Zeytinyağı denince hepimizin aklına sanırım doğa, sağlık ve saflık geliyor. Birçok alanda severek kullanıyoruz ve ne tadına nede kokusunda doyamıyoruz. Yağlar yaptığımız tüm yemeklerde kendini mutlaka bir yer tutarlar. Yağlar yemeklerimizde olmadığında yemeklerimiz yavan, tatsız, lezzetsiz olmaktadır. Bu nedenle özellikle Anadolu kültüründe yağsız yemeklerin tercih edilmemesi son derece akla uygundur. Tüm yemeklerimizde bulunan bulunmadığında yemeğimizi lezzetsiz kılan bu yağlara biraz yakından bakalım. Yağlar bitkisel içerikli hayvansal içerikli yağlar olarak ikiye ayrılır. Günümüz dünyasında en sağlıklı en hafif en vücudumuz için gerekli mineralleri barındıran kalp ve damar dostu bitkisel yağlar tercih edilmektedir. Hayvansal içerikli yağlar konusunda pek çok yayın bulunmaktadır. Biz bu yazıda yağların şahı tek başına ekmek bandırıp bile yiyebileceğimiz son derece lezzetli sağlıklı Anadolu coğrafyasında yetişen bir bitkinin yağı olan zeytinyağını konualacağız. Zeytinyağı zeytin bitkisinden elde edilen çok sağlıklı bir yağ çeşididir. Günümüz dünyasında özellikle yağlara olan rağbet ve yağların sağlıklı olması gerektiğine dair inanç son derece kuvvetlenmiştir. Özellikle midesinden hassas olan insanlar kalitesiz uyum koşullarda yapılmayan yağlar tükettiğinde midelerinde çeşitli sıkıntılar çekmektedir. Bu sıkıntıların başında mide yanmaları mide krampları üst sıralardadır.Belki de bu hassas olan insanlar tarafından Özen gösterilen yağların içeriği konusunda en başarılı yağ zeytinyağıdır. Zeytin ağacı dünya var olduğundan beridir hayatta olan nadir ağaçlardan biridir. Zeytin ağacının bu sonsuzluktan gelen faydalı ve Nadide öyküsü bizim zeytinyağı konusunda olan görüşlerimizi desteklemektedir.
ZEYTİNYAĞI FAYDALARI
Günümüzde orta yaş ve üstü insanlarda yapılan araştırmalarda düzenli olarak zeytinyağı tüketiminin pek çok faydası olduğu görülmektedir.Düzenli zeytinyağı tüketiminde insan sağlığında mucizevi etkiler olduğu görülmektedir. Özellikle kalp ve damar sağlığı ve cilt dostu olması nedeniyle bilinçli insanlar tüketimi tarafından tüketimi son derece yaygındır. Zeytinyağının güzellik ve estetik anlamında kullanıldığı da sıkça karşımıza çıkmaktadır. Birçok kız Metin malzemeleri içerisinde kullanılan zeytin ve zeytin türevleri cildin nemlenmesini sağlar saçların daha sağlıklı uzamasına ve yıpranmasını engeller, sürülen bölgenin daha canlı ve nemli görünmesine olanak sağlar. Zeytinyağı tüketiminde belli dozlarda tüketim konusunda ısrarcı olunup her gün ve dengeli tüketmeye Özen göstermek gerekmektedir. Zeytinyağının artılarından faydalanmak isteyen insanlar zeytinyağı tüketemeseler bile günde 7-8 adet özellikle kahvaltıda aç karnına zeytin tüketmek bağırsak sağlığımız için son derece önemlidir. Kabızlık problemi çeken insanlar zeytinyağı tükettiklerinde bağırsakların yumuşadığını boşaltım sisteminin olması gereken şeylere ulaştığını sık sık dile getirmişlerdir. Peki bu faydaları saymak da bitmeyen mucizevi bir yağ çeşidi olan zeytinyağının nasıl elde edildiğini zeytinyağı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ayrıntılı şekilde bakalım.
EVDE ZEYTİNYAĞI YAPIMI
Evde zeytin yağı yapımı hiç de sandığınız kadar zor değildir. Her yapılan şey gibi mutlaka zahmeti vardır fakat zeytinyağı yapımı sonucunda elde edeceğiniz eşsiz aroma ve içinde ne olduğundan emin olduğunuz lezzet emin olun ki bu zahmetinizi unutmanıza sebep olacak. Zeytinyağı yapımı özellikle evde yapıldığında lezzetli bir şekilde olabilmesi için içinde pek çok püf nokta barındırmaktadır. Şimdi hiç zaman kaybetmeden zeytinyağı yapımına geçelim. Zeytinlerimizi alıyoruz. Siyah zeytin kullanarak yapacağız zeytinyağımızı. Zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5-6 gün boyunca renginin koyulaşması ve daha fazla yağ elde edebilmek için kuru ve serin ortamda bekletiyoruz. Zeytinlerin sap kısmından çıkacak şekilde yanlardan zeytinlere bastırınca çekirdeklere çıkacak. Bütün zeytinlerimizin çekirdeklerini bu şekilde çıkardıktan sonra çekirdekleri bir 5 litrelik pet şişenin içerisine koyuyoruz. Zeytinyağı yapımında zeytinin kendisinden çıkacak ya kadar zeytinin çekirdeğinden çıkacak yağı da çok önemlidir. Çünkü zeytin çekirdeği içerisinde pek çok minerali ve yağ partiküllerine barındırır.Zeytin çekirdeklerini pet şişeye koyup üzerine su ekliyoruz. Zeytinlerimizi çekirdeklerinden ayırdıktan sonra bir mutfaktır robotuna yeteri miktarda zeytini ekliyoruz. Mutfak robotumuz sayesinde zeytinlerimizi çekecek ve yağın oluşmasını sağlayacağız. Zeytinleri ekleyip mutfak robotundan olabildiğince ince şekilde çekmeye çalışıyoruz. Buradaki püf nokta mutfak robotunu ara sıra dinlendirerek çekebilecek en ince kıvamda zeytinleri çekmektir. Ne kadar ince çekersek o kadar fazla yağ elde ederiz. Yapacağımız tüm zeytinleri aynı işlemi uyguladıktan sonra elde ettiğimiz zeytin ezmesine genişçe bir tencereye alıyoruz. İlk başta zeytin çekirdeğini ayırıp üzerine su eklemiştik. Şimdi bu suyu tenceremize eklediğimiz zeytin ezmemizin üzerine koyuyoruz. Böylece zeytin çekirdeklerinin yağından da kullanmış oluyoruz. Tenceremizin altına en kısık ateşte ara sıra karıştırarak zeytin karışımımızın yaklaşık 50-60 dereceye gelmesini sağlıyoruz.
