Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

ZEYTİNYAĞI İÇMEK ZARARLI MIDIR

13-03-2023 17:28:07
ZEYTİNYAĞI İÇMEK ZARARLI MIDIR

Zeytinyağı birçok alanda kullanılan besin olarak da özellikle akdeniz coğrafyasında sıklıkla tüketilen bir üründür. Araştırmalara göre Akdeniz ülkelerinde kanser ve kardiyovasküler hastalıklar, diğer ülkelere nazaran daha düşük ölüm sayısına sahiptir. Akdeniz masalarında ve diyetinde temel besini oluşturan zeytinyağını düzenli kullandığınızda insan bedeni için birçok yararı olduğu doktorlar tarafından düşünülmektedir.

Zeytin ağacının ilk bilgileri günümüzden yüzyıllar öncesine Roma ve Yunan mitolojisine kadar geldiği bilinir.

Bir meyveden oluşan yağın Akdeniz ülkeleri olarak bilinen yerlerde Akdeniz diyetinin esas kaynağı olarak kullanılmaktadır.

ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİR

Hasat zaman toplanan zeytinlerle üretim istasyonlarını getirilir. Yapılan ilk işlem zeytinleri temizleme işlemidir. Zeytinin dalları ve yaprakları ayrılır ve zeytinin içinden çürük ya da ezik olanlar temizlenir ve yıkanır.

Temizlenen zeytinler sıradaki aşamaya geçilir.

Bu aşamada zeytinleri kırıcı adı verilen makinalara yerleştirerek çekirdekleri ile beraber kırılır daha sonra zeytinler yoğurma kazanlara dökülür. 26 derece ısıyla zeytinler yoğrulur.

Hamur haline gelen zeytinler sıkıcı adı verilen makinalara dökülür ve bu kısımda yağ ve zeytin kara suyu ayrılır. Elde edilen yağ üç gün boyunca dinlendirilir. Üç gün boyunca dinlenen yağın posası dibe çöküyor.

Yağ içinde bulunan tortularından ayrılması için separatöre dökülüyor. İşlemini tamamlayan Zeytinyağları şişelere doldurulması için sıradaki işleme geçiyor.

Ham yağ rafine edilmek üzere tesislere getiriliyor bu tesislerde yağın içindeki nem ısı uygulanarak yok ediliyor.

Daha sonra diğer aşamaya geçerek zeytinyağının içine natural toprak vererek hem renge açılıyor hem de içindeki zararlı maddelerden uzaklaşıyor.

İçindeki her şeyden temizlenen yağ fitrelerden geçirilerek içindeki toprak temizlenir. Yağın asistinin düşürülmesi ve kokusunun giderilmesi için son aşama olarak ya belirli bir ısı verilerek zeytinyağı işlemini tamamlıyor. Soğutuluyor ve depolara transfer ediliyor.

ZEYTİNYAĞI İÇMEK ZARARLI MIDIR? NASIL TÜKETMELİYİZ

Zeytinyağı içmenin en önemli kısmı içtiğiniz zeytinyağının naturel ve kimyasal barındırmaması. Şöyle bir gerçekte var ki her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi zeytinyağı tüketiminin de fazlası zararlı olabilir.

Her Sabah Aç Karnına Bir Yemek Kaşığı Zeytin Yağ İçmenin Vücuda Yararları:

-Zeytinyağının içinde yer alan bazı yağ asitleri ve diğer vitaminler bağışıklık sisteminizdeki fonksiyonların çalışmasını sağlayarak güçlendirir.

-İçerdiği E vitamini sayesinde damarlardaki sertliği ve selenyum sayesinde de kalp krizine, damardaki kalp dokusunun koruma etkisine sahiptir.

-Düzenli bir şekilde zeytinyağı kullanımı cilt, tırnak ve saçların güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

-Zeytinyağının içerisinde bulunan maddeler sayesinde kontrolsüz ve tehlikeli bir şekilde hücre çoğalmasını baskılar ve kansere karşı size bir koruma sağlar

-Düzenli kullanıldığı zaman damar sağlığı işlevini göre zeytinyağı aynı zamanda kolesterolünüzü dengeler.

-Zeytinyağın kronik hastalara karşı olma riskinizi düşürmektedir.

-Zeytinyağı yaşam kalitenizi etkilemeden sağlıklı bir hayat için vücudunuzdaki gerekli yağ miktarını sebzelerinizle ya da yemeklerinizi birlikte kullanarak vücudunuzun ihtiyacı olan yağ gereksinimini karşılamak da yeterli olacaktır.

ZEYTİNYAĞININ SAKLAMA KOŞULLARI NELERDİR

Zeytinyağı bitkisel yağlardan biridir Üzerinde bulunan son kullanma tarihine kadar nasıl muhafaza edildiği de önemli bir noktadır.

Zeytinyağının bozulmasını sağlayacak olumsuz şeylerden en önemlisi havadır. Zeytinyağı havaya maruz kaldığı zaman oksitlenmeye ve içeriğinin olumsuz yönde farklılıkları geliştirmesine ve yapısının bozulmasını sağlar.

