Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

MÜKEMMEL İKİLİ: CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ

26-09-2022 13:13:54
MÜKEMMEL İKİLİ: CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ

MÜKEMMEL İKİLİ: CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ

Peynir çeşitti bakımından oldukça zengin olan ülkemiz, lezzetli bir o kadar da kalsiyum ve vitamin bakımından yüksek olan kaşar peynirinin, cevizlisi hakkında biraz bilgilerde bulunalım.

Coğrafi özellikler ve mevsimsel farklılıklara göre birçok çeşit ve lezzetle sofralarımıza giren kaşar peynir yağ oranı açısında yüksek olmasına rağmen sevilerek tüketilmektedir. Diğer çeşitleri arasından az bilinen cevizli kaşar peyniri lezzet bakımından sizi hayran bırakabilir. Peynirlerin faydaları saymakla bitmezken kaşar peynirimize eşlik eden cevizin faydalarına bakalım.

 

CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Tek başına ya da birçok tatla zenginleşebilen cevizin her tanesi vücudumuz için fayda sağlar. İçerdiği zengin mineraller ve kalsiyum sayesinde beyne ve kalbe çok iyi gelir.

Kalp ve damardaki basıncı rahatlatarak kolesterolünüzü dengeler. Aynı zamanda sinir sistemini sakinleştirme etkisi olduğu da bilinir.

Düzenli bir tüketim alinde çağın hastalığı olan kanserinde birçok çeşidini önlediği araştırmalarda vardır.

 

CEVİZ SUYUNUN FAYDALARI

Bir bardak suya atılan 2-3 adet cevizle bir gece boyunca oda sıcaklığında beklemesiyle yapılır.

-Ceviz suyunun düzenli tüketilmesi halinde kandaki lipit seviyesini düzenler.

-Kadınlarda regl dönemini düzene sokar aynı zamanda tok tutma özelliği sayesinde ceviz ve ceviz suyu diyet yapan ya da hayatına denge beslenmeyi sokmaya çalışan bireyler için oldukça faydalı bir seçenektir.

 

KAŞAR PENİRİ NASIL YAPILIR?

Bir peynir için önemli şey süttür. Sütün kaliteli olduğunu anlamak için süt, birçok teste tabi tutulur. Sağılan süt ilk önce birtakım testlerden geçer. Süt kazanlarında numuneler alınır. Alınan numuneye ilk Ph testi yapılır eğer testi geçerse süt analizi yapılır.

Analizde laktozuna, yoğunluğuna bakılır. Bu aşamaları başarıyla geçen sütlerin daha sonra donma noktasına kontrol edilir. Buradaki amaç süte su ya da katkı maddesi katılmış mı diye bakmak. Eğer su koyulduysa zor donar eğer katkı maddesi var ise donma hızı azalır.

Testi geçen süt ikinci aşama için hazırlanır en önemli şeylerden biri hammaddenin hijyenidir, bu yüzden süt ilk önce temizlenir. Sütü temizlemek için dönen makinalar kullanılır. Burada sütteki saman gibi harici maddeler dışarı atılır. Daha sonra süt peynir olması için işlem alanlarına gönderilir. Burada süt ilk önce pastörize edilir. Pastörize işleminde sütün içindeki mikroorganizmalar %98’e kadar temizlenir.

Süt mayalanma işlemi için hazır hale gelir. Sütün ısısı 35 dereceyken mayalanacağı yere dökülür. İçine kültür maya ve vitaminler eklenir 2 dakika boyunca karıştırılır. Daha sonra süt bu kazanlarda 30 ile 60 dakika bekletilir bu bekleme sonuncu pıhtı ya da teleme dediğiniz kıvam ortaya çıkar.

Hazırlanan teleme özel bıçaklar yardımıyla ceviz büyüklüğünde kesilir. Bu kısımda iyice peynir altı suyunu akması için pıhtıya ısı uygulanır. Peynir altı suyunu iyice sızması beklenir. Daha iyi sızması için düşük ağırlıktan yüksek ağırlığa doğru metal parçalar konur. 2 ile 4 saat boyunca beklenir.

Peynirin olup olmadığı anlaşılması için arada hazırlanan peynirlerin Ph değerine bakılır.

Fermantasyon işlemi tamamlana pıhtı (teleme) mekanik bıçaklı bir sistem ile tekrar üç ila 6 mm arasında kesilerek metal kaplara boşaltılır. Bu mekanik kaplara tuzlusu ilave edilir orta Isılı kazanda yedi ila 6 dakika arasında haşlanır. Daha sonra peynirin içinde hava kabarcıkları kalmayacak şekilde yorulur.

Cevizli kaşar peyniri yapılırken, hazırlanan telemeye bu aşamada ceviz eklenir. Yoğurma işleminde eklenir ceviz taneleri ile yoğurulur.

Belirlenen kaplara uygun kesilerek yerleştirilir. Buraya kadar ki sistem şu an makineleşmiş halde olsa bile hala ilkel yöntemlerle kullanılmaktadır. Kalıplar 1.02 ila iki gün içerisinde dinlendirilir ve soğutucuya gönderilir. Soğutucuya gönderildiği ilk, 2 saat içinde 5-10 dakikada bir kalıplar çevrilir.

