Fermante edilip de lezzetli olmayan bir yiyecek var mı bilemiyorum. Varsa da onun sucuk olmadığı kesin! Eti saklamanın en lezzetli ve en uzun ömürlü halidir sucuk. Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlarda sıklıkla üretilip tüketilir. Et kıymasından üretilir ve şişirilip kurutulmuş hayvan bağırsağının içine doldurularak hazırlanır. Sucuk hazırlamak için hazırlanan etli karışıma asla sakatat eti karıştırılmaz. Sucuğun ana maddesi et kıyması, hayvansal yağ ve kimyon, sumak, kırmızı biber ve sarımsak gibi çeşni ve baharatlardır.
Sucuk kahvaltı sofrasından tutun da ayaküstü atıştırmalara, tencere yemeklerine ve mangal keyfine kadar sirayet etmiş bir lezzettir Türkiye’de. Afyon sucuğu, Kayseri sucuğu, Sivrihisar sucuğu, İncirliova deve sucuğu ve Tokat bez sucuk en meşhur sucuk çeşitlerimizdendir. Yöresel olarak yapımı ve tatları farklılıklar gösteren bu sucuklar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bu şehirlerimizden herhangi birine yolunuz düşerse, güzel bir lokantada sucuklu yemekler yemeden ve kangal kangal sucuk satın almadan dönmemenizi tavsiye ederiz.
SUCUK NASIL YAPILIR
Gıda ürünlerinin fiyatları, yapılış koşullarının birebir göremeyişimiz bizi zaman zaman kimi ürünleri evde üretmeye yöneltir. Bu iki unsurun haricinde evde kendin üret kendin tüket sistemine dahil olmanın zevkini de yaşamak isteyebiliriz bazen. Ne de olsa herkesin elinin lezzeti farklıdır. Emek verilmiş yemeği yemenin tadı da bambaşka olur.
Yukarıda sıraladığımız nedenlerden ya da onlardan bağımsız bir gerekçeyle eğer siz de, yiyeceğiniz sucuğu evinizde üretmek isterseniz bu tarifi defterinize not edebilirsiniz.
SUCUĞUN BESİN DEĞERİ NEDİR
50 gram sucuk 166 kaloridir. Yine 50 gramlık bir sucuk yediğimizde yaklaşık 2,5 gram karbonhidrat, 7 gram protein almış oluruz. Ayrıca bir porsiyon yani 100 gramlık bir sucukta 15 gram yağ bulunur. Potasyum, kalsiyum ve sodyum sucuğun içerisinde az da olsa bulunan diğer besinöğeleridir.
Ev Yapımı Sucuk Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:
- 500 gr dana kıyma
- 500 gr kuzu kıyma
- 10 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber (acı)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Harcı doldurmak için 4 adet kurutulmuş dana bağırsağı
Hazırlanışı:
Listedeki baharatların tamamını, tuzu ve kıymaları derin bir kabın içerisine alalım.
Kabuğunu soyduğumuz sarımsakları, biraz tuzla birlikte havanda ezelim ve kaptaki diğer malzemelere ekleyelim.
Bu malzemeleri yaklaşık 25 dakika boyunca iyice yoğuralım. Kabın ağzını streç filmle sarıp, buzdolabına kaldıralım ve 1 gün boyunca dinlenmesini sağlayalım.
Süre sonunda harcı kıyma makinesinden geçirmemiz gerekiyor. Eğer kıyma makineniz yoksa et dövme ya da onun işlevini görecek başka bir ağırlıkla dövelim.
Bu işlemin ardından harcı tekrar 20-25 dakika yoğuralım.
Harcımızı daha önceden hazırladığımız bağırsaklara dolduralım. (işinizi kolaylaştırmak için bir huni kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaparken hava kabarcığı ya da boşluk kalmamasına dikkat etmek gerekiyor.)
Bağırsakların her iki ucundada bir miktar boşluk bırakalım. Bu boşlukları güzelce kıvırıp birbirlerine bağlayalım. Ve klasik kangal sucuk şeklini verelim.
Harcımız bitene kadar aynı işlemi uygulayalım.
Hazırladığımız sucukları kalın bir ipe dizip, güneş görecek şekilde 3-7 gün arasında bekletelim. (Bu süreyi belirlemede havanın sıcaklığı etkili olacaktır.)
Olgunlaşma sırasında eğer hava kabarcıkları oluşursa bu bölgeye iğneyle hafifçe dokunarak hava kabarcığını ortadan kaldırmalısınız.
Fermantasyonu tamamlanan sucukları, tıpkı marketlerden/kasaplardan aldığımız sucuklar gibi, dış katmanını soyarak tüketebiliriz. İster sahanda sucuklu yumurta, ister tost, ister kuru fasulye… Sucuğun hangi yemeğinize eşlik etmesini istiyorsanız sucuğunuz hazır. Afiyet olsun.
