Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

SALAM YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR

15-08-2022 14:24:07
SALAM YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR

Etin bin bir çeşit halinden biridir salam. Sucukla sosis arasında bir görünüme ve tada sahiptir. İşlenmiş bir et ürünüdür ve şarküterilerde marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Kökeni İtalya’ya dayanan bu gıda sığır, dana ve domuz etinden yapılabilir.

SALAM NASIL YAPILIR

Salam temelde etin kıyılması ve içine nişasta, baharat ve bazı koruyucular eklenmesi ile elde edilir. Etin hazırlanması sırasında et sinirlerinden, lenf bezlerinden ve yağlardan bir güzel ayıklanır. Dilimlere ayrılan ete toz şeker ve nitrattan oluşan bir karışım serpilerek harmanlanır. Bu karışım kıyma makinasından güzelce çekilir ve 3 ila 5 derecede 24 saat bir süreyle bekletilir. Bu dinlenme sürecinin ardından baharatlara sıra geliyor. Biber, kişniş ve zencefil gibi baharatları ekleyip tekrar kıyma makinasından geçirilen harç yoğurma aşamasına alınır. Yoğurmanın özenli bir şekilde yapılmasının (bunun için profesyonel yoğurma makinaları kullanılır.) ardından patates nişastası, soya unu süt tozu gibi maddeleri ekleyip bu maddelerin iyice harmanlanması için yoğurma işlemi bir süre daha yapılır.

Harç artık hazırdır. Salamın şekil alması ve dinlenmesi sürecine geçmek için sığır kör bağırsağına, sığır kalınbağırsağına ihtiyaç vardır. Bahsedilen sığır mamullerine ulaşmak mümkün değil ise, bu iş için hazırlanmış sentetik kılıf kullanılabilir. Bağırsakların içine bu harç, makine yardımıyla doldurulur. Doldurulan bağırsağın her iki ucu da bağlanır. Ardından tütsüleme işlemine geçilir. Tütsüleme işlemi dumanlanma fırını denilen fırınlarda yapılır. Dumanlama fırınından çıkan tütsülenmiş salamlar 77 °C’lik kaynar suda haşlanır.

SALAMIN BESİN DEĞERİ

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde hazırlanmış salamlar bolca Yoğunlaşmış protein içerir. Bunun yanı sıra B vitamini, mineral ve yaklaşık %65 oranında su içerir.

100 gram kadar bir salam yerseniz yaklaşık olarak 299 kalori almış olursunuz. Salamın çeşidine göre bu oranlar da değişiklik gösterebilir elbette. Yine 100 gram olarak tükettiğiniz bir porsiyon salam size 4.29 gram karbonhidrat,10.91 gram protein ve 26.13 gram yağ olarak geri dönecektir.

SALAM ÇEŞİTLERİ

Tıpkı sucuk gibi salamın da çeşitleri vardır. Macar salamı, Montadella salamı, dilli salam, fıstıklı salam ve halk salamı gibi salam çeşitleri vardır.

Macar Salamı: İçeriğinde sarımsak ve paprika bulunan salam türüdür.

Montadella Salamı: İçinde en az %15 oranında doğum yağı bulunan, ısıyla islendirilmiş tane karabiber karıştırılmış bir salam çeşididir. Bazı çeşitleri Antep fıstığı veya mersin meyveleri içerebilir.

Dilli Salam: İçerisinde parça halinde etlerin yanı sıra bütün olarak yerleştirilmiş füme şekilde pişirilmiş diller, baharat ve tuz bulunur.

Fıstıklı Salam: Dana etinin içine, diğer standart malzemelere ilaveten Antep fıstığı, tane karabiber de konularak elde edilen salma çeşididir.

Halk Tipi Salam: Salamharcına iri parçalar halinde koyun kuyruk yağı ilave edilir ve koyun kör bağırsana doldurulur. Fıstıklı salam, zeytinli salam ya da dillisalamolarak adlandırılmaktadır.

SALAM ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? SALAM NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR

Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi salamda da son kullanma tarihine çok dikkat edilmelidir. Tarihi geçmemiş ürün almanın yanı sıra ürünü ambalajında belirtilen son kullanma tarihinden önce tüketmiş olmak da hayati önem taşır.

Eğer son kullanma tarihi geçmemiş bir salam aldıysanız ambalajını da kontrol etmelisiniz. Ambalajı kesinlikle deforme olmamış olmalı. Bu haliyle, satın aldığınız salamı son kullanma tarihine kadar gönül rahatlığıyla buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Salamınızı aldınız ve bir miktar kullandınız diyelim… Paketini açtığınız için buzdolabında saklayabileceğiniz süre 3 gün olacaktır. Bu süre içerisinde de açık olan kısmının kuruyup renk değiştirdiğini görürsünüz. Emin olun tadı da bozulacaktır. Bu nedenle bir streç filmle ambalajsız kalan bölümü güzelce sarmanız faydalı olacaktır. Yiyeceğiniz kadar kısmın ambalajını soymak bahsettiğimiz kuruma ve renk değiştirme durumuna karşı daha koruyucudur.

