"Bir yılı daha bitirmemize sayılı günler kalmışken, kurulacak sıcak sofralar için tarif arayışları da başladı. Biz de bu yazımızla hazırlıklarınıza tatlı dokunuşlar yapmanız için katkıda bulunacağız.”
Her yıl bu zamanlar içimizi tatlı bir heyecan kaplar. Hem yeni yılın hayatımıza güzel şeyler katmasını arzu ederiz, hem de yılbaşı akşamı için planlar yapmaya gayret ederiz.
Bu planların en önemli kısmı da misafir ağırlamak ya da misafirliğe gitmektir. Eğer misafir ağırlıyorsak mükellef bir sofra kurmak isteriz. Herkesin damak zevkine hitap edecek tatta ve çeşitte ürünler sunabilmek olur dileğimiz. Bunca çeşit üretmeye çalışmamızın bir nedeni de "yeni yıla nasıl girersen öyle devam eder” algısıdır. Bolluk, bereket ve neşe içindeki yılbaşı sofraları, yine aynı şekilde yiyeceğimiz yemeklerin öncüsü, işaretçisi olsun diyedir çabamız.
Yılbaşında misafir olmanın da belli başlı yükümlülükleri var elbette. Bir kere, gittiğiniz evdeki insanların normal bir zamana göre daha fazla yemek hazırlayacağını unutmamak gerekiyor. İkincisi; gece uzun; öyle her hangi bir akşam yemeğinde olduğu gibi yemek-sohbet-çay/kahve sıralamasıyla ilerleyip bitmiyor akşam. Yemesi, içmesi, eğlenmesi, yeni yıla girilmesi… Belki konaklaması derken ev sahibini ziyadesiyle yoracak bir akşam oluyor çoğunlukla. İşte bu yüzden yılbaşı kutlamaları için davetli olduğumuz eve eli boş gitmemek çok önemli. Pastane, kuruyemişçi, market alış verişleri elbette güzel ve yük hafifletici uygulamalar. Ama evde akşam ya da ertesi sabah kahvaltı sofrası için tüketilecek birkaç kap yiyecek hazırlamak çok değerli bir davranış olacaktır.
Yılbaşında Ne Pişirsem?
Bu yazımızda bolluk ve bereket içinde geçmesini temenni ettiğimiz yeni yıl için hazırlıklarınızdaki yükü hafifletmeye çalışacağız. Belki en zor kısımlardan biri "yılbaşında acaba ne pişirsem?” kısmı olduğu için, fikir üretme aşamasında devreye giriyoruz.
O Halde Yılbaşı Hazırlıkları Başlasın!
Birbirinden Lezzetli Yılbaşı Tarifleri:
Fırın yemekleri, zeytinyağlılar, mezeler… Bu üçlü, doğru tarifler kullanılarak yapıldığında hiçbir zaman sizi mahcup etmez.
Öncelikle yılbaşında ana yemeğimizin ne olacağına karar vermemiz gerekiyor. Aklınızda iki alternatif olsun ve yılbaşında soframızı paylaşacak herkesle ortaklaşmaya çalışalım. Geleneksel bir uygulama ile hindi pişirebileceğimiz gibi, mevsimin lezzetli balıklarını da tercih edebiliriz.
1)Yılbaşı sofralarının Akla İlk Geleni: Fırında Yılbaşı hindisi
Malzemelerimiz:
1 bütün hindi
4 su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı kadar tereyağı
8-10 adet arpacık soğan
Havuç, patates
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kuru maydanoz
Hazırlanışı:
Hindiyi derisini soymadan güzelce yıkayalım ve içini temizleyelim. Hindi sırt üstü şekilde, uygun boyda ve derinlikte bir tepsiye yerleştirelim.
Bu sırada fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısınmasını sağlayalım.
Göğüs kısmındaki derinin sağ ve sol kısmından deriyi hafifçe kaldırıp altına tereyağı yerleştirelim. Bu uygulama, hem etin içinin yumuşak olmasını, hem de görmek istediğimiz yılbaşı hindisi kızarıklığını sağlayacaktır.
Havuçları ve patatesleri biraz irice doğrayalım ve soyduğumuz arpacık soğanlarıyla birlikte hindinin içine yerleştirelim.
Bir kapta ılık su, kuru maydanoz, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve zeytinyağını karıştırıp hindinin üzerinde gezdirerek dökelim.
Hindinin üzerini büyükçe bir yağlı kağıt kullanarak kaplayalım ki içeride bir miktar buharlaşma olsun ve daha kolay pişsin. Bu aşamada alüminyum folyo da kullanabilirsiniz ama sıcak ortamda gıda ile temasını sağlıklı bulmadığımız için biz yağlı kağıdı tercih ettik.
Bu haliyle yaklaşık 3-3.5 saat boyunca düşük ateşte pişirdiğimiz hindimizin üzerini açıp bekletmeden tekrar fırına sürelim ve yaklaşık 1 saat kadar da bu şekilde pişirelim. Üzeri nar gibi kızarmış hindi yılbaşı sofranıza lezzet katacak!
