Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR VE SAKLANIR

21-12-2022 16:48:35
SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR VE SAKLANIR

SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR

Türkiye'de senede 2 milyon ton siyah zeytin üretildiği bilinmektedir. Dünyada üretilen zeytinlerin %90’nı Akdeniz havzasında üretilmektedir. Türkiye’de bu üretime katkı sağlamaktadır.

Siyah zeytinin iyi olması için en önemli adımlardan biri zeytinin hasat zamanıdır. Siyah zeytinin zamanı tam olarak isabetli tespit etmek gerekmektedir. Zeytin renginin kabuktan başlayarak siyah veya siyaha yakın tonlarda olması gerekmektedir ama hasat zamanı bazı durumlarda değişir bunlar; bölge çeşit ve iklim Şartlarına göre değişmektedir. Hasatı tamamlanan zeytinler üretim yerlerine getirilmek için kasalarda taşınır bu kısımda önemli nokta zeytine zarar gelmemesidir.

 

Üretim yerlerine getirilen zeytinlerin üzerindeki tozun ya da toprağın atılması için zeytinler yıkama işlemine gönderilir daha sonra da fermantasyon işlemi için hazır hale gelir.

Salamuraya yatırmadan önce zeytinler büyüklüklerine ve boylamlarına göre sınıflandırılarak salamura tanklarına gönderilir.

Zeytinler toplanırken yağlık ve sofralık olarak ayrılmaktadır. Sofralık zeytinlerin cinsi farketmezsizin tüketilmeden önce işlem yapılması gerekiyorçünkü siyah zeytinin içindeki bazı maddeler yüzünden tadı oldukça acıdır.

Bu acılığın giderilmesi için siyah zeytinler 3 ay boyunca salamura havuzlarında kalır böylelikle zeytinler yenebilecek kıvama gelir.

Salamura havuzlarının ısısının 20 derecede olması sayesinde zeytinin içindeki şeker parçalanıyor ve zeytin acılığını kaybediyor.

Salamura havuzlarından çıkan zeytinler süzülerek ürün kabul bölümüne gönderiliyor. Burada çeşitli testler yapılarak zeytinin kalitesi ölçülüyor.

Kalitesi ölçülen siyah zeytinler belirli bantlara yüklenerek yıkanmaya götürüyorlar. Buradaki en büyük amaç salamura da aylarca bekleyen zeytinlerin fazla tuzlarından arınmasıdır. Yıkanan zeytinler temiz su ile son kez arındırılıyor.

Sarsak dediğimiz aşamaya geçerek zeytinin üzerindeki fazla su sektirilerek kurtulmaya çalışılınıyor.

Kurutma aşamasından geçen zeytinler bantlara yüklenerek çalışanlar tarafından ezik, patlamış mı, ya da tam olgunlaşmamış zeytinler ayrılıyor.

Son işleminden geçen zeytinler bir yerde toplanarak dolum kısmına gönderiliyor ve her konserveye uygun bir şekilde dolum tamamlanıyor.

 

Siyah zeytinler daha uzun ömürlü ve lezzetli olsun diye konserve salamura gönderiliyor. Konserveye konulan zeytinlere koruyucu olması için tuzlu su ilave ediliyor.

Hazırlanan tenekelerin kapakları kapanıyor ve sıradaki aşama olan pastörizasyon tüneline geçiriliyor.

Toplam 45 ila 50 dakika arası süren bu işlem de konserve siyah zeytinler pastörizasyon işlemi tamamlıyor.

Pastörizasyon işleminden sonra siyahzeytin tenekeleri ters düz edilmesi için farklı makineye gönderiliyor.

Daha sonra siyah zeytin konserve kapakları daha da sıkıp kapatılarak ambalaj bölümüne gönderiliyor.

SİYAH ZEYTİN NASIL SAKLANIR


Zeytinin bozulmaması için dikkat etmeniz gereken kısım nasıl bir ambalajda aldığınızdır. Eğer tenekede zeytin aldıysanız zeytin için önemli olan nokta sürekli bir şekilde havaya maruz kalmamasıdır bu yüzden eğer teneke şeklinde bir ambalaj aldıysanız zeytini kullanacağınız kısmını ayrı bir kavanozda muhafaza etmenizi önermekteyiz.

Gereğinden fazla havaya maruz kalan zeytinler de küflenme görülmektedir.

Zeytinin küflenmemesi için yapılması gereken diğer şeylerden biri de sakladığınız kabının içine koyacağınız bir yemek kaşığı zeytin yağıdır.

Siyah zeytinler olgunlaşmış ve işleme uğramış oldukları için diğer zeytin türlerine göre daha hassastırlar bu yüzden siyah zeytininizi saklarken kullandığınız su, tuz ya da baharat oranına dikkat etmeniz gerekmektedir.

SİYAH ZEYTİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERLERİ

Küçük porsiyon siyah zeytin de yaklaşık altı adet bulunmaktadır. Bu da 25 kaloriye denk gelmektedir. Siyah zeytin yağ bakımından yüksek bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan tuz miktarının fazla olmasından ötürü tuz yememesi gereken bireylerin tuzsuz zeytin yemesi gerekmektedir.

