Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

YENİ BAŞLANGIÇLAR VE YENİ YIL

03-01-2023 14:03:05
YENİ BAŞLANGIÇLAR VE YENİ YIL

" Heyecan ve merakla beklediğimiz 2023 yılı bizlere neler getirecek? Yeni bir yıla girerken hayatımızda nasıl değişiklikler oluyor? Biraz hatırlamaya ne dersiniz?”

Aralık ayına girer girmez çoğumuzda beliren bir duygudur telaş. Geç kalmaktan, yetişememekten korkarız belki. Bu korkuların bir kısmı gündelik hayata, işlerimize dair olur. Yıl sonu hesap kapanmaları, değişen fiyatlar, değişecek yönetmelikler ve uygulamalar… Hepsi için Aralık ayı ipuçları sunar bize.

En masum ve en keyifli telaşımız ise yeni yıl alış verişleri ve yeni yıl programlarıdır. Kime ne hediye alınacak? Kimin yeni yıl nasıl kutlanacak? Yılbaşı akşamı nerede, kimlerle, nasıl olunacak? İşte bu ve bunun gibi sorular silsilesi ile meşgul olur bir süre beynimiz. Çünkü bütün dünyanın ortak heyecanıdır yılbaşı. Doğum günlerinden, dini ve milli bayramlardan, özel gün ve haftalardan farklı olarak tüm insanlık için aynı zamanda değişir takvim yaprakları. Büyük ihtimalle de tüm insanlık için benzer hisler oluşturur.

YILBAŞINDA EN ÇOK ÇOCUKLAR SEVİNİR

Yeni yılın bir çok ritüel özellikle çocuklar için çok caziptir. Çam ağacı süslemek, hediyeler alıp vermek, değişik değişik şekillerde zencefilli, tarçınlı kurabiyeler ve lezzetli pastalar hazırlamak, belki küçük bir tatile gitmek. Bunların hepsinin çocuklar için çok özel yerleri vardır. Özellikle okullarda yapılan hediye çekilişleri ve partilerin çocukluk anılarında güzel bir yer edindiği kesin.

Peki ya yeni yıl olmazsa olmazı, hepimizin çocukluğunun belki de ilk "kutu oyunu” olan tombala?...Bütün çocukların ailenin yetişkinleriyle birlikte en rahat ve keyifle oynadığı oyundur tombala. Üç kuşak geniş aileleri bile sıcacık bir odada bir araya getirebilme gücüne sahip olan nadir oyunlardan biridir. Her yeni yılda yeni bir takım almak şarttır çünkü heyecanlı geçen yılbaşı karşılaşmalarında fazlaca yıpranır oyun kartları.

Sofralarda En Çok Neler Yenir?

İşin içinde bir kutlama varsa sofralar bereketli olmalı. Bayram, doğum günü, düğün, nişan ve yeni yıl kutlamaları hep donatılmış sofralar eşliğinde kutlanır bizim kültürümüzde. Herklesin gücü yettiğince olur tabi. Ama en iyi kıyafeti giymek gibidir yeni yılda sofra kurmak da. İmkanımız dahilindeki en iyileri, en iyi sofra takımlarımızla sunarız böyle günlerde.

Et, balık gibi yiyecekler arasında bir seçim yapıp onun etrafında şekillendiririz masayı. Ama dünyanın genelinde olduğu gibi ülkemizde de yeni yıl menülerinde hindi yine birinci sırada yer alır. Yine hemen hemen her kutlama sofrasında olduğu gibi zeytinyağlılar ve salatalar olmazsa olmaz eşlikçilerdir.

Bir de mezeler var… Çok basit malzemelerle enfes tatlar ortaya çıkaracağınız mezelerle sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Gece boyunca da güzel güzel yenir bu mezeler.

Tatlılar, şekerlemeler ve kuruyemişler yeni yılda yediden yetmiş yediye herkes tarafından tüketilen yiyeceklerdir. En tazelerin den bol bol alınıp masalara konur. Tatlı için pastaneden aldığınız ya da kendi ellerinizle yaptığınız pastalar ve kurabiyeler hoş tercihler olabilir. Alternatif olarak sıkça tercih edilen bal kabağı tatlısı ve az miktarda şerbetli tatlı dü

şünülebilir.

Yeni yıl ha dedim mi bitmez aslında… Yaptığınız bu hazırlıkları bir hafta gibi bir zamana yayarak azar azar ikram edebilirsiniz. Mesela kurabiyeler ve şekerlemeler bu sınıfa girer. Birkaç zeytinyağlı çeşidi de aynı şekilde uygun saklama koşullarında sizlere yılbaşı gecesini takip eden dört beş gün boyunca çay saatlerinize eşlik edebilir.

YENİ YILIN GETİRDİKLERİ VE GETİRECEKLERİ

Öncelikle yeni yıla girerken günler boyunca iyi dileklerle donatılırız ve çevremizdekileri de aynı şekilde donatırız. Kalplerimize iyilik getirir yani öncelikle… Sonra küçüklü büyüklü birçok hediye getirir. Ama en önemlisi yeni yıl bize yeni umutlar yükler. Yapamadıklarımızı tekrar deneme gücü getirir. Başarabildiklerimizin kıymetini bilmemizi sağlar.