İstediğim sıcaklığa geldikten sonra bir tepsinin üzerine tülbent ya da bir yastık kılıfı geçiriyoruz. Zeytinden bardak bardak alıp tülbent ya da yastık kılıfından geçirerek süzülmesini sağlıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirirken döndüre döndüre sıka sıka bütün suyun çıkmasını sağlamalıyız. Ardından bu çıkan suyu Bir şişenin içerisine huni yardımıyla koyuyoruz. Evde ettiğimiz tüm suyu şişenin içerisine koyuyoruz. Şimdi sıra geldi bekleme aşamasına sabır vermek isteyen bir aşama olan bu aşamada elde ettiğimiz su yaklaşık olarak 2-3 gün boyunca sıcak bir ortamda bekletiyoruz. Sıcak bir ortam olmasının sebebi yağan ve suyun iyice ayrışması o lezzetli istediğimiz zeytinyağına kavuşmamız için gerekli bir süredir vekonumdur. Günler geçtikçe göreceksiniz ki zeytinyağımız üste çıkarak altında siyah kara bir su belirmiş olacaktır.Az sonra süzme aşamasını gerçekleştireceğiz fakat bu aşamaya geçmeden yapılması gereken bu karışımımızın altını birkaç noktadan delerek onun altına da bir tencereye eklemek ya da bir kap buradaki amacımız üzerindeki yağ kısmına gelene kadar su karışımının tencereye akmasını sağlamaktır. Yağ kısmına geldiğini gördüğünüzde delikleri elinizle kapatabilirsiniz. İstediğimiz zeytinyağı elde etmek için ince bir tülbentti huninin üzerine geçirip huniyi de şişenin içine koyuyoruz. Ve başlıyoruz bu oluşturduğumuz ve beklettiğimiz zeytinyağını süzmeye. Göreceksiniz ki şişenizi rengi harikulade olan çok lezzetli görünen yağımız süzülmeye başlayacaktır. Elde ettiğimiz bu yağ kenara alıyoruz ve bir diğer süzme aşamasına geçiyoruz. Zeytinyağı yaparken süzme aşamalarına dikkatli ve özenli olmak çok önemlidir. O elde ettiğimiz lezzeti görüntüsüne ulaşabilmek için süzme aşamalarını sağlıklı yapmak ve içerisinde parça bulundurmamaya Özen göstermeliyiz.
Zeytinyağı Yapımında Süzme Aşaması
Şimdi belki de zeytinyağı yapımında en zor aşama olan bu süzme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamayı gerçekleştirirken özellikle çok sabırlı olmanız kesinlikle çok önemlidir. Sonra elde edeceğiniz altın sarısı bir zeytinyağı için tüm bu zahmetlere değecektir. Şimdi 3 kez süzme aşamasını yaparken bu sefer tülbent kullanmak yerine çok daha farklı bir yöntem deneyeceğiz. Bu son süzme aşaması olduğundan dolayı saf zeytinyağı elde etmek için çok daha ince bir mekanizmadan geçmesi gerekiyor. Hunimize birkaç müdahalede bulunacağız ve zeytinyağını saf haline bürümesini sağlayacağız. Parça pamuğu huninin en uç kısmına yerleştiriyoruz. Ve hafifçe huniden dışarı çıkararak şişeyi ucuna hunimizi koyuyoruz. Ardından hunimizin iş yerine 5 litrelikpet Bir şişenin saplı bir şekilde kapağını koyuyoruz. Aşama olarak ise ince bir tülbent huninin kenarlarına mandalla tutturarak içine yerleştiriyoruz. İlk başta yavaş bir şekilde huniye yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağını döküyoruz ve sabırla 10-15 dakika bekleyerek pamuktan Damla Damla damlayarak pet şişenin içerisinde birikmesini sağlıyoruz. Tüm zeytinyağını bu işlemi gerçekleştireceğiz bu işlem uzun bir süre alacaktır fakat sonda aşağıda damlayan zeytinyağının saf ve temiz halini göreceksiniz. Elinize sağlık afiyet olsun.