Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

ÜLKEMİZDEN 10 HARİKA SOKAK LEZZETİ

16-02-2023 16:34:47
ÜLKEMİZDEN 10 HARİKA SOKAK LEZZETİ

SİMİT

Listemize en bilinen sokak lezzetimiz simit ile başlamasak olmazdı. Bol susamlı ve gevrek bir simit, çayın yanına en çok yakışan yiyeceklerden. Gerek kahvaltılarımızda gerek ara öğünlerde sıklıkla tükettiğimiz simitin pek çok farklı çeşidi de bulunuyor. Kastamonu, Rize, Ankara, İzmit ve Samsun gibi şehirlere özgü bu simitler sertlik, susam bulundurup bulundurmaması, pekmez ve maya oranı gibi özelliklere göre farklılık gösteriyor.

Ev Yapımı Simit Tarifi

Siz de simite bayılanlardan ve bu lezzeti evinde de denemek isteyenlerdenseniz bu tarif tam size göre! Gelin evde nasıl simit yapabileceğimize birlikte bakalım.

Malzemeler:

Hamuru İçin:

·3,5 – 4 su bardağı un

·1 su bardağı Gündoğdu süt (ılık)

·1 yemek kaşığı toz şeker

·1 adet Gündoğdu yumurta

·1 paket instant maya

·1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:

·Yarım çay bardağı pekmez

·1 kase susam

Yapılışı:

Simit hamurunu hazırlamak için derin bir kaba Gündoğdu ılık süt, instant maya ve şeker ile 1 su bardağı ılık suyu koyun ve tüm malzemeleri karıştırın. Ardından Gündoğdu yumurtayı kabın içine kırın ve tekrar malzemeleri karıştırın. Unu da yavaş yavaş ve hamurun kıvamını devamlı kontrol ederek ilave edin. Tuzu da ekleyip hamuru yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamur ele yapışmamalı ve yumuşak olmalı.

Hamurun bulunduğu kabın üzerini örtü veya streç filmle kapatın. Hamurun mayalanması için kabı oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.

Hamur mayalandıktan sonra hamuru küçük parçalar elde edecek şekilde bölün. Hamur parçalarını rulo haline getirin ve ruloları ikişer ikişer örgü biçiminde sarıp uçlarını kapatın.

Simitleri hazırladıktan sonra pekmezi bir kasede yarım çay bardağı su ile karıştırın. Kasedeki susamları biraz kavurduktan sonra soğumaya bırakın.

Simitleri önce pekmezli suya batırın ve sonra susama bulayın. Simitleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Simitleri 180 derecede önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25-30 dakika boyunca pişirin. Afiyet olsun!

DÖNER

Döner de tıpkı simit gibi asla vazgeçemeyeceğimiz ve günlük yaşamımızda çok önemli bir yer tutan bir sokak lezzeti. Döner, şişin üzerine geçirilen etin ateşte pişirilip ekmek ya da lavaş arasına konularak servis edilmesiyle hazırlanıyor. Hem et hem de tavuk etiyle yapılabilen dönerin yanında ayran içmek ise olmazsa olmazımız.

BALIK EKMEK

Balık ekmek, özellikle Eminönü’ne yolu düşenlerin tadına bakmadan geçmeyeceği lezzetler arasında. Izgarada pişirilen balıkların soğan ve yeşilliklerle bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan balık ekmeği deniz kenarında veya vapurda tüketmek ise ayrı bir keyifli.

KUMPİR

Kumpir, hem doymak isteyen hem de farklı lezzetleri bir arada tüketmek isteyenler için oldukça uygun bir sokak lezzeti. Patates severlerin gönlünü kaptırdığı kumpirin yapımı için öncelikle patates fırınlanarak pişiriliyor. Sıcak patates ortadan ikiye ayrılıyor ve iç kısmı püre haline getiriliyor. Ardından patatesin üzerine sıcak tereyağı sürülüyor ve kornişon turşu, sosis, zeytin, kısır, garnitür, Rus salatası ve kaşar peyniri gibi malzemeler ekleniyor.

Dilediğiniz malzemeleri ilave etme şansınızın olmasıyla öne çıkan kumpiri sadece sokaklarda değil, kafelerde de bulabilirsiniz. Kumpir konusunda adını en çok duyuran yerlerden birinin ise Ortaköy olduğunu belirtelim.

WAFFLE

Kumpir gibi Ortaköy’le özdeşleşen bir başka sokak lezzeti ise waffle. Tercihini pratik bir tatlıdan yana kullanmak isteyenlerin hoşlanacağı waffle, hazırlanan waffle gofretine göre farklı ülkelerde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Belçika kökenli olduğu söylenen waffle’ın Belçika’da 2 çeşidi öne çıkıyor: Brüksel ve Liège. Bunun dışında Hong Kong, Bergische, Gofri ve Stroopwafel gibi türleri de bulunan waffle’ın yapımı ise oldukça kolay. Waffle makinesinin ızgaraları arasında pişirilen hamura istediğiniz meyve, çikolata ve şekerleme çeşitlerini ekleyerek hazırlayabileceğiniz waffle’a pek çok kafede de rahatlıkla rastlayabilirsiniz.