Her şey böyle umut dolu ve toz pembe olmayabilir. Örneğin yeni yılın ilk günlerinden itibaren başlayan bir zam yağmuru, sağanak olup yağar tepemize. Benzininden, beyaz eşyasına, ekmeğinden, sütüne, yumurtasına… Anlayacağınız iğneden ipliğe her şeyin fiyatı yükselişe geçer ve 1 Ocak sabahı zam haberleriyle uyanırız.

Ülkemiz bu yıl önemli bir siyasi atmosferin içinde olduğu için yeni yılın neler getireceğini kestirmek güç olsa da, iyilik ve güzellik dilemek alışkanlığımız olsun.

Tüm dünyanın zorlu bir pandemi sürecinden henüz yeni çıkması, bize o dönemlerde birlikte olmayı unutturdu. Sırf bu yüzden, bu yıl daha da ihtiyacımız var bir arada kutlanan o tombalalı yılbaşlarına.

Yeni Yıl Kutlanmalı mı kutlanmamalı mı?

Kutlama demişken sıkça tartışılan bir konuya da değinelim; yeni yılın kutlanmasında sakınca görmekle, sakınca görmemek meselesine… Tartışmanın merkezinde Hristiyan aleminin Noel bayramının da yılbaşına çok yakın bir tarihe denk gelmesinden dolayı "biz Noeli mi kutluyoruz?” kafa karışıklığı yer alır. Oysa biri dini bir bayramı, diğeri ise yeni bir takvim yılına girişi kapsar.

Durum tam olarak şöyledir; dünya Hristiyanlarının çoğunluğu takvimler 25 Aralık’ı gösterdiğinde Noel’i yani Hz. İsa’nın doğumunu kutlar. Yeni yıl kutlamaları ise, tüm dünyada 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede yapılır.

Işıl Işıl Çam Ağaçları

Yeni yıl denince akla ilk gelenlerden biri de ışıl ışıl süslerle kaplı yılbaşı ağaçları olur. Farklı farklı ebatlarda, farklı farklı malzemeler kullanılarak süslenmiş çam ağaçları, evlerde, iş yerlerine, okullarda güzel bir etki yaratır. Ama yılbaşı ağacı süsleme konusunda da farklı fikirlerle dolu bir toplumuz maalesef.

Çam ağacı süsleme geleneğinin İslamiyet öncesi Türk topluluklarında önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Bu dönemden başlayıp yaygınlaşan bir gelenek olduğunu çoğu kaynakta da doğrulamaktadır.

Kutsal sayılan çam ağacını Tanrı Ülgen’in çok sevdiğine inanılırmış. Bu nedenle de görkemli bir çam ağacı, rengarenk iplerle, çaputlarla bezenir, Ülgen’e sunulan hediyeler de, tıpkı yılbaşı ağacının dibine hediyeler bırakmamız gibi, bu görkemli ağacın dibine bırakılırmış. Öyle yaygın bir gelenekmiş ki, yıllar bile yok edememiş. Kilometreler de… Değişse de dönüşse de bugünlere kadar bir şekilde gelmiş bu adet. Işıl ışıl çam ağaçlarını ortaklaşa süslemek, çevresine toplanıp sohbetler etmek, altına koyduğumuz hediyelerle sevdiklerimizi mutlu etmek için çok da neden aramaya gerek yok sanki; ne dersiniz?

2023 Yılı Cumhuriyetin 100. Yaşını Getiriyor

Bu yeni yılının bir başka önemi daha var. Onu özel kılan getireceği bir güzellik, bir anlam daha var. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. 100 yıl dediğimiz insan ömrünü düşünecek olursak az bir zaman değil elbette. Ancak bir Cumhuriyet için yolun başlangıcı diyebileceğimiz bir orana denk geliyor. Türkiye Cumhuriyeti genç bir Cumhuriyet olma özelliği taşıyor. Genç Cumhuriyetimiz bu yaşına gelinceye kadar bin bir güçlükle dolu yollardan, zor zamanlardan ve acılardan geçti.

Bu sene 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı bu yüzden çok daha coşkulu, çok daha görkemli bir kutlamayı hak ediyor. Daha iyi, daha güzel günlere doğru büyüyen bir Cumhuriyet olacağına inanarak kutlanacak 29 Ekim 2023.

Bir yılı daha geride bırakıp yepyeni bir yıla adımımızı attığımız bu tazecik günlerimizde, zamanın muhasebesini tüm iyi niyetimizle yapalım. Hatalarımızı ve sevdiklerimizin hatalarını tüm hırslı duygularımızdan arınarak değerlendirelim. Yeni yıl hepimize ve tüm dünyaya güzellikler getirsin. Yeni yılınız kutlu olsun.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.