Adını Anmışken Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi De Verelim.
Sucuklu Kuru fasulye İçin Gerekli Malzemeler Şöyle;
·2 su bardağı kuru fasulye
·1 orta boy kuru soğan
·1 yemek kaşığı domates salçası
·1 tatlı kaşığı acı biber salçası
·1 tane sivri biber (isteğe bağlı)
·Sucuk (miktarı damak zevkinize ve elinizdeki imkanlara göre belirleyebilirsiniz.)
·Tuz
·4,5 bardak sıcak su
·1 tane küp şeker
·Sıvı yağ
SUCUKLU KURU FASULYE NASIL HAZIRLANIR
Kuru fasulye hazırlarken birinci işlem elbette ki fasulyeleri akşamdan yıkayıp, suya bastırmaktır. Bu işlemi yaptıysanız, ertesi gün fasulyeleri bir taşım haşlamanız gerekiyor. (Dilerseniz haşlanma işlemini iptal edip, bu haşlama süresini yemeğin pişme süresine dahil edebilirsiniz.)
Düdüklü tencere yoksa klasik bir derin tencere içine sıvı yağ koyup, yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ekleyip kavuruyoruz.
Pembeleşen soğanların yanına salçayı da ilave ediyoruz.Birkaç kez çevirip karıştırdıktan sonra haşlayıp süzdüğümüz kuru fasulyeleri ekliyoruz. Bir iki kez karıştırdıktan sonra dilimlenmiş sucukları küp şekeri ve suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Yanına pilav, mevsimine göre cacık ya da pilav yaparak harika bir sofra hazırlayabilirsiniz. Turşu ve sumaklanmış kuru soğan ve ayranla da yemeğinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sucuk deyince ilk aklımıza gelen hali ya sucuklu tost olur ya da sucuklu yumurta… Sucuklu yumurta da kahvaltıların aranan lezzetlerinden, malum…Kahvaltının özellikle yaz aylarındaki bir başka gözdesi de menemendir elbette. Biri mis gibi baharatlı etin kokusu, diğeri domatesle biberin kadim dostluğu… Peki birinden birini tercih etmeniz gerekse? Karar vermek bazılarımız için zor ise üçüncü bir şık sunalım ve sizlere misler gibi Sucuklu menemen tarifi verelim…
SUCUKLU MENEMEN
Sucuklu Menemen İçin Gerekli Malzemeler:
Çeyrek kangal sucuk
3 yumurta
Zeytinyağı
2 sivri biber (acı ya da tatlı. tercihe bağlı)
4 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 adet kuru soğan (polemik başlamasın yine, ama menemen soğanlı olmalı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
Malzemelerimiz Tamamsa, Sucuklu Menemenin Hazırlanışına Geçebiliriz;
Soğanı küp küp doğrayıp yağ eklediğimiz tavamızda kavurmaya başlıyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız yeşil biberleri de tavaya ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sucukları dilimleyip soğan ve biberlerle kavuruyoruz.Domatesleri ister küçük küçük doğrayıp isterseniz rendeleyip tavaya atıyoruz. ( ezik domatesin kıvama gelmesi daha zor olduğu için küçük küçük kesilmesini tercih ederim.)5-8 dakika kadarbaharatları da diğer malzemelerle bir araya getirdikten sonra domatesler suyunu çekinceye kadar bekleyelim.
Bu sırada bir tabakta yumurtaları çırpalım ve menemen harcımızın üstüne dökelim. Ocağın altını kısarak yumurtaların bu ısıda pişmesini bekliyoruz.
*Tarifteki sucuk miktarı tamamen damak zevkinizden ve malzeme durumunuzdan bağımsızdır. Sucuk ve diğer malzemelerin miktarları kullanmanız gereken yumurta miktarını da etkileyecektir. Dolayısıyla buradaki sayılar üzerinden orantılı olarak eksiltir ya da çoğaltabilirsiniz.
Sucuk, gerek fermantasyon süreci gerekse de yemek için hazırlanış şekilleri göz önünde bulundurulduğunda, kesinlikle çok pratik bir yiyecek olarak mutfaklarımızdaki varlığını koruyor. Evde lezzetli pide ve pizzalar yapabilirisiniz. Mangal başında uzun uzun bekleyip uğraşmak istemediğinizde sucuk kurtarıcı olacaktır. Yıkamak yok, önceden hazırlamak yok. Gelişi güzel şekilde kesip mangala atsanız, size sadece yemesi kalır.
Lezzetli sucuklarla donattığınız keyifli sofralarınız olsun…