Bu yöntem hızlı ve pratik bir yöntem olmakla birlikte bu şekilde pişirilen yiyecekler de oldukça lezzetli olmaktadır. Gelelim kullandığımız kızartma yöntemlerine. Bunlardan ilki "deep frying" denilen derin yağda kızartma yöntemidir, ikincisi "shallow frying" denilen az yağda kızartma yöntemidir ve bir diğeri ise fırında az yağ ile kızartma yöntemidir. Bu üç yöntemle pişirilen yiyecekler hem çok lezzetli hem de bir o kadar pratik olmaktadır. Şimdi gelelim bu yöntemlerle ilgili püf noktalara; derin yazda kızartma, az yağda kızartma ve fırında kızartma nedir, bu yöntemler sırasında hangi malzemelere ihtiyacımız vardır ve dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?
Derin Yağda Kızartma (Deep Frying)
Deep frying tekniğinde pişireceğimiz malzeme yanmaz bir tencerede derin bir yağın içerisinde pişirilmektedir. Bu teknik ile yemek pişirirken fritöz de kullanabilirsiniz, böylece işiniz daha çok pratikleşecektir. Öncelikle kızartma işlemine uygun bir yağ kullanılmalıdır çünkü her yağ kızartma tekniği için uygun değildir. Derin yağda pişirme yapabilmek için yüksek ısıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple deep frying tekniği kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Kızartma tenceresi ya da fritöz fazla yağ ile doldurulmamalıdır ve pişirme işlemi yapılırken tencereye ya da fritöze tek seferde çok malzeme atılmamalıdır. Bu sayede kızartma işlemi sırasında çok fazla sıçrama yaşanmayacaktır. Kullanılan besinler ıslak şekilde olmamalıdır, yıkanması gereken besinler olsa bile yıkandıktan sonra mutlaka kurutulmalıdır. İşlem sırasında nemli ya da ıslak bez kullanılmaması da yine çok önemlidir. Kızgın yağın içerisine su sıçramaması önemli bir noktadır. Kızartılıp kenara alınan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır. Böylelikle özellikle patates, sigara böreği gibi kızartıldıktan sonra çıtır çıtır olan yiyeceklerinizin yumuşamasını önlemiş olursunuz. Kızartma işlemi bittikten sonra ve yağ soğuduktan sonra kızartma yağı mutlaka süzülmelidir. Böylece yağın içerisinde kalan yiyecek parçaları temizlenmiş olur. Peki deep frying tekniğine uygun besinler nelerdir diye soracak olursanız; tavuk, balık, hazır dondurulmuş yiyecekler, sebze ve hamur gibi yiyecekler derin yağda kızartmaya uygun olacaklardır.
Az Yağda Kızartma (Shallow Frying)
Gelelim az yağda kızartma tekniği olan shallow frying tekniğine. Bu teknik deep frying tekniğinden farklı olarak yanmaz bir tava içerisine az yağ kullanılarak yapılmaktadır. Deep frying tekniğindeki gibi kızartma işlemine uygun bir yağ kullanılmalı, kızartma tavası çok fazla yağ ile doldurulmamalı, tek seferde çok malzeme atılmamalı ve işlem sırasında ıslak bez kullanılmamalı ya da kızartılacak malzemelerimiz çok ıslak olmamalıdır. Derin yağda kızartma tekniğinde yiyecek tamamen yağın içerisinde yer alacak şekilde kızartılırken az yağda kızartma tekniğinde tabanı kaplayacak kadar yağ olan tavada yiyeceklerin önce bir tarafı ardından arka tarafı çevrilerek kızartılır.
Fırında Az Yağ ile Kızartma
Son olarak gelelim en sağlıklı ve en hafif yiyecekler pişirmemizi sağlayan fırında kızartma yöntemine. Bu yöntemde kızartılacak malzemeler yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alınır. Üzerine az miktarda sıvı yağ gezdirilerek gerekli sıcaklığa getirilmiş fırına verilir. Bu yöntem derin yağda pişirme ya da az yağda pişirme yöntemine göre biraz daha uzun sürse de kızartma teknikleri içerisinde en sağlıklı olan yöntemdir.
Bu kadar kızartma tekniklerinden söz etmişken birkaç kızartma tarifine yer vermezsek olmaz. O zaman gün sofralarının ve ikindi çaylarının vazgeçilmez bir parçası olan kabak mücver tarifine geçelim. Kabak mücveri pişirirken iki farklı kızartma tekniği kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kabak mücveri dilerseniz az yağda tavada ya da fırında pişirebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış. Ancak iki şekilde de çok lezzetli olacağını baştan söyleyeyim ve gelelim mücver tarifine. İlk olarak tavada az yağda kızartma tekniğiyle hazırlayacağımız mücver tarifiyle başlayalım:
Malzemeler:
3 tane Gündoğdu Organik Yumurta
3 orta boy kabak
Yarım su bardağı un (dilerseniz biraz daha ekleme yapabilirsiniz)
Yarım demet maydanoz
Dereotu
Tuz
Karabiber
Pul biber
(Arzu edenler yeşil soğan da ekleyebilirler. 3-4 dal yeterli olacaktır.)
