinali manda sütü ile üretilen yarı yumuşak genelde beyaz renkli bir peynir türüdür. Mozzarella peyniri genelde beyaz renkte olmakla birlikte kullanılan süte göre rengi sarı olabilmektedir. Mozzarella peyniri kolay eriyebilme özelliği sayesinde birçok tarifte kullanılabilir. Aynı zamanda kolay eriyen bu peynir geç donması sebebiyle pizza yapımında kullanılmaktadır.

Mozzarella Peyniri İle Neler Yapılabilir

Mozzarella peyniri özellikle kolay eriyip geç donan bir peynir olduğu için pizza yapımında kullanımı ile meşhurdur. Bununla birlikte lazanya tariflerinde, spagetti tariflerinde, tostlarda, omletlerde kullanılmaktadır. Taze olarak ise dilimlenerek servis edilebilir, yanında fesleğen ve domates kullanımı yaygındır. Bununla birlikte taze mozzarella peyniri salata yapımında da kullanılabilmektedir. 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.