Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

SALAM NEDİR NASIL ÜRETİLR?

15-08-2022 12:52:46
SALAM NEDİR NASIL ÜRETİLR?

Salam özellikle kahvaltı sofralarında tercih edilen et ürünlerinin başında gelen harika bir lezzettir. Sucuk, sosis gibi diğer ürünlerden farklı olarak pişirilmeden tüketilmektedir. Salam yapımında dana, tavuk ya da hindi etine bazı katkı maddeleri eklenerek et hamur haline getirilir. Daha sonra şekillendirilerek dumanlanıp suda haşlanır ve tüketime hazır hale getirilir. Türk mutfağında önceleri pastırma ve sucuk gibi lezzetler daha çok tüketilirken tost, sandviç ve bazı hamur işlerinde kullanılmaya başlanmasıyla salam da sıklıkla tercih edilir olmuştur. Lezzetinin güzel olmasının yanında hindi, dana, tavuk gibi pek çok farklı çeşidinin olması da yaygın olarak tercih edilme nedenlerinden biridir. Sabah kahvaltılarda dilimlenmiş olarak tüketildiği gibi pek çok tariflerde de lezzet verici olarak sıklıkla kullanılır. Özellikle kumru, yengen, Ayvalık tostu gibi tost ve sandviçler, pizza, krep, börek, poğaça ve mini pizzalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

SALAM NASIL YAPILIR

Hemen hemen her öğünde tüketilen salamın nasıl yapıldığını merak eden pek çok kişi vardır. Öncelikle salam yapımında kullanılacak olan etler kuşbaşı ya da daha küçük parçalar şeklinde doğranır. Bu etler robottan geçirilerek kıyma kıvamına getirilir. Bu etin içine tercih edilen baharatlar, kuruyemiş gibi farklı katkı maddeleri ilave edilir. Bu malzemeler karıştırılıp harç yapımı tamamlanınca uygun olan şekil verilir. Genellikle salam yapımında rulo şekil uygulanmaktadır. Bundan sonraki aşama ise salamın haşlanmasıdır. Eğer fıstıklı salam yapılacaksa fıstıkların harca eklenmeden önce kabuklarından ayrılıp haşlanması gerekmektedir.

SALAM ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Damak zevkimize göre farklı baharatlar ya da fıstık gibi kuruyemişlerin eklenerek üretildiği salamlar ürün çeşitliliği açısından her tüketiciye hitap etmektedir. Kırmızı et tüketmeyen kişiler için piliç ve hindi salam türleri tercih edilebilir. Salam çeşitleri arasında ön plana çıkan lezzetler; Macar salamı, fıstıklı Macar salamı, hindi salam, fıstıklı hindi salam, karabiberli fıstıklı salam, piliç salam, hindi füme salam vb. salam çeşitleridir. Farklı damak zevklerine göre içerisinde dana dili bulunan dilli salam, dana eti bulunan etli salam gibi farklı çeşitleri de sıklıkla tercih edilir.

SALAM KALORİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR

Günlük tüketilen her besinin belirli bir değeri ve kalori miktarı vardır. Özellikle beslenmesine dikkat edenler ve günlük kalori ihtiyacını düzenli olarak takip edenler için oldukça önemli bir noktadır. Salam besin değeri olarak zengin bir işlenmiş et çeşididir. Salamın en az %75’ini yağ oluştururken %15’İni protein geri kalanın da karbonhidrat oluşturur. Salamın 100 gramında 300 kalori bulunmaktadır. Salamın 50 gramlık bir porsiyonu 150 kalori, 15 gramlık ince bir dilimi ise 45 kaloridir. 100 gram salam içerisinde 26,13 g yağ, 10,91 g protein ve 4,29 g karbonhidrat bulunur. Bunun yanı sıra 1013 mg sodyum, 351 mg potasyum, 21 mg kalsiyum, 57 mg kolesterol, 15,2 mg vitamin C, 90 iu vitamin A ve 1,29 demir yer alır.

SALAM ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Salam et ürünü olduğu için ve içerisinde pek çok katkı maddesi olduğu için satın alırken oldukça dikkatli olunmalı ve kısa sürede tüketilmelidir. Öncelikle kalite standartlarına uygun, sertifikalı, onaylanmış ürünler tercih edilmelidir. Salamın dış görünüşünde herhangi bir küflenme ya da bozukluk olmamasına dikkat edilmelidir. İç ve dış kısmının farklı renklerde olmaması ve kötü kokmaması da önemli noktalar arasındadır. Paket üzerinde yer alan son tüketim tarihi ve içindekiler kısmı da özellikle kontrol edilmelidir.