Yapılışı:
Malzemelerimizi hazırladıktan sonra kabaklarımızı güzelce yıkayalım. Kabakların kabuklarını soyduktan sonra rendenin iri tarafında rendeleyelim. (Bu aşamada elinize eldiven takmanızı tavsiye ederim. Çünkü kabukları soyulan kabak elde tuttuktan bir süre sonra elinizde yapış yapış bir hale geliyor ve elinize bir miktar yeşil renk verebiliyor. Bunun olmasını önlemek için eldiven takmak iyi bir seçenek olacaktır.) Rendelediğimiz kabakları elimize alıp suyunu iyice sıkalım. Bu işlem, tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra mücver harcınızın sulanmasının önüne geçecektir. Suyunu sıktığımız kabakları bir kaba alalım. Maydanoz ve dereotunu minik minik doğrayıp kabakların içine ekleyelim. Yumurtaları derin bir karıştırma kabının içerisine kıralım ve çırpalım. İçerisine unu ilave edelim ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Karışımın içerisine tuz, karabiber ve pul biberi ekledikten sonra kabak, maydanoz ve dereotunu da karıştırma kabımızın içerisine ekleyelim. Güzelce karıştırdıktan sonra kabak mücverimizin harcı hazır olacaktır.
Teflon tavaya bir miktar sıvı yağ dökelim. Yemek kaşığı yardımıyla mücver harcımızdan bir kaşık tavaya dökelim. Aynı anda tavanın aldığı kadar mücver harcından dökebilirsiniz. Altı kızaran mücverlerin diğer taraflarını çevirelim, her iki tarafı da kızaran mücverleri havlu peçete serilmiş tabağımıza alalım. Mücverleri ister sıcak isterseniz de soğuk olarak servis edebilirsiniz. Ayrıca mücveri yoğurt ile servis edebilirsiniz, yoğurt mücvere gerçekten çok yakışıyor, çok lezzetli olacaktır.
Fırında Kabak Mücver
Şimdi gelelim bir diğer pişirme yöntemiyle hazırlanan kabak mücver tarifine. Bu kez mücveri fırında az yağ ile pişirme yöntemine değineceğim. Daha az yağlı yiyecekler tüketmeye dikkat ediyorsanız bu yöntemle hazırlanan kabak mücver de kesinlikle çok hoşunuza gidecektir. Ayrıca tavada kızartma yöntemine göre çok daha pratik olacaktır.
Malzemeler:
4 orta boy kabak
2 Gündoğdu Organik Yumurta
Yarım demet maydanoz
Dereotu
150 gram Gündoğdu Taze Klasik Beyaz Peynir
1 çay bardağı un ( Fazla cıvık olmayacak şekilde un miktarını ayarlayabilirsiniz.)
1 paket kabartma tozu
Yarım kahve fincanı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pul biber
(Arzu edenler üzerine Gündoğdu Taze Kaşar Peyniri ilave edebilirler. )
Yapılışı:
İlk tarifimizde olduğu gibi kabaklarımızı iyice yıkayalım ve kabuklarını soyalım. Rendelediğimiz kabakların suyunu elimizde birkaç defa sıkalım. Bu işlem mücver yapımında önemli bir püf noktasıdır. Bu işlemi yapmadığınız takdirde kabaklar mücver harcının iyice sulanmasına sebep olacaktır ve istediğiniz gibi bir sonuç almanızı engelleyecektir. Ayrı ve derin bir karıştırma kabının içerisine yumurtaları kıralım ve güzelce çırpalım. Yıkadığımız maydanoz ve dereotunu küçük küçük doğrayalım ve çırptığımız yumurtanın içerisine ekleyelim. Beyaz peyniri bir çatal yardımıyla ezip karışımın içerisine ekleyelim. Sıvıyağı bu aşamada ekledikten sonra iyice karıştıralım. Ardından un, kabartma tozu, tuz, karabiber ve pul biberi karşımın içerisine ekleyelim. Harcımızı son kez güzelce karıştırıp iyice harmanladıktan sonra fırın kabımızı bir fırça yardımıyla yağlayalım. Az miktarda yağ yeterli olacaktır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına mücverimizi koyalım. Fırınınızın pişirmesine göre içini çekip üzeri kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz. Kaşar peyniri ilave etmek isteyenler mücver kızarmaya yakın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip, kaşar kızardıktan sonra mücveri fırından alabilirler. Sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz, dilerseniz yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Herkese afiyet olsun.