Diğer önemli bir etken ise güneş ışığında beklemesidir. Güneş ışığında çok bekleyen zeytinyağın da acılaşma olduğu bilinmektedir.

Diğer bir nokta ise ısıdır. Zeytin yağı ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ortamda saklanmalıdır eğer çok soğuk bir ortamda kalırsa zeytinyağında donma gerçekleşir ve renginde değişim yaşanır çok sıcak olursa ise zeytin yağının kokusu ve tadı değişmeye başlar.

TÜRK MUTFAĞINDA BULUNUN VAZGEÇİLMEZ ZEYTİNYAĞL YEMEKLERİMİZ

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ

MALZEMELER:

-5 yemek kaşığı zeytinyağı

-7 adet temizlenmiş ayıklanmış enginar

-1 adet büyük boy havuç

-1 adet büyük boy soğan

-1 adet büyük boy patates

-1 kase bezelye

-1 büyük limon

-1 su bardağı içme suyu

-1 tatlı kaşığı şeker

-1 dolu çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

-İlk olarak patatesinizi soyun bütün olarak haşlanmaya bırakın haşlanmasına yakın altını kapatın ve soğumaya bırakın.

-Soğanlarınızı küçük parçalar halinde doğrayın ve önceden ısıttığımız tavanızda üç yemek kaşığı zeytin yağı ile kavurun, daha sonra içine doğradığınız havuçları, patatesleri atın. Kavrulmasına yakın dondurulmuş bezelyelerinizi de atın. Hepsini biraz kavurduktan sonra altını kapatın

-Ayrı bir kasenin içinde bir adet limonunuzun suyunu sıkın -eğer limonunuzun suyu yeterli değilse iki adet kullanın- bir tatlı kaşığı şekeri, tuzu, iki yemek kaşığı zeytin yağını ve bir yemek kaşığı suyu ekleyip karıştırın.

-Temizlenmiş enginarları tencereye yerleştirin ve içine hazırladığınız harcı ekleyin. Sosunuzu da ekleyerek enginarlar pişene kadar altını kapatmayın. Piştikten sonra soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLILARIN EN SEVİLENİ: BİRBER DOLMASI

MALZEMELER:

-13 adet dolmalık biber

-5 yemek kaşığı zeytinyağı

-3 adet büyük boy soğan

-2 su bardağı pirinç

-2,5 su bardağı ılık su

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı karabiber

-1 tatlı kaşığı nane

-1 tatlı kaşığı kekik

-1 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI:

-İlk olarak işe dolmalık biberlerinizi temizleyerek başlayın. İyice yıkayın ve sızmasını bekleyin içinde su kalmaması lazım.

-Soğanlarımızı küçük küpler halinde doğrayın ve tencerenin içine sıvıyağını ekleyin soğanları da ekleyerek soğanlar kavrulana kadar pişirin.

-Daha sonra içine pirincinizi ekleyin ve pirinçle beraber biraz kavurun. Sıcak suyu da ekledikten sonra pirince pişirin.

-Altını kapattıktan sonra bütün baharatlarını ekleyip harcınızı karıştırın.

-Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun ve biberleri tencereye dik bir şekilde dizin.

-Pişirilmesi için bir tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı suyla açın ve dökün. Biberler yumuşayana kadar pişirelim afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE TARİFİ

MALZEMELER:

-1 kg taze fasulye

-4 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 adet büyük boy soğan

-4 adet büyük boy domates

-1,5 su bardağı su

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

-1 tatlı kaşığı karabiber

-1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI:

-İlk olarak fasulyelerinizi ayıklayın ve bir bıçak yardımıyla ilk önce dikine daha sonra ortadan ikiye kesin ve yıkayın

-Daha sonra soğanlarımızı küçük küpler halinde doğrayın ve tencereye ekleyin üzerine dört yemek kaşığı zeytinyağında ekleyerek kavurmaya başlayın.

-Ayıkladığınız fasulyeleri ekleyerek kavurun. Kapağını kapatarak biraz pişirin. Daha sonra üzerine baharatlarını ve doğradığınız domatesleri de ekleyip biraz kavurduktan sonra içine 1,5 su bardağı suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin.

ZEYTİNYAĞLI PİLAKİ

MALZEMELER:

-250 gram barbunya

-5 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 adet orta boy soğan

-1 adet küçük boy patates

-1 adet havuç

-1 yemek kaşığı salça

-1 silme çay kaşığı şeker

-1 adet küçük boy domates

-3 diş sarımsak

-1 silme tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

-İlk olarak barbunyaları tencereye alın ve içine su ekleyin 8 ila 10 dakika arası kaynatın barbunyalar da dağılma olmaması gerekiyor.

-Bir tencereye soğanları doğrayın ve içine zeytinyağını ekleyip kavurun. Salça ve patatesleri ekleyin hafif kavurduktan sonra havucunu ve sarımsakları da ilave edin

-Kavrulduktan sonra içine şeker, tuz be su ekleyip pişirin son olarak barbunyalar da ilave ederek pişirin.

-Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.