Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Zeytinyağlı Tarifler

05-01-2023 11:00:48
Zeytinyağlı Tarifler

ZEYTİNYAĞININ VE ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİN TAM ZAMANI!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte pazar tezgahlarındaki rengarenk ürünler de içimizi şenlendirdi. Domates, biber, patlıcan, enginar, taze fasulye… Mis gibi deniz börülcesi, birbirinden leziz meyveler...

Yazın midelerimiz öyle etli, kıymalı, tereyağlı yemekler pek çekmez. Ferah ve sulu meyveler, hafif yemekler ister bünyemiz. Doğa da aynı şekilde sunar nimetlerini.. Bol bol su içeren kavunlar, karpuzlar, domatesler, salatalıklar…

Doğanın harikalarından biri de zeytin meyvesi ve bu meyvenin hem lezzet hem de şifa kaynağı olan yağı. Onunla yapılan harika yemekler yaz kış fark etmeksizin hep lezzetli olsa da yazın ayrı bir güzel…

Bin Derde Deva Zeytinyağı

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Halis sızma ya da taş baskı denilen geleneksel yöntemlerle elde edilmiş zeytinyağlarınınsağladığı faydaların bazılarına aşağıda değindik…

·Metabolizmayı hızlandırır.

·İltihaplanmayı önler

·Kötü kolesterolü düşürür. Bu özelliğiyle kalp için son derece faydalı bir yağdır.

·Sindirim sistemini iyileştirir. Bağırsak dostudur.

·Kansere yakalanma riskini azaltır. Hücre duvarını güçlendirir. Bağışıklık sistemine katkısı çoktur.

·Karaciğeri temizler.

·Kemikleri güçlendirir

·Cilt sağlığına faydalıdır.

·Saçların bakımında kullanıldığında olumlu etki gösterir.

·Bebeklerin saç ve ciltleri için güvenle kullanılabilir.

Zeytinyağının Besin Değeri

Zeytinyağının 100 gramında 884 kalori bulunmaktadır. 1 su bardağı zeytinyağında (216 gr) 1909 kalori, 1 çay kaşığı zeytinyağı da (4.5 gr) 40 kaloridir. Zeytinyağının 100 gramında 0.2 gram karbonhidrat, 100 gram da yağ bulunmaktadır.

Zeytinyağı vitamin ve mineral bakımından da zengin bir kaynaktır. C, A, E ve K vitaminleriile magnezyum, protein, kalsiyum, kükürt, sodyum, demir, Omega-3, Omega-6 ve potasyum gibi mineralleri içerir.

 

MİS GİBİ ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER

Zeytinyağlılarla donattığınız bir sofranın reddi mümkün değildir. Üstelik zeytinyağlıların öğünü de pek fark etmez. Güzel bir zeytinyağlı masası hazırlamanız için tariflerimizin yer aldığı yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

 

Deniz börülcesi salatası ile başlayalım…

 

Deniz börülcesi kendiliğinden yoğun tuz içeren bir bitki olduğu için tarifimizde tuz yer almayacak. Ancak bazı mevsimler tuz oranı daha düşük olabildiği için tadına bakmadan sosa tuz eklememenizi tavsiye ederiz.

 

Malzemeler:

·2 demet deniz börülcesi

·2 diş sarımsak

·Limon

·Ahsaf Zeytinyağı

 

Hazırlanışı:

 

1. Deniz börülcelerini bol suda bekletip güzelce yıkayalım.

2. Derin bir tencerede su kaynatalım ve bu suda deniz börülcelerini 15 dakika haşlayalım.

3. 15 dakika sonra suyunu süzelim. Börülceleri köklerinden tutup sıyırmaya başladığımızdakılçıkları elimizde kalacak. Börülceleri ayıkladıkça servis tabağına alalım.

4. Bir kasede salata için sos alalım. Sarımsakları ince ince rendeleyelim ya da havanda dövelim. Zeytinyağı, sarımsak ve limonu güzelce karıştıralım. Dilerseniz bir miktar pul biber de ekleyebilirsiniz.

5. Deniz börülcelerinin üzerine bu sosu dökerek güzelce karıştıralım.

 

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler:

6 adet orta boy enginar (diğer ölçüleri enginar adedine göre verdik. Enginar sayısına bağlı olarak garnitürleri de arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.)

1 adet havuç

Yarım demet dereotu

1,5 adet limon

1 adet patates

1 su bardağı bezelye

1 adet kuru soğan

1çay bardağı Ahsaf zeytinyağı

1 çay kaşığı şeker

1,5 çay kaşığı tuz

1 su bardağı su

Hazırlanışı:

1. Havuçları ve patatesleri küp küp doğrayalım ve tencereye alalım.

2. Üzerini geçecek kadar su ekleyelim ve 10 dakika kadar haşlayalım

3. Havuçlar ve patatesler hafif piştikten sonra suyunu süzelim ve kenara alalım.

4. Bir tencereye bezelyelerimizi alalım, üzerine su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayalım.(konserve bezelye kullanacaksanız tarifin bu aşamasını atlayabilirsiniz). Haşlandıktan sonra bezelyelerin de suyunu süzelim ve bir kenarda bekletelim.