Ev Yapımı Waffle Tarifi

Evinizde waffle veya tost makinesi bulunuyorsa kolayca waffle hazırlayabilirsiniz, isterseniz hamuru pişirmek için teflon tava da kullanabilirsiniz. Ev yapımı waffle’ı denemek isteyenler için hazırladığımız tarifimize birlikte bakalım.

Malzemeler:

Hamuru İçin:

·1,5 su bardağı un

·1 su bardağı Gündoğdu süt

·1 yemek kaşığı toz şeker

·4 yemek kaşığı sıvı yağ

·2 adet Gündoğdu yumurta

·1 paket kabartma tozu

·1 paket vanilin

·1çay kaşığı tuz

Üzeri İçin:

·5 adet çilek

·1 adet muz

·2 yemek kaşığı sürme çikolata, tercihen Nutella

·2 yemek kaşığı fındık kreması

·1 yemek kaşığı dövülmüş fındık

·Yarım yemek kaşığı toz Antep fıstığı

·1 yemek kaşığı Hindistan cevizi

Yapılışı:

Derin bir kaba Gündoğdu yumurtaları kırın ve toz şekeri ekleyin. Yumurta ve toz şekeri renkleri açılıp köpük oluşana kadar iyice çırpın. Üzerine un, Gündoğdu süt, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilin ve tuzu ilave edin. Tüm malzemeleri akışkan ve hafif kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar iyice çırpın.

Waffle ya da tost makinesini kızdırıp yağlayın. Hazırladığınız hamurdan bir kepçe kadar kalıp makinenin üzerine dökün. Makinenin kapağını kapatın ve hamuru orta derecede pişirin. Hamur karışımı bitene kadar pişirmeye devam edin.

Servis tabağına aldığınız waffle hamurlara sürme çikolata ve fındık kreması sürün. Üzerine çilek ve muz dilimlerini ilave ettikten sonra dövülmüş fındık, toz Antep fıstığı ve Hindistan cevizini serpiştirin. Damak tadınıza göre dilediğiniz malzemeleri ekleyip çıkarabilirsiniz.

ISLAK HAMBURGER

Hızlıca tüketebileceğiniz ıslak hamburger, ayaküstü lezzetli bir şeyler yemek isteyenlere hitap ediyor. Baharat ve sosuyla hamburger düşkünlerini kendine çeken bu hamburger, bildiğimiz hamburgere göre çok daha küçük. Domatesli sosla ıslatılan hamburger ekmekleri de onu bildiğimiz diğer hamburgerlerden ayıran en önemli özelliği.

MİDYE DOLMA

İç pilav ve bol limonla hazırlanan midye dolma, sevenlerinin birkaç taneyle kendini durduramadığı bir lezzet. Üstelik önceleri daha çok sahil kenarlarında seyyar satıcılar tarafından satıldığını gördüğümüz midye dolmayı artık kimi restoranlarda da bulabiliyorsunuz.

KOKOREÇ

Koyun bağırsağının şişe sarılıp ateşte pişirilmesiyle yapılan kokoreç, sahil kenarlarında veya mahalle tezgahlarında karşımıza çıktığı gibi adından da anlaşılacağı üzere kokoreç dükkanlarında da yer alıyor. Sakatat sevenlerin favori yiyecekleri arasına giren kokoreç hem ekmek arasında hem de tabakta servis edilebiliyor. Bol bol baharat kullanımıyla iyice lezzetlenen kokoreci uygun koşullarda temizleme ve saklama yapan, güvendiğiniz yerlerden satın almanız gerektiğini de hatırlatalım.

TAVUKLU/NOHUTLU PİLAV

Sokakların yanı sıra dükkanlarda da bulabileceğimiz tavuklu/nohutlu pilav, lezzetiyle bizi etkileyen bir diğer sokak lezzetimiz. Önceleri daha çok Meşhur Unkapanı Pilavcısı’yla akla kazınan bu lezzet, artık hemen her yerde bulabileceğimiz bir yiyecek.

KUMRU

Kumru, İzmir’e özgü bir çeşit sandviç. Özel olarak hazırlanan sandviç ekmeğine sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, turşu, ketçap ve mayonez gibi pek çok malzemenin eklenmesiyle oluşan kumru; içinden malzemelerin fışkırdığı, dolu dolu bir yiyecek tüketmek istediğinizde tercih edebileceğiniz bir lezzet. İzmir’in meşhur kumrusuna sokak satıcıların yanı sıra pastane ve kafelerde de rastlayabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.