Salam ve sosis gibi ürünlerin buzlukta saklanması pek tavsiye edilmez. O yüzden tüketim alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurarak yeterli miktarlarda almanız hem israfı önleyecek hem de salamı taze tüketmenizi sağlayacaktır.

Son olarak her gıda ürününde olduğu gibi salamı da güvendiğiniz markalardan temin etmenizin son derece önemli olduğunu da hatırlatmak isteriz.

SALAMLI RENGARENK OMLET

Malzemeler:

  • 4 yumurta,
  • 1/2 su bardağı süt,
  • 1 tatlı kaşığı un,
  • 1 su bardağı küp küp doğranmış salam,
  • Yarım yeşil biber,
  • Yarım kapya biber,
  • 2-3 adet orta boy mantar,
  • 2-3 yemek kaşığı kaşar rendesi,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz.

Hazırlanışı:

Yeşil biberleri ve kırmızı kapya biberleri ince ince kıyıp bir tabağa koyalım.

Ardından mantarları ve salamları da dilimleyelim.

Yayvan bir tavaya (22-24 cm’lik yanmaz tava uygun olacaktır.) yağımızı koyup biraz kızdıralım. Önce biberleri tavaya alıp birkaç kez döndürdükten sonra salamları ekleyelim ve soteleyelim. Ardından mantarları da tavaya alalım ve sotelemeye devam edelim.

Kısık ateşte ara sıra karıştırarak soteleme işlemini sürdürürken hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için bir kasede yumurta, un, süt ve tuzu güzelce çırpalım.

Tavada sotelediğimiz salamlı harcımızın üzerine bu yumurtalı karışımımızı dökelim.

Kısık ateşte üzeri kapakla kapalı olarak pişirmeye başlayalım.

Bu sırada da kaşar peynirleri rendeleyelim. Omleti ocaktan almaya yakın kaşar peyniri rendelerini tavaya serpiştirelim. Kaşar peynirlerin erimesi için tavamızı bir süre daha kısık ateşte bekletelim.

Kaşarlar eridiğinde rengarenk omletimiz hazır olacak.

SALAMLI MAKARNA TARİFİ

Malzemeler:

250 gram salam

1 yemek kaşığı salça

2 su bardağı ılık su

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 diş Sarımsak

Kekik, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz

Arzu ettiğiniz şekilde makarna (1 paket)

Hazırlanışı:

Salamları küp küp doğrayalım.

Yanmaz tavaya ya da bir sos tenceresine yağımızı koyup yağ hafif ısındıktan sonra salamları tavaya alalım. Birkaç kez karıştırdıktan sonra salçamızı ilave edip, yakmadan kavurmaya devam edelim. Dilimlediğimiz sarımsaklarımızı da tavaya alalım. Ardından suyumuzu kontrollü bir şekilde ekleyelim. Duru bir kıvam istemiyoruz. O yüzden suyunu çektikçe ilave edebiliriz. Suyunu çekmeye yakın bir tutam kekik ve damak zevkinize göre malzeme listemizdeki diğer baharatları ekleyelim. Son olarak tuzunu da ekleyip 1-2 dakika daha pişirelim. Bu esnada suyunu çok çekerse sıcak suyumuzdan ilave edelim.

Sos hazırlama işlemlerinden önce makarna suyunuzu kaynatmaya başlarsanız hem ziyafete hızlıca başlamış olursunuz hem de sos ve makarnanın sıcaklık uyumu dengeli olur. Makarnanızı hamur olacak kadar haşlamamızı ve hatta hafif diri tutmanızı öneririz. Sosla birlikte kıvama gelecektir.

Sos ve makarna hazır olduğunda ikisini bir araya getirme zamanı da gelmiş demektir. Sosun üstüne kaşar peyniri rendesi ya da biraz beyaz peynir ilave edip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

SALÇALI SALAM

Ekmek banmalık bir tarif bu. İster kahvaltıda ister gün arasında tüketin ama yanında güzel bir çay demlemeyi ihmal etmeyin.

Malzemeler:

200-250 gram salam

1 çorba kaşığı Ayçiçek yağı ya da zeytinyağı

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay bardağı sıcak su

Kekik, toz biber ve karabiber

Hazırlanışı:

Salamları serçe parmağımızın boyutlarında doğrayalım. Tavaya yağımızı alalım. Salamları güzelce kavuralım. Salamlar kavrulurken salçayı bir kaseye koyalım. İçine baharatlarımızı ekleyelim ve sıcak suyumuzu koyup bir güzel karıştıralım. İyice kavrulan salamlarımızın üzerine bu sosu ekleyelim ve karıştıralım. Sosla salamların güzelce karışmasını sağlayalım. Yaklaşık 5 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp salamları servis tabağına alabiliriz.Bu pratik yemeği dilerseniz sıcak sandviçlerde sos olarak kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.