5. Soğanı yemeklik doğrayalım ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavuralım.

6. Soğanlar pembeleşince üzerine patates ve havucu ekleyelim. Ardından bezelyeyi de ekleyerek birkaç dakikadaha karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alalım.

7. Enginarlarımızı uygun bir kapta yarım limonun suyu ile güzelce ovalım. Bu işlem enginarların kararmasını önleyecektir. Limonla ovduğumuz enginarları çanakları yukarıya bakacak şekilde tencereye dizelim.

8. Enginar çanaklarının içine hazırladığımız garnitürü paylaştıralım.

9. Üzerlerine zeytinyağını, limon suyunu, şekeri, tuzu ve son olarak da suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakalım.

10. Kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da bir süre kısık ateşte pişireceğiz. Enginarların güzelce yumuşadığını görünce artık altını kapatabiliriz. (Yaklaşık20-25 dakikada pişmiş olacaktır.)

11. Pişen enginarlarımızın üzerine ince ince kıydığımız dereotlarını güzelce serpelim. Tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakalım. Yemeğimizin ılımasının ardından servis tabağına alalım. Tencerede kalan suyunu da ziyan etmeyip üzerinde gezdirelim. Ekşisi ile zeytinyağıile çok lezzetli bu sos, yemeğin en güzel kısmıdır. Afiyet olsun.

Zeytinyağlılar denildiğinde aklımıza ilk gelen tarifler yaprak sarmaları, biber dolmaları olur. Onların lezzetleri de ayrı güzeldir. Biz bu yazımızda enfes bir yemeği hatırlatmak istedik ve Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması tarifi hazırladık.

Malzemeler:

·20-25 adet kabak çiçeği

·1 su bardağı pirinç

·1 adet kuru soğan

·1 adet domates

·Ahsaf Zeytinyağı

·Nane

·Maydanoz

·Karabiber

·Tuz

Hazırlanışı:

1. Kabak çiçeklerini yıkayalım ve çiçeğin sap kısmındaki yeşillikleri dikkatlice koparalım.

2. Çiçeğin içindeki sarı kısmı da çay kaşığı yardımı ile yaprağı yırtmamaya özen göstererek çıkartın.

3. Soğanları yemeklik doğrayalım ve zeytinyağındakavuralım.

4. Pirinçleri yıkayıp süzelim ve kavurduğumuz soğanların üzerine ilave edelim.

5. Pirinçler şeffaflaşınca da domates rendesi ilave edelim. Birkaç kez yağda çevirelim.

6. Ardından yeşillikleri, karabiberi, tuzu ve yarım su bardağı suyu da ekleyip demlenmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatalım.

7. Dolma içi soğuduğunda kabak çiçeklerinin içine birer tatlı kaşığı koyun. (Çiçekleri çok doldurmayalım ki patlamasınlar.)

8. Harcı koyduktan sonra, çiçeğin üst kısmını katlayıp ağzını kapatalım. Katladığınız kısmı altta kalacak şekilde tencereye biraz dik bakacak şekilde eğimli olarak dizelim.

9. Üzerine zeytinyağı gezdirelim. (3 çorba kaşığı kadar) Ardından tuzunu ve suyunu da ekleyip pişmeye bırakalım. Ilık ya da soğuk olarak servis edelim ve afiyetle yiyelim.

Zeytinyağlı Barbunya

Malzemeler:

  • Yarım kg taze barbunya
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı Ahsaf zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • 2-3 dal maydanoz
  • Tuz

Hazırlanışı:

Barbunyaları sudan geçirelim ve sonra bir tencereye alalım ve kaynatalım. Barbunyalar yumuşamaya başlayınca da suyunu süzerek kenara alalım. (Zamanınız varsa ve dilerseniz, barbunyaları geceden suda bekletebilirsiniz.)

Bir tencereye zeytinyağı, verevli ve ince doğranmış havuçları ve yemeklik doğradığımız soğanları ekleyerek kavurun. Soğanların üzerine ezilmiş sarımsağı, küp küp doğradığımız patatesi ekleyelim. Salçayı da ilave edip birkaç kez daha kavuralım.

Barbunyalarıda tencereye ekleyelim ve bir tatlı kaşığı şekeri üzerine serpiştirelim.

Suyunu ve tuzunu ekleyip kaynamaya bırakalım. Barbunyalaryumuşayana kadar ocaktan almayalım. Bu sırada suyunu fazlaca çekme ihtimaline karşı elimizin altında kaynar su bulunduralım. İhtiyaç olursa kontrollü bir şekilde azar azar su ekleyebilirsiniz.

Yemek piştiğinde ocağın altını kapatalım. Kapağını açmadan ılımasını bekleyelim.. Afiyet olsun.

Zeytinyağının yakışmadığı bir yemek var mıdır bilinmez ancak, zeytinyağlı tariflerle hazırlanan yemeklerin yeri mutfak kültürümüzde apayrıdır. Üstelik dolapta daha uzun saklayabileceğiniz için de haftalık yemek hazırlayanlar için vazgeçilmez ve kurtarıcı yemeklerdir.

Çocukların beslenmesinde de gönül rahatlığıyla tüketeceğimiz zeytinyağınınsızma, taş baskı gibi yöntemlerle elde edilmiş halleri besin değeri açısından daha zengin, sağlık için de daha yararlıdır.

Sofralarımızdan eksik olmasın…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.