Yılbaşı hindisinin püf noktaları: Servis saatiyle pişme süresini uyumlu götürmemiz çok önemli. Hindiyi fırından çıkar çıkmaz dilimlememenizi 10-15 dakika kadar dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Erken kesmek içindeki buharın ve suyun hızlıca tahliye olmasına ve etin çabuk kurumasına neden olabilir. Üzeri nar gibi kızarmış hindi yılbaşı sofranıza lezzet katacak!
2)Alternatif Yılbaşı Ana Yemeği Tarifi: Fırında Somon
Malzemelerimiz:
2 dilim somon (kişi sayısına göre somon miktarını ve diğer malzemeleri orantılı olarak arttırmalısınız.)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 adet limon suyu
Demet dereotu
1çay kaşığı tuz
Sarımsakları havanda dövelim ve zeytinyağı, tuz ve limon suyunu ilave edip karıştıralım. Balıkların üzerine bu karışımı döküp streç filmle kapatalım ve dolapta 1 saat bekletelim. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına yerleştirdiğimiz somonları 200 derecede 20-25 dakika pişirdikten sonra üzerine kıyılmış dereotu ekleyerek dilimlenmiş limonla servis edelim.
3)Yılbaşı Sofralarının Olmazsa Olmazı: Kereviz Salatası
Malzemelerimiz:
Bir adet orta boy kereviz
2-3 su bardağı süzme yoğurt (Kereviz miktarı ne kadar yoğurt kullanacağınızı belirleyecektir. Bu yüzden yoğurdu kontrollü şekilde ilave etmelisiniz.)
1 Su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
Tuz, maydanoz (ya da kereviz yaprağı)
Hazırlanışı: Kerevizi yıkayıp dış kabuğunu soyalım. Rendenin iri kısmı ile rendeleyelim ve zeytinyağında çok kısa bir süre soteleyelim. ( 3-4 dakika soteleyebilirsiniz. Dilerseniz bu aşamayı geçip çiğden de yapabilirsiniz. Yine çok lezzetli olacaktır.)
Kerevizleri soğumaya bırakıp, derin bir kasede süzme yoğurdu, tuz, ezilmiş sarımsakları ve mayonezi birbirine karıştıralım. Cevzii ve soğumuş olan kerevizi de ekleyip bir kez daha karıştırıp servis tabağına alalım. Üzerine ince kıyılmış kereviz yaprağı ya da maydanoz serpelim. Üç-dört parçaya böldüğümüz ceviz parçalarıyla süsleyip çok az miktarda zeytinyağı gezdirip servis edelim.
4- Pratik meze, enfes lezzet: Humus
Malzemelerimiz:
2 su bardağı nohut (Yaklaşık 250 gram)
1 tatlı kaşığı karbonat
2 diş sarımsak
2 adet limon
Yarım su bardağı tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
1yemek kaşığı zeytinyağı
1çay kaşığı toz kırmızı biber
Tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir kasede limonların suyu karıştıralım ve sarımsakları ezip güzelce karıştıralım.
Nohutları ve bu sosu rondoda iyice ezelim. ( Rondonuzun motorunu yakmamak için 10 saniye çalıştırıp ara vererek kullanmalısınız. Ayrıca az miktarda su ya da yağ da ekleyerek motorun çok zorlamamasını sağlayabilirsiniz.)
İyice ezilip krema/hamur haline gelen malzememizi servis tabağına alalım. Bir yemek kaşığı zeytinyağını humusun üzerinde gezdirdikten sonra toz kırmızı biberi de serperek servis edebiliriz.
5) Harika bir yılbaşı tarifi… Üstelik pratik de: İrmikli Balkabağı Pastası:
Malzemelerimiz:
1 Litre süt
12 yemek kaşığı irmik
12 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı balkabağı tatlısı püresi (Bildiğimiz balkabağı tatlısını püre haline getiriyoruz.)
Dövülmüş ceviz (üzeri için)
Hazırlanışı:
Sütü, irmiği ve şekeri bir tencereye alıp kaynayana kadar pişirelim.
Kaynayınca altını kapatalım ve tereyağı ile vanilyasını ekleyip bir kez daha karıştıralım. (Bildiğimiz irmik tatlısı elde etmiş olduk.)
Tatlının yarısını başka bir kaseye alıp içine kakaosunu ekleyip iyice karıştıralım.
Ardından yuvarlak borcamımızı ıslatıp kakaolu tatlılı buraya güzelce yayalım. İkinci kata da sade kısmını orantılı şekilde yayalım. Son olarak balkabağı tatlısı püremizi de 3. Kat olacak şekilde ekleyelim. Buzdolabımda 2-3 saat kadar dinlendirdikten sonra üzerini dövülmüş cevizle süsleyip servis edelim.
Bu tatlıya tarçın da çok yakışıyor. Dilerseniz kabak tatlınızı püre haline getirirken 1 çay kaşığı tarçın da ekleyebilirsiniz.
Bu yıl, yılbaşı sofranız, hep neşeyle, sağlıkla, bolluk ve bereketle günlerinizin başlangıcı olsun. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl dileriz.