Siyah zeytininin 90 gramı orta boy pozisyona denk gelmektedir bu da 110 kaloridir.

SİYAH ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR

Akdeniz bölgesine özgü olan siyah zeytin A, C ve E vitaminleri barındırmaktadır.

-Kalbe ve damara karşı koruyucu etkisi vardır.

-Düzenli ve dengeli kullanıldığı takdirde kolesterolü düşürücü etkisi bulunduğu söylenmektedir.

-İçindeki lifler yüzünden sindirim sisteminizin düzenli ve rahat çalışmasına sebep olur ve kabızlığa karşı sizi korumaktadır.

-Siyah zeytin hormon sağlığınızı dengeye sokar.

-İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığı ve katarakt riskini düşürmektedir.

-Yaşlandığın giderici olan beyin sağlığını koruma konusunda etkileri bulunmaktadır.

-Vücuttaki şeker miktarını düzenlediği görülmektedir.

Siyah zeytinin kullanmanız için size belirlediğimiz üç adet tarif…

ZEYTİN EZMESİ NASIL YAPILIR

MALZEMELER:

-500 gr ayıklanmış siyah zeytin

-5 diş sarımsak

-1 dolu tatlı kaşığı kekik

-1 dolu tatlı kaşığı karabiber

-1 dolu tatlı kaşığı tuz

-1 adet limonun suyu

-1 çay bardağı zeytin yağı

-15 adet ceviz

YAPILIŞI:

-Satın aldığınız zeytinlerin çekirdeklerini ayırın ve rondonun içine koyun. Sarımsakları soyup rondonun içine ekleyin.

-Birkaç sefer rondonuzu çalıştırın. Daha sonra içine zeytin yağını ve bir adet limonun suyunu sıkıp ekleyin tekrar olduğunuzu çalıştırın ve lapa bir hal elde edin.

-İçine baharatlarınızda ekleyin randevunuzu baharatlar iyice karışana kadar çalıştırın.

-Hazırladığınız siyah zeytin ezmesinin içinde bulunan cevizlerin büyüklüğünü nasıl olmasını istiyorsanız parçalayarak ezmenizle karıştırın.

ZEYTİNİN EN YAKIŞTIĞI LEZZET: SİYAH ZEYTİNLİ POĞAÇA

MALZEMELER:

-1 su bardağı ılık su

-1 su bardağı ılık süt

-1 paket kuru maya

-1 çay bardağı sıvı yağ

-2 yemek kaşığı şeker

-1 dolu tatlı kaşığı tuz

-2 adet yumurta

-Yaklaşık 6 su bardağına yakın un

İÇ MALZEMESİ:

-Bir dolu su bardağı ayıklanmış ve doğranmış siyah zeytin

YAPILIŞI:

-İlk olarak bir kasenin içine bir su bardağı ılık suyu, bir su bardağı ılık sütü, mayayı ve iki yemek kaşığı şeker ile birlikte ekleyin. Bir tel yardımıyla çırpın ve maya iyice karışana kadar bekleyin.

-6 su bardağı unu bir yoğurma kabının içine ekleyin ortasını açın ve hazırladığınız harcı iki yumurtanın beyazını, sıvı yağını ve tuzunu ekleyip yarı yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak en az 2 saat mayalanmaya bırakın.

-Siyah zeytinlerinizi yıkayıp çekirdeklerini ayırarak küçük parçalar halinde doğrayın.

-Mayalanan hamurunuzu küçük bezeler haline getirin, elinizi yalayın ve avcunuzun içinde biraz açıp içine hazırladığınız siyah zeytinler ekleyin.

-Fırınınızı önceden ısıtın ve tepsiye dizdiğiniz poğaçalarınızın Üzerine kalan yumurta sarılarını sürün ve fırına gönderin üzeri kızarana kadar pişirelim, afiyet olsun.

SİYAH ZEYTİNLİ VE YEŞİL ZEYTİNLİ EKMEK

MALZEMELER:

-1 adet kuru maya

-1 su bardağı ılık su

-1 su bardağı ılık süt

-1 tatlı kaşığı tuz

-2,5 tatlı kaşığı şeker

-1 kase ayıklanmış doğranmış siyah zeytin

-1 kase ayıklanmış ve doğranmış yeşil zeytin

-5 su bardağı un

YAPILIŞI:

-Yoğurma kabının içine ılık su ve sütünüzü, şeker ve mayanızı ekleyin. İyice çırparak mayanın açılmasını sağlayın.

-Kabının içine beş su bardağı ununuzu eleyerek ekleyin. Ayıkladığınız siyah ve yeşil zeytinlerinizi aynı zamanda tuzunuz da ekleyerek bir karışım haline getirelim.

-Hazırladığınız hamurun üzerini örtün ve en az 1 saat mayalanması için oda sıcaklığına bırakın.

-Kullanacağınız kalıbı ya da bir tepsiyi yağlayın. Hamurunuzu yerleştirin ve önceden ısıttığınız fırını kapatın ve içerisindeki sıcaklık ile 20 dakika mayalanmaya bırakın.

-Daha sonra fırınınızı 180°’de tekrar açarak 40 ila 50 dakika arasında pişirin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.