SALAM NASIL MUHAFAZA EDİLİR

Salam kısa sürede tüketilmesi gereken bir ürün olduğu için buzdolabında muhafaza edildikten sonra beş gün içinde tüketilmesi gerekmektedir. Salamları bir bezin içine koyarak nemli olmayan serin bir yerde saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanan salamlar hem buzdolabında kurumamış olur hem de tadını kaybetmez. Serin ve rutubetsiz yerde kısa süre muhafaza edilebilen salamları alüminyum folyoya sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkan salamlar tekrar buzdolabında tutulamayacağı için tüketilmelidir.

SALAM İLE HAZIRLANAN BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TARİFLER

Kahvaltılarda beğenilerek tüketilen salam aynı zamanda pek çok tarif için de lezzet verici bir unsurdur. Pizzadan böreğe simitten tosta kadar pek çok tarifte kullanılan salam ile ilgili birbirinden sevilen tariflere birlikte göz atalım.

SALAMLI KREP DÜRÜM

Malzemeler:

1 su bardağı süt

2 su bardağından biraz az un

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı su

İç Malzemeleri:

200 g labne peyniri

24 adet salam

1 yemek kaşığı mayonez

Tuz

1 tutam maydanoz

SALAMLI KREP DÜRÜM NASIL YAPILIR

Öncelikle derin bir kaba yumurta, süt, su, tuz ve unu alarak güzelce çırpıyoruz. Unun topaklaşmaması için dikkatli ve hızlı çırpmak gerekiyor. Krep tavasına biraz sıvıyağ dökerek birer kepçe ölçü ile tüm krepleri arkalı önlü pişiriyoruz. Bu ölçülerde 8 adet krep ortaya çıkar. İç malzemesi için bir kaba labne peyniri, ince kıyılmış maydanoz, mayonez ve tuzu alarak karıştırıyoruz. İki adet krepi yan yana koyarak uçları birbirinin üstüne gelecek şekilde tezgâha diziyoruz. Üzerine spatula ile peynir harcını sürüyoruz. Üzerine 6 adet salamı dizerek krepi yuvarlayıp sarıyoruz. Diğer krepleri de bu şekilde hazırladıktan sonra uç kısımlarını kesip ayırıyoruz. Krepleri iki parmak kalınlığında keserek servis tabağına alıyoruz. Hazır olan krepimizi servis edebiliriz. Afiyet olsun!

SİMİT TADINDA MİNİ PİZZALAR

MALZEMELER:

Hamuru İçin:

Aldığı kadar un

2 su bardağı ılık süt

2 tatlı kaşığı tuz

1 paket kuru maya

1 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı toz şeker

Yarım su bardağı sıvıyağ

İç Harcı İçin:

Sosis

Beyaz peynir

Salam

Kaşar peynir

4-5 adet yeşil biber

Yeşil ya da siyah zeytin

1 adet domates

Üzeri İçin:

Pekmezli su

Susam

SİMİT TADINDA MİNİ PİZZA NASIL YAPILIR

İlk olarak hamuru için maya ve ılık suyu bir kava alarak 5 dakika kabarması için bekliyoruz. Ardından yağ ve sütü ilave ederek karıştırıyoruz. Karışıma yumuşak bir hamur elde edecek şekilde un ilave ederek hamuru yoğuruyoruz. Daha sonra hamurun üzerini kapatarak bir saat mayalanması için ılık bir ortamda bekletiyoruz. Bu sürede iç harcı için gerekli olan malzemeleri hazırlıyoruz. Domates ve biberleri ufak şekilde doğruyoruz. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ayrı bir kaba koyuyoruz. Göz kararı aldığımız sosis, salam ve beyaz peyniri ise küçük dilimlere ayırarak farklı kaplara alıyoruz. Mayalanan hamurdan 18 adet eşit büyüklükte bezeler hazırlıyoruz. Bezeleri yuvarlayarak ilk önce pekmezli suya daha sonra da susama batırıyoruz. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizdiğimiz hamurların ortasını altı geniş bir tabak ile bastırıyoruz. Daha sonra hamurun orta kısmına biraz domates ve peynir koyuyoruz. Geri kalan diğer tüm malzemeleri istediğimiz kadar ve istediğimiz sıra ile peynirlerin üzerine diziyoruz. Bezelerin tamamını bu şekilde hazırladıktan sonra tepside 10 dakika dinlendiriyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Hazır olan mini pizzalarımızı servis tabağına alarak sıcak bir şekilde servis edebiliriz. Afiyet olsun!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.