Böylelikle peyniriniz hazır.

 

CEVİZLİ KAŞARIN YAKIŞACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ TARİFLERİMİZ

TATLILARA BİLE YAKIŞAN CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRLİ KADAYIF DOLMASI

MALZEMELER

-200 gram tel kadayıf

-Cevizli kaşar peyniri

-İsteğe bağlı fındık ya da ceviz içi

KIZARTMADAN ÖNCE BULAMAK İÇİN

-2 Yumurta

-1/2 Su bardağı süt

ŞERBETİ İÇİN

-2,5 Su bardağı içme suyu

-3 Bardak şeker

-Limon suyu (3-4 damla)

YAPILIŞI

1. İlk önce şerbeti yapmamız gerekiyor Bir tencerenin içine suyu ve şekeri koyun orta ateşe pişiremeye başlayın Kaynamaya yakın limon suyunu dökün. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve şerbetinizi ılımaya bırakın.

2. Elinize bir miktar tel kadayıfı alın, düz bir alana doğru serin ve içine cevizli kaşarınızı ve isterseniz fındık ya da cevizinizi koyup yanlardan toplayarak sarın.

3. Geri kalan kadayıflara da aynı işlemi uyguladıktan sonra kızartma işlemine geçebiliriz.

4. Bir kâsenin içine yumurta ve sütü çırpın. Kadayıf dolmalarınızı bu karışıma bulayarak önceden ısıttığınız yağda kızartın

5. Kızaran kadayıfları sıcakken şerbet tenceresinin içine atın ve 3-4 dakika bekleyin. Daha sonra servis edebilirsiniz.

CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ İLE SÜSLEYEBİLECEĞİNİZ LEZZETLİ SALATA

MALZEMELER

-2 Su bardağı pişmemiş makarna (arpa şehriyede kullanabilirsiniz. Kullanırsanız miktarı azaltın. )

-Cevizli kaşar peyniri (küp şeklinde doğranmış)

-Göbek marul

-Konserve mısır

-Domates (çeri domates daha düzel gözükür)

-1 tane kapya biber

-1 tane yeşil biber

-25 adet siyah ya da yeşil zeytin

SOSU İÇİN

-1 Silme tatlı kaşığı tuz

-1 Silme tatlı kaşığı kekik

-Zeytin yağı

-Yarım limon suyu

YAPILIŞI

1.İlk önce makarnalarınız ya da arpa şehriyelerinizi haşlayın ve soğumaya bıraktın.

2. Derin bir kâsenin içine çatalla rahat alabileceğiniz şekilde göbek marulu doğrayın. Daha sonra içine yeşil ve kapya biberi doğrayın.

3. Domateslerin doğrayın. Eğer çeri domates kullanıyorsanız sadece oradan ikiye bölün.

4.Ayrı bir yerde zeytin yağı, tuz, kekik ve limon suyunu karıştırın.

5.Son aşamada, cevizli kaşar peyniri hariç bütün malzemeleri karıştırın.

6.En üste doğradığınız cevizli kaşar peyniri serpin ve afiyet olsun.

LEZZETİ SİZİ BÜYÜLEYECEK EL AÇMASI MAKARNA İLE CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ

HAMURU İÇİN MALZEMELER

- 2,5 Su bardağı un (un miktarı artabilir)

- 1 Adet yumurta

- Tuz

-1 Su bardağı su

- 2 Yemek kaşığı tereyağı

ÜZERİ İÇİN

- Bir su bardağı rendelenmiş cevizli kaşar peyniri

YAPILIŞI

1. Derin bir kâseye unu dökün ve ortasını açın daha sonra geri kalan bütün malzemeleri ekleyin.

2. Elinize yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.

3. Hamuru bezeleri ayırım ve oklava ile açın. Uzun ince şeritler halinde kesin Yapışmaması için unlamayı unutmayın

4. Derin bir tencerede su kaynatın ve içine tuz ve yağ koyun. Kestiğiniz hamurları içine atarak 12 ila 14 dakika arası kaynatın ve süzün.

5. Ayrı bir tencerede tereyağı ile kavurun ve servis tabağını yerleştirin. Cevizli kaşar peyniri de üzerine ekleyin.

6. Afiyet olsun.

 

KAŞAR PEYNİRİNİN KALORİSİ

Dengeli beslenme ya da diyet yaparken pek tercih edilmeyen peynir olan kaşar peyniri kalsiyum bakımından zengindir.

Bir ince dilim kaşar peynirinin (20 gram) %69’u yağdır. Bu da pek tercih edilmeyen bir oran olabiliyor. 20 gram kaşar peyniri 72 kaloridir. Dikkatli tüketilmesi hainde sizin için mükemmel bir seçenek olacaktır

İçerdiği kaloriye rağmen sevilerek birçok farklı şekilde tüketilen kaşar peynirin birde cevizlisi hakkında bilgi sahibi olduk ve sağlıklı cevizli kaşar peyniri ile ilgili lezzetli tariflere de baktık. Süt ve süt ürünleri bakımından zengin olan ve yörelere göre farklılık gösteren cevizli kaşar peyniri birçok lezzetlerimizden sadece